Telogen effluvium: Årsak, symptomer og 7 råd mot plutselig hårtap


Se for deg at du endelig har kommet deg over en stor og stressende hendelse i livet ditt (det kan være å miste jobben, sykdom eller til og med fødsel), og håret ditt begynner plutselig å falle av - mye hår. Har du kanskje opplevd dette selv på et tidspunkt? Plutselig hårtap er også kjent som telogen effluvium, og er kanskje overraskende en relativt normal tilstand.

Sofie Tidemand

Medgründer, HairLust

Sofie er medgründer av HairLust. Hun er en hår-nerd med stor H og elsker å kunne formidle sin erfaring i faget til andre. Hun har en stor interesse for å lære om og teste de nyeste trendene rundt naturlig hårpleie, stylingtips og ingredienser. De siste årene har hun sørget for å holde seg oppdatert med alt som beveger seg innen feltet. Noe av det beste hun vet er å kunne gjøre en forskjell for mennesker.Les mer om skribenten.

Hvis du vil lære mer om telogen effluvium, hva som forårsaker plutselig hårtap, de beste behandlingene for telogen effluvium og våre beste råd for å gro tilbake håret er det bare å lese videre.

Hva er telogen effluvium?

Normalt mister vi opptil 150 hårstrå daglig. Hvis du opplever en stressende livshendelse (vi kommer tilbake til dette) kan det hende du etterhvert utvikler telogen effluvium og opplever et større hårtap enn normalt i en periode.

Men hva er egentlig telogen effluvium? Det er den vanligste årsaken til en diffus uttynning av håret og plutselig hårtap for menn og kvinner, og det er den nest vanligste type hårtap etter androgen alopeci. Telogen effluvium blir trigget av spesielt stressende livshendelser som fører til at en større del av håret går over fra vekstfasen til hvilefasen i hårets vekstsyklus. Når håret er i hvilefasen får ikke hårsekkene lenger blodtilførsel og hårstrået slutter og vokse, før det til slutt faller av for å gi plass til at nytt hår kan vokse frem. Rundt tre-fire måneder etter den stressende livshendelsen (når håret har kommet til røytefasen av syklusen), begynner et plutselig og diffust hårtap.

Telogen effluvium varer normalt i rundt seks måneder. Tilstanden går vanligvis over av seg selv, men det er et par ting du kan gjøre for å hjelpe gjenveksten av håret etter telogen effluvium (mer om dette senere). I de fleste tilfeller påvirker telogen effluvium mindre enn 50% av hårstråene på hodet ditt, så hvis du føler at alt håret kommer til å falle av er det altså bare å puste rolig ut - det gjør ikke det!

Hva er symptomene på telogen effluvium?

Diffust hårtap

Diffust hårtap hos kvinner og menn er en av de vanligste tegnene på telogen effluvium. I motsetning til androgen alopeci (hvor man opplever et høyere hårfeste eller en uttynning av kronen på hodet), vil telogen effluvium forårsake en generell uttynning av håret over hele hodet. Det er ikke alltid like lett å oppdage telogen effluvium, men du vil etterhvert merke at hestehalen begynner å bli tynnere eller at skillen blir litt videre enn normalt.

Se fantastiske resultater fra mennesker som har prøvd HairLust sine hårvekst produkter:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultatet varierer fra person til person, men synlige resultater ses som oftest etter 2-4 måneders bruk.

Plutselig hårtap

Plutselig hårtap på grunn av telogen effluvium skjer ofte raskt. Dette er grunnen til at tilstanden kan føles så traumatisk for personer som opplever det. Denne type hårtap kan føre til store mengder hår som faller ut samtidig, og du kan føle at du drar ut klumper med hår når du grer deg eller vasker håret.

Husk: Kun en lege kan stille diagnosen telogen effluvium. Hvis du opplever en uvanlig mengde røyting eller hårtap og tror det kan være telogen effluvium er det viktig at du oppsøker legen din for en henvisning til hudlege.

Derfor opplever du telogen effluvium

Telogen effluvium kan utløses av flere faktorer:

1. Diett

Hvis du mangler viktige næringsstoffer, spesielt jern, kan du oppleve diffust hårtap, både for kvinner og menn.

2. Stress

Stress er en vanlig årsak til plutselig hårtap. Vi snakker ikke her kun om vanlig emosjonelt stress, men store fysiske kroppslige påkjenninger som operasjoner, skader, eller til og med ekstreme dietter, kan føre til telogen effluvium.

3. Graviditet og fødsel

Mange kvinner opplever plutselig hårtap etter fødsel, også kjent som postpartum hårtap.

4. Medisiner

Noen medisiner kan forårsake et diffust hårtap hos både kvinner og menn. Hvis du er usikker på om det er medisiner som forårsaker et plutselig hårtap anbefaler vi deg å kontakte legen din.

Hairlust anmeldelse

Er det en forskjell på anagen effluvium og telogen effluvium?

Anagen Growth Phase

Ja, det er en forskjell på anagen effluvium og telogen effluvium. Ved telogen effluvium faller håret av i røytefasen av vekstsyklusen. Denne fasen er kalt telogen fase (derav navnet telogen effluvium). Anagen effluvium forekommer derimot i hårets vekstfase, den anagene fasen i vekstsyklusen.

Telogen Growth Phase

Telogen effluvium oppstår som et plutselig hårtap rundt tre måneder etter den stressende hendelsen, og anagen effluvium oppstår som et diffust hårtap få dager etter den stressende hendelsen. Den vanligste årsaken til anagen effluvium er å gjennomgå en kreftbehandling; cellegift eller strålebehandling. Anagen effluvium kan også være forårsaket av tungmetallforgiftning, visse autoimmune sykdommer (Pemphigus og hudlidelser som Discoid lubus erythmatosus), osv.

Er telogen effluvium arvelig?

Nei, telogen effluvium er ikke arvelig. Hvis et familiemedlem lider av telogen effluvium betyr det ikke automatisk at du også kommer til å oppleve det. Plutselig hårtap kan likevel påvirke hvem som helst, uavhengig av alder og kjønn.

Hva er kronisk telogen effluvium?

Kronisk telogen effluvium er definert som et diffust hårtap som varer i over seks måneder. Selv om denne tilstanden er sjelden, oppleves symptomene på kronisk telogen effluvium som normal telogen effluvium de første seks månedene. For å finne ut om du har kronisk telogen effluvium må du kontakte legen din for å finne ut av mulige behandlinger.

Hvordan kan du forhindre telogen effluvium?

Ettersom stress kan være en trigger til plutselig hårtap kan det vært lurt å lære seg noen stressmestringsteknikker for å forhindre diffust hårtap. Trening, meditasjon, skrive dagbok, og nok søvn er alle ting som kan redusere stressnivået, hjelpe til raskere gjenvekst av håret, eller hindre et diffust hårtap i utgangspunktet - både for kvinner og menn.

Gode hårpleierutiner og matvaner kan hjelpe til å få håret raskere tilbake til normalen

Sofie Tidemand - COO HairLust

 

Hva er den beste behandlingen for telogen effluvium?

Den aller beste «behandlingen» mot telogen effluvium er å fjerne stressfaktorer fra livet som forårsaket plutselig hårtap i utgangspunktet. Hvis for eksempel et stressende arbeidsmiljø er grunnen til at du opplever telogen effluvium kan det være en idé å tenke på og endre arbeidsmiljø. I visse tilfeller, som for eksempel etter fødsel, trenger du ikke å uroe deg ettersom den stressende hendelsen allerede er over. Snakk med legen din for å finne ut hva som er årsaken bak ditt plutselige hårtap, slik at du kan forsøke å fjerne eller løse opp i stressfaktoren i livet ditt.

Det finnes dessverre ingen medisinsk behandling mot telogen effluvium. Til dags dato finnes det heller ingen medisin du kan ta for å fremme en raskere hårvekst, men situasjonen er fremdeles ikke helt håpløs! Telogen effluvium er en midlertidig tilstand, og du vil merke at håret ditt begynner å vokse ut igjen etter seks til tolv måneder.

Du kan også hjelpe håret ditt å vokse ut sunnere og sterkere med gode hårpleierutiner og gode matvaner. Det kan kanskje sees på som en behandling i seg selv?

Hairlust anmeldelse

7 steg for gjenvekst av håret etter telogen effluvium

1. Klipp håret

klipp håret

Mange av oss ønsker kanskje å beholde lengden på håret vårt, men ikke avskriv dette steget helt enda - en hårklipp kan faktisk hjelpe deg! Kort hår er ikke like tungt, og du vil derfor oppleve mer volum i håret. Dette gir illusjonen av et tykkere og mer voluminøst hår, selv når du ikke styler det. Å klippe av slitte tupper vil i tillegg hindre ytterligere skade og brekking av tørre hårstrå.

En hårklipp betyr ikke at du trenger å gå helt i pixie cut modus (med mindre du faktisk vil prøve det ut?), men til og med en «lob» (lang bob) vil hjelpe til å skjule et plutselig og diffust hårtap.

Snakk med en frisør om hvilken frisyre som vil passe best til din hårstruktur mens du venter på at et sunt hår skal vokse ut igjen.

2. Fokuser på et sunt og variert kosthold

Fokuser på et sunt og variert kosthold

Et sunt kosthold er noe av det viktigste du kan fokusere på for en sunn og normal hårvekst etter telogen effluvium, spesielt dersom det var en diett som forårsaket plutselig hårtap i utgangspunktet. Pass på at du får i deg nok fullkorn, magert protein, sunne fettsyrer, og frukt og grønnsaker.

Et kosttilskudd kan også være til hjelp. Dette erstatter ikke et sunt kosthold, men det kan gjøre det lettere å få i seg alle næringsstoffene håret ditt trenger for å fremme en sunn hårvekst etter plutselig hårtap. Våre Hair Growth Gummies inneholder klinisk beviste ingredienser som fremmer hårvekst, inkludert 5000 μg biotin. De inneholder helt naturlige ingredienser, og er i tillegg allergivennlige og veganske. Som et pluss kommer de i en skikkelig god smak så du aldri glemmer å ta den daglige dosen din!

3. Unngå varmeapparater

Unngå varmeapperater

Noe av det smarteste du kan gjøre når du opplever plutselig hårtap er å ta godt vare på det håret du har. Hvis du gjør det kan du forhindre at håret brekker, og du vil ikke gjøre skaden større.

En av de største årsakene til at håret blir slitt og brekker er bruken av varmeapparater, så for å unngå unødvendig hårtap er det anbefalt å legge bort krølltang, rettetang og hårføner i den grad du kan. Hvis du skal bruke varmeapparater i håret ditt er det spesielt viktig at du bruker et varmebeskyttende produkt i håret først, slik som Hair Strengthening & Protection Oil.

4. Unngå å farge eller bleke håret

Unngå å farge eller bleke håret

Hårfarge, spesielt bleking, sliter mye på håret ditt og kan føre til at flere hårstrå brekker av enn normalt. Hvis du sliter med plutselig hårtap anbefaler vi at du unngår all hårfarge for å spare det håret du har.

Hvis du føler du absolutt må farge håret ditt er det viktig at du legger til en dyptvirkende balsam med proteiner i hårpleierutinen din, slik som vår Protein Reconstructor Hair Mask. Denne masken utnytter hydroliserte vegetabilske proteiner for å gjenoppbygge det ytterste hårlaget ditt. Dette bidrar til et sterkere hår og kan hjelpe til å motvirke diffust hårtap.

5. Skjem bort håret ditt

Skjem bort håret ditt

Fysiske stressfaktorer kan føre til at håret blir slitt og brekker lettere; men kanskje ikke den type fysisk stressfaktor du ser for deg. Måten du får ut floker av håret ditt på kan påvirke graden av plutselig hårtap, så pass på å bruk en børste som er skånsom mot håret ditt. Vi anbefaler Detangle Wet Brush. Begynn å gre håret fra tuppene, og få ut flokene nederst i håret før du beveger deg opp mot hodebunn. Dette vil gi minst mulig skade i håret ditt.

Tro det eller ei, men både håndkle og putetrekk kan ha mye å si på kvaliteten av håret ditt, og hvor mye ekstra hår du mister ved plutselig hårtap (og generelt). De fleste håndklær og putetrekk er laget av bomull, men bomullsfibre er relativt grove. Dette vil skape ekstra friksjon i håret ditt, og føre til unødvendig mye floker, matt hår og ekstra tørrhet - som fører til flere knekte hårstrå. En enkel løsning på dette problemet er å bytte ut både putetrekk og håndkle med noen som er laget av bambus, slik som Bamboo Turban Hair Towel og Pure Bamboo Pillowcase. Det er en liten endring som kan gjøre en stor forskjell for håret ditt!

6. Reduser stressnivået

Reduser stressnivået

Som nevnt tidligere kan det være lurt å lære seg noen teknikker som kan hjelpe mot stress, og som vil bidra til en mer effektiv gjenvekst av håret etter et plutselig hårtap.

7. Øk volumet

øk volumet

Hvis du venter på at håret skal vokse ut igjen er det flere produkter som kan hjelpe deg å få et voluminøst hår i mellomtiden. For det første burde du vurdere å bytte ut sjampoen og balsamen din med Hair Growth & Repair Set. Denne sjampoen og balsamen inneholder reparerende proteiner og fuktighetsgivende ingredienser slik som organisk aloe vera som hjelper til å styrke håret og forhindrer at håret brekker. De fremmer i tillegg en sunn hodebunn, som igjen bidrar en sunn og normal hårvekst.

Når du har vasket håret sprayer du røttene dine med Scalp Treatment & Volumizer. Denne leave-in behandlingen for hodebunnen bruker organisk mintolje for å stimulere blodtilførselen til hårsekkene, og fremmer en sunn hårvekst. Denne behandlingen gir deg i tillegg et umiddelbart løft ved røttene, og håret vil se tettere og mer voluminøst ut.

Vil du lære mer? Sjekk ut videoen nedenfor og lær hvordan du bruker Scalp Treatment & Volumizer:

Selv om plutselig hårtap kan være skremmende er det viktig å huske på at det er en relativt vanlig forekomst, og i de fleste tilfeller kommer håret til å vokse ut igjen. Det er uansett lurt å snakke med en lege dersom du skulle oppleve symptomer på telogen effluvium.

Har du noen gang opplevd telogen effluvium? Del erfaringene dine med andre lesere i kommentarfeltet nedenfor.

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


  • HairLust

    Hei Arne,

    Vår Scalp Follicle Treatment & Volumizer er for både menn og kvinner! Jeg har sendt deg en e-post med litt mer informasjon om produktet.

    Mvh, HairLust


  • Arne

    Hei, kan Scalp Follicle Treatment & Volumizer også brukes av menn?


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres