Håravfall hos kvinner? Årsak, råd og behandling


Hårtap hos kvinner er mer enn normalt enn man skulle tro og stort sett alle kvinner vil oppleve en form for betydelig håravfall på et tidspunkt i livet. Graviditet, sykdom, stress eller alderdom. Årsakene til hårtap hos kvinner er mange og derfor er det også et hav av behandlinger der ute. For å veilede deg til riktig behandling får du her en omfattende innsikt i årsaker til håravfall hos kvinner og behandlinger som kan utgjøre en enorm forskjell.

Sofie Tidemand

Medgründer, HairLust

Sofie er medgründer av HairLust. Hun er en hår-nerd med stor H og elsker å kunne formidle sin erfaring i faget til andre. Hun har en stor interesse for å lære om og teste de nyeste trendene rundt naturlig hårpleie, stylingtips og ingredienser. De siste årene har hun sørget for å holde seg oppdatert med alt som beveger seg innen feltet. Noe av det beste hun vet er å kunne gjøre en forskjell for mennesker.Les mer om skribenten.

Det kan være en stor frustrasjon for alle kvinner, uansett alder, når håret begynner å tynnes ut og i noen tilfeller ender i hårtap. Du er sikkert enig i at håret er en stor del av oss som kvinner, og derfor er vi villige til å gjøre nesten hva som helst for å forebygge håravfall. Håret definerer oss, det forteller andre hvem vi er og gir oss en mulighet til å uttrykke oss slik vi ønsker. Vi leter etter de riktige hårprodukter og midler for å finne frem til den mest effektive behandlingen mot hårtap hos kvinner. Vi prøver alt som finnes i hyllene, men ender ofte opp med å være skuffet over at det ikke funket som du hadde forventet.

Men ta det med ro - jeg har gjort det harde arbeidet for deg! Les videre her, og jeg garanterer at du vil bli klokere på årsaker til hårtap hos kvinner og finner den beste behandlingen for deg! Jeg viser blant annet to gode og naturlige produkter for håravfall hos kvinner, som er godkjent av flere eksperter samt anerkjent av kunder på TrustPilot.

Kjenner du til symptomene på hårtap hos kvinner?

Først, la meg si at hårtap hos kvinner er helt normalt. Det er ekstremt sjelden at vi beholder den samme hårprakten fra vår tidlige ungdom til sent i voksen alder, fordi som med alt annet levende her på jorden gjennomgår håret også en livssyklus som selvfølgelig slutter på et tidspunkt.

Det er utallige årsaker til håravfall, og gjennom min tid som frisør gikk det virkelig opp for meg at årsaken til håravfall hos oss kvinner stort sett er veldig forskjellig fra person til person. Av den enkle grunnen er det selvfølgelig også et hav av behandlinger der ute. Det kan derfor være en stor fordel å vite forskjellen mellom de forskjellige behandlingene for hårtap hos kvinner, da behandlingen som fungerer for meg kan ha en annen effekt på deg.

Men for å finne den rette behandlingen, må du kjenne til symptomene først.

Før- og etterbilder ved bruk av HairLust

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultater varierer fra person til person, men synlige resultater vises som oftest etter 2-4 måneders bruk.

Er hårtapet ditt normalt eller unormalt?

Som kvinne mister man litt hår hver dag, dette er utrolig normalt og betyr bare at hårene du mister har fullført sin fulle livssyklus, og hårsekkene gjør klar til at et nytt hår skal gro ut. Om du mister rundt 50-100 hår om dagen, er det altså ikke noe å være nervøs for. Men mister man plutselig mer enn normalt, og gjerne mer enn ca. 150 hår om dagen, hvor store dotter faller ut i dusjen eller børsten fort fylles opp med hår etter kort tid? Da bør du undersøke årsaken til hårtapet ditt, også kalt alopeci i medisinske termer, for et såpass ekstremt hårtap er nemlig ikke normalt.

Det første symptomet på hårtap er ofte at man mister mer enn normalt. Dette kan skyldes utrolig mange årsaker, som jeg kommer inn på litt lenger nede, men hvis dette ikke stopper etter kort tid, så er det god grunn til å undersøke hva håravfallet kan skyldes og evt. søke råd hos legen.

Jeg har betennelse i hodebunnen

Et annet symptom på håravfall kan være at man opplever en form for betennelsestilstand i hodebunnen, som kan skyldes en soppinfeksjon. Har du mistanke om at dette er tilfellet, bør du ta en test av hodebunnen hos legen din, slik at du kan være sikker på at du får riktig behandling.

Hårtap i overgangsalderen

Når alderen trykker vil du ofte oppleve at håret også blir tynnere og ofte også finere, og bare rolig; håravfall i overgangsalderen er veldig normalt. Håravfall hos kvinner ses nemlig hos de fleste med alderen. Heldigvis er det dog meget sjeldent at vi kvinner blir helt skallet som mange menn, i stedet blir håret vårt en del tynnere i takt med at fargen forsvinner og silver-foxen tar over, mens hårtråene ofte blir finere. Vi kan vel alle se på vår mor, bestemor og kanskje til og med oldemor, at deres hår bare ikke har samme tykkelse, fylde og volum som oss selv lenger, og sånn er det dessverre helt genetisk bestemt. Derfor kan vi også alltid ta en titt på våre kvinnelige slektninger for å se et noenlunde korrekt bilde på hvordan vi selv vil oppleve hårtap i overgangsalderen.

Genetisk håravfall hos kvinner

Genetisk hårtap hos kvinner kan også være androgen alopeci, som kommer fordi man har en overfølsomhet for det mannlige kjønnshormonet som finnes i blodet hos både kvinner og menn. Denne formen for håravfall hos kvinner dreier seg ikke nødvendigvis om at man har en veldig høy mengde av det mannlige kjønnshormonet i blodet, men i stedet om en endret følsomhet for hormonet i hårfolliklene. Det viser seg ofte i 20-30 årsalderen og rammer kvinner gjerne håret oppe på hodet, mens den fremste hårgrensen bevares. Hvis du har androgen alopeci, er det stor sannsynlighet for at andre kvinner i din familie har gjennomgått samme form for hårtap, så spør gjerne dine kvinnelige familiemedlemmer, hvis du opplever hårtap og har androgen alopeci under mistanke.

Plutselig oppstått hårtap

Håravfall hos kvinner kan også oppstå helt plutselig. Dette kalles telogen effluvium og kommer gjerne etter en periode med vanskelig sykdom, stress, medisin eller raskt vekttap.

Hårtap som viser seg som skallete flekker

Et annet typisk symptom på håravfall hos kvinner er mønster skallethet, også kalt alopecia areata, hvor en immunologisk reaksjon i kroppen forårsaker at håret faller av i dotter og etterlater skallete flekket. Ta gjerne en tur innom legen hvis du opplever denne formen for hårtap.

Men hva gjør man når man som kvinne opplever at man begynner å miste håret? Jo, første skritt er at man analyserer symptomene og finner frem til riktig årsak til hårtapet. Deretter kan man finne den riktige behandlingen. De hyppigste årsakene til håravfall hos kvinner får du her nedenfor:

Hyppige årsaker til hårtap hos kvinner

Når du er tettere på årsaken til hårtapet ditt, så er du også tettere på riktig behandling!

Før du leter etter løsninger og behandlinger for ditt hårtap, anbefaler vi at du leter i sømmene etter årsaken for hårtapet. Når du er nærmere årsaken, så er du også nærmere en løsning. Det er ikke morsomt å bruke mye unødvendige penger på en behandling som ikke fungerer fordi årsaken er en helt annen enn du trodde. Så gjennomgå symptomene jeg har skrevet om over nøye, slik at du er ordentlig rustet til å behandle hårtapet ditt.

Jeg har observert at mange kvinner er for raske til å prøve for mange ting og behandlinger uten å vite hva årsaken til deres hårtap er. Sannheten er at håravfall hos kvinner og menn er en kompleks prosess, som involverer forskjellige genetiske, hormonelle og miljømessige mekanismer og påvirkninger. Akkurat som vår hud, er vårt hår også underlagt indre og ytre aldring. Derfor er det alfa og omega å finne årsaken til ens hårtap hvis man ønsker at behandlingen skal fungere optimalt.

Oversikt over de vanligste årsakene til hårtap hos kvinner

Det er utrolig mange årsaker til håravfall, og jeg vil gjennomgå alle de hyppigste her. Først får du et overblikk over de jeg vil gjennomgå, slik at du vet hvor langt ned du skal scrolle for å undersøke de årsaker til hårtap hos kvinner som kan være relevante for deg:

 • Arvelig håravfall
 • Vitamin- og mineralmangel
 • Usunn livsstil:
  • Kost & mosjon
  • Vekttap
  • Alkohol & røyking
  • Psykisk stress
 • Fysisk sykdom og bivirkning ved medisin
 • Hormonelt hårtap hos kvinner:
  • Overstått graviditet
  • Økt produksjon av DHT ved hårrøttene eller økt følsomhet for det mannlige kjønnshormon
  • Sluttet med p-piller
  • Overgangsalderen
 • Stoffskiftesykdom
 • Hodebunnslidelser som flass, eksem, psoriasis & soppinfeksjon
 • Selvforskyldt hårtap og skadelige hårpleierutiner

Arvelig håravfall hos kvinner

Hårtap kan ofte skyldes genetisk arv, og arvelig håravfall er en av de absolutt hyppigste årsakene til hårtap hos kvinner i dag - dog stadig ikke helt så utbredt som hos menn. Når det er snakk om arvelig håravfall, så ses det ofte hos kvinner ved at håret så smått begynner å tynne ut på toppen når man er i 20-årene, og det vil langsomt bli tynnere i de følgende 10-20 årene. Håret i sidene og nakken vil for det meste forbli normalt, mens håret på toppen av hodet tynner ut. Dog vil arvelig håravfall hos kvinner ikke resultere i at hodet blir helt skallet, at tinningene viker eller månen dukker frem fra sitt skjul, eller at det på annet vis kommer områder på hodet helt uten hår. Men det betyr selvfølgelig ikke at arvelig hårtap ikke kan være grunnen til minst like stor frustrasjon som hos menn. Det som skjer er at hårsekkene gradvis begynner å produsere tynnere og kortere hår, og deretter stopper helt opp med å produsere nye hår, og hårveksten i hårsekkene opphører helt.

Hvis du er nervøs for om du kan få arvelig hårtap når du blir eldre, så kan du ta en titt på de kvinnelige medlemmene i familien din. Hvis det ikke ligger i familien, er du høyst sannsynlig en av de heldige, som ikke kommer til å slite med denne form for kvinnelig hårtap.

Hårtap hos kvinner grunnet vitamin- og mineralmangel

Noen ganger kan håravfall hos kvinner skyldes vitaminmangel i kroppen, eller at man har mangel på essensielle vitaminer, mineraler eller næringsstoffer via kosten. Heldigvis kan man rette opp på mangel av vitaminer ved å tilføye flere vitaminrike matvarer til kosten eller ved hjelp av et kosttilskudd med essensielle vitaminer mot hårtap til kvinner. Noen hårvitaminer har antioksidantiske egenskaper, som hjelper med å bekjempe de ytre faktorene til håravfall og gir kroppen de næringsstoffene den har bruk for til å reparere og styrke hår og hårrøtter innenfra, mens andre vitaminer og mineraler mot håravfall hjelper kroppen med å få hormonene tilbake i balanse.

Hårtap grunnet usunn livsstil

Det gir god mening som man sier; du blir hva du spiser. Kroppen kan altså ikke fungere på junkfood alene, det har behov for flere vitaminer og mineraler. Men livsstilen man har, mengden av mosjon man dyrker og det nivået av psykisk stress man kjører på, har også en utrolig stor innflytelse på håret og er noen av de absolutt hyppigste årsakene til hårtap hos kvinner. Det går jeg mer i dybden med her:

Hårtap grunnet dårlig kost og mangel på mosjon

Junkfood har fått navnet “junk”food av en veldig god grund. Spiser man det en sjelden gang innimellom, gjør det ikke den store forskjell for kroppen, men består kosten utelukkende av junkfood, vil det veldig fort kunne ses på både fettdepoter, fysisk form og hele kroppens funksjon. Derfor gir det også mening at kroppens vedlikeholdelse av håret kan svekkes når kroppen ikke får de vitaminer, mineraler og gode næringsstoffer den behøver, og da opplever man altså hårtap. Dårlige spisevaner og en kost som hovedsakelig består av fett, sukker og karbohydrater, gir ikke kroppen de essensielle vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som trengs for å vedlikeholde hår, hud og negler - det er sikkert ikke engang nok av disse næringsstoffer til å vedlikeholde de livsnødvendige indre organer, og så er det klart at håret og hårveksten nedprioriteres enormt av kroppen. På samme måte er det også nødvendig at man dyrker regelmessig mosjon, får pulsen opp og holder kroppen i gang for å unngå hårtap. Når man får pulsen opp og dyrker mosjon transporteres oksygen, vitaminer og næringsstoffer lettere rundt i kroppen. For at disse næringsstoffene kan nå helt ut til hårcellene, slik at man kan unngå hårtap, er mosjon altså alfa og omega. Opplever du håravfall som kvinne, kan det være en god idé å overveie om du kan spise sunnere eller dyrke mer mosjon i hverdagen.

Hårtap grunnet raskt vekttap

Raskt vekttap og heftige slankekurer kan være svært stressende for kroppen. Utover at man selvfølgelig ikke får den riktige mengde vitaminer og mineraler når man går på en ekstrem slankekur, så forstyrrer psykisk og fysisk stress den hormonelle balansen i kroppen veldig mye, hvilket kan resultere i hårtap hos kvinner så vel som menn. Da vi kvinner ofte kan være ganske opptatt av utseende (og til tider spesielt vekten), er en av de hyppigste årsaker til håravfall hos kvinner nettopp disse kjappe og ekstreme slankekurene og raske vekttap. Så hvis du ønsker å gå ned de ekstra 5 kiloene, så kan jeg absolutt ikke anbefale kjappe sultekurer. Prøv istedenfor små gradvise endringer i kosten og en kontrollert og gradvis øking av trening og daglig mosjon. Det kan godt være at dette hjelper deg mer på lang sikt, og hårprakten vil kanskje til og med økes og styrkes som en ekstra tilleggsgevinst av sunn kost og ekstra mosjon.

Hårtap grunnet røyking og for stort inntak av alkohol

Det er vel ingen nyhet at alkohol og røyking er skadelig for hele kroppens helse, både vår fysiske og psykiske velvære, men det er faktisk også direkte skadelig for håret. Når du røyker eller inntar alkohol stresser disse substansene kroppen og tvinger immunforsvaret til å overarbeide. Kroppen begynner nemlig umiddelbart å bruke en masse energi på å reparere de skadene som sigarettene og alkoholen forårsaker, og når man går på kompromiss med kroppens helse, så er håret, neglene og huden de første stedene skaden viser seg, f.eks. i form av hårtap hos kvinner så vel som menn. Det er dog enda en grunn til at spesielt alkohol kan være skadelig for håret. Alkohol er nemlig kjent for å kunne redusere kroppens sinknivåer, og sink er et av de mineralene som er absolutt viktigst for at kroppen kan vedlikeholde et sunt og sterkt hår.

Hårtap grunnet psykisk stress

Jeg er nok ikke den eneste som har hørt min far si at hans barn har gitt han grå hår av stress. Men hva har egentlig stress med håret å gjøre?

Nå som stress nærmest er blitt en livsstilssykdom som størstedelen av oss, i en eller annen form, har måttet hanskes med i løpet av livet, begynner vi også hyppigere å se bivirkningene av det. En av disse bivirkningene er håravfall hos kvinner og hos menn. Stress påvirker nemlig kroppens hormonbalanse, helt presist produksjonen av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Når man er stresset, enten psykisk eller fysisk, produserer kroppen større mengder av testosteron, og noe av denne testosteronen omdannes eller reduseres til et hormon som heter dihydrotestosteron eller DHT. Dette skjer bla. i menns prostata og testikler, men også i binyrerne og hårsekkene hos både menn og kvinner. DHT har en kraftigere androgen virkning enn testosteron og kan i verste fall resultere i at håret faller ut. DHT forårsaker hårtap, da det forhindrer proteiner, vitaminer og mineraler i å levere næringen til hårrøttene som kreves for å vedlikeholde håret, og dermed begrenses hårsekkenes evne til å produsere hår. Hårrøttene vil produsere hårene saktere, hårene vil bli tynnere, livssyklusen forkortes, og hårene vil fortere falle ut.

Stress skal med andre ord tas veldig seriøst. Det er nemlig ikke kun håret som kan falle ut, stress kan også være roten til utrolig mange andre bivirkninger. Så hvis du opplever stress eller symptomer på stress, er det en god idé å kontakte legen din, så stresset kan bli behandlet korrekt, og du kan få den hjelpen du har bruk for. Hvis du er bekymret for hårprakten din i forbindelse med stress, er det heldigvis en del ting du kan gjøre, og disse kommer vi til litt lenger nede.

Hårtap grunnet fysisk sykdom og bivirkninger fra medisin

Hårtap kan være en veldig normal reaksjon for kroppen, etter at man har vært gjennom et hardt sykdomsforløp, hvor kroppen har vært under mye stress. Håret er et av de minst livsnødvendige vevene i kroppen, og når kroppen er under mye stress eller må jobbe hardt for å komme seg etter et sykdomsforløp, er det sjeldent ekstra overskudd til å i tillegg vedlikeholde håret. Derfor opplever mange menn så vel som kvinner hårtap etter vanskelige sykdomsforløp. Håravfall varer for det meste i ca. tre måneder etter sykdomsforløpet, og hårveksten vil etter denne perioden sakte men sikkert vende tilbake til normalen igjen. Håravfall hos kvinner etter fysisk sykdom ses for det meste som en diffus uttynning av hele håret.

Utover at sykdomsforløp kan føre til hårtap hos kvinner, kan visse former for medisin også ha hårtap som en veldig normal bivirkning. Mest kjent er det nok at kreftbehandlinger og cellegift kan føre med seg håravfall, men utrolig mange andre medikamenter kan også resultere i håravfall hos kvinner og menn. Derfor er det alltid en god idé å lese pakningsvedlegget for medisinen din grundig, og kontakte legen din hvis du opplever at medisinen din gjør at du mister håret. Kanskje det er et alternativ til nettopp din medisin? Det er i hvert fall en mulighet å høre med legen din om dette er tilfellet, og om medisinen virkelig er årsaken til ditt hårtap.

Du kan også oppleve midlertidig hårtap hvis du f.eks. stopper på p-piller, inntil kroppen venner seg til endringen i kroppens hormonbalanse og hårveksten normaliseres igjen.

hairlust trustpilot

Hormonelt hårtap hos kvinner

Hårtap hos kvinner har, av flere ulike årsaker, veldig ofte noe med hormoner å gjøre. De gjennomgår jeg her, men først vil jeg bare nevne, at det heldigvis er mye du kan gjøre, hvis du opplever hormonelt hårtap som kvinne. Det er nemlig spesifikke vitaminer og mineraler, som virker normaliserende på den hormonelle balansen. Disse kommer jeg mer inn på lenger nede i artikkelen. Les videre og bli litt klokere:

Androgen alopeci

Utover sykdommer og medisinske behandlinger, er en stor del av kvinnelig hårtap relatert til hormonelle forandringer i kroppen. Oftest vil kvinner, i takt med at de blir eldre, produsere mindre østrogen og progesteron, og samtidig ses en stigende produksjon av det mannlige kjønnshormonet i kroppen eller en økt følsomhet overfor det mannlige kjønnshormonet, hvilket dessverre betyr for mange kvinner at håret blir tynnere, og håravfall kan oppstå. Denne formen for hårtap kalles androgen alopeci og er veldig hyppig hos kvinner, selv om det oftest ses hos menn i form av måne og høye tinninger og hos noen også fullmåne og skallethet. Ca. 75% av menn og 20% av alle kvinner i denne delen av verden opplever androgen alopeci og hos kvinner ses det som diffust håravfall, hvor håret tynnes spesielt ut på toppen, mens man dog slipper skallete flekker og hårlinjen og tinningene bevares.

Hormonelt hårtap etter graviditet

Det er også veldig vanlig for kvinner å oppleve hormonelt håravfall etter graviditet, når man er ammende og kroppen ikke lenger er helt boostet til med kvinnelige hormoner. Det er så stort et emne at vi faktisk har skrevet en hel artikkel om hårtap etter graviditet, som går langt mer i dybden med hva som skjer i kroppen under og etter graviditet, og hvorfor håret begynner å falle ut.

Hormonelt hårtap i overgangsalderen

En annen vanlig årsak til hormonelt håravfall hos kvinner er hårtap i overgangsalderen. Når man som kvinne gjennomgår den uunngåelige overgangsalderen, er det ganske vanlig at man også mister en del hår. Som om hetetokter, kviser, manglende sexlyst, blødningsforstyrrelser, tørrhet og kløe i underlivet eller konstante mengder svette under armene ikke var nok, skal man selvfølgelig også miste håret i overgangsalderen! Vi kvinner har virkelig mye vi skal hanskes med i løpet av livet. Men hvorfor mister vi håret i tillegg?! Det kvinnelige kjønnshormonet bestemmer ikke kun at du som kvinne skal kunne få barn og utvikle bryster, det har også en aktiv rolle i din kropps vedlikeholdelse av hår, knokler og hud, og når mengden av østrogen i kroppen synker, så vil hårveksten også påvirkes. En annen grunn til at man som kvinne kan få hormonelt håravfall i overgangsalderen er at formen og kretsløpet ikke lenger er så godt som tidligere. Når formen daler, så kommer heller ikke samme mengde oksygen og næringsstoffer ut til hårsekkene. Det betyr at hårsekkenes evne til å produsere hår svekkes og håret kan gå tidligere i avvisningsfasen og tynnes ut.

Hormonelt hårtap etter å ha sluttet med p-piller

Som nevnt tidligere er det veldig normalt å oppleve kortvarig hormonelt hårtap, etter man slutter med p-piller, da kroppen deretter skal venne seg til en annerledes hormonbalanse. Dog er det sjeldent at denne formen for håravfall står på lenge eller resulterer i et stort hårtap, så her kan man ofte vente litt til kroppen får normalisert hårets vekstsyklus igjen.

Hårtap grunnet stoffskiftesykdom

Stoffskiftehormoner har vi alle, de er livsnødvendige og styrer kroppens energiomsetning. Men stoffskiftet vårt bør være i balanse. Har man det man kaller høyt eller lavt stoffskifte, har man en stoffskiftesykdom, og det kan resultere i bla. hårtap hos kvinner og menn. Hårtap hos kvinner grunnet en stoffskiftesykdom er oftest forbundet med et lavt stoffskifte, hvor skjoldbruskkjertelen kan ha nedsatt funksjon, hvor den altså ikke kan produsere nok av stoffskiftehormonene. Andre symptomer kan være tretthet, forstoppelse, tørr hud, en tendens til at man fryser mer enn andre, tørt hår, svimmelhet, og hos kvinner kan menstruasjonen bli kraftigere. Det skal behandles med medisin, hvor man får tilført de stoffskiftehormonene som kroppen ikke kan produsere selv, så man er nødt til å gå til legen, hvis man mistenker at stoffskiftet for at være årsaken til ens hårtap.

Hårtap grunnet hodebunnslidelser

En sunn hodebunn er alfa og omega for at vi kan vokse og vedlikeholde et sunt, vakkert og langt hår. Det burde visst være mantraet mitt, for jeg føler nesten at jeg skriver dette i alle bloggartikler jeg skriver for HairLust. Det gjør det dog ikke mindre riktig, men heller tvert imot.

Opplever du derfor håravfall som kvinne, eller mann for den saks skyld, så er det alltid en god idé å først sjekke hodebunnen godt og grundig. Hvis du har problemer med flass, hvis hodebunnen din er tørr eller konstant klør, eller du har underlige flekker eller røde flekker på huden som kunne tyde på sopp, så er det stor sannsynlighet for at du har funnet frem til årsaken til hårtapet. Hodebunnslidelser som flasseksem, psoriasis og soppinfeksjoner er nemlig noen svært hyppige årsaker til hårtap hos kvinner. Har du mistanke om at en hodebunnslidelse kan være årsaken til håravfallet ditt, vil jeg anbefale deg å ta en prat med legen, slik at du kan få hodebunnen godt undersøkt og få riktig behandling.

hairlust trustpilot

Selvforskyldt hårtap og skadelige hårpleierutiner

En annen veldig hyppig årsak til hårtap hos kvinner, som du selv lett kan behandle, er skadelige hårpleierutiner og den fysiske skaden dette kan gjøre på håret og hodebunnen. Måten du håndterer, styler og pleier håret på i hverdagen kan enten gjøre håret sterkt og sunt, eller det kan gjøre mer skade enn nytte.

Kjemiske behandlinger som hårfarging, bleking, permanente krøller eller keratinbehandlinger kan svekke håret og gjøre tørt, splittet og skadet. På samme måte kan et overforbruk av varmeverktøy som glattejern og hårføner knekke og tørke ut håret, mens et for stort og hyppig forbruk av stylingprodukter som tørrshampoo, hårspray, mousse osv. kan bygge seg opp rundt hår og hårstrå og forstyrre hodebunnens naturlige balanse. Det kan også hemme hårets kvalitet og vekst, spesielt hvis disse stylingproduktene er fylt av skadelige kjemiske stoffer. Men produktene du bruker eller behandlingene du gir håret, er ikke det eneste ved hårpleierutinerne som kan være skadelig, og resultere i håravfall hos kvinner. Stramme frisyrer som hestehaler, fletter eller hårextentions, hårstrikker med metallsamlinger, og litt for hyppig hårbørsting med en dårlig hårbørste, kan skade håret minst like mye som hvis man bruker rettetang en time daglig eller propper håret med Dax på daglig basis (du vet, hårvoksen fra 90-tallet, som alle gutta brukte til deres forferdelige spikes - takk og lov for at den tid er over!). Hårrøttene kan ikke klare det ekstra presset og stresset det skaper når man konstant river eller sliter i hårene, hvilket stramme frisyrer gjør, og når hårrøttene på denne måten systematisk skades, kan det over tid resultere i permanent hårtap.

Hårtap hos kvinner forårsakes altså svært ofte av de styling- og hårpleierutinene man har i hverdagen, og et godt første trinn er derfor å gjennomgå sine rutiner og se om man kan eliminere de dårlige vanene og passe bedre på håret i hverdagen.

Finnes den perfekte behandlingen av håravfall hos kvinner?

Drømmen er alltid at det finnes et mirakel et sted der ute, enten man drømmer om å møte den eneste ene eller finne en kur til ens hårtap. Jeg har gradvis funnet ut av at med mindre det er kirurgisk, så finnes det dessverre ingen mirakelkuren til behandling av hårtap hos kvinner. Noen ganger er håravfallet midlertidig, og her er kuren noe så simpelt som tid. Men tiden leger ikke alle sår, og ofte er tiden og kroppens aldring også selve årsaken til hårtap hos kvinner så vel som menn. Selv om det sjeldent finnes ekte mirakler og mirakelkurer i denne verden, er det dog en lang rekke av effektive behandlinger mot håravfall hos kvinner, som er overraskende lette å komme i gang med, og slett ikke så dyre heller.

Et godt tips hvis du opplever hårtap som kvinne og leter etter den riktige behandlingen, er å gjennomgå følgende tre trinn: Du bør alltid starte med 1) å analysere symptomene på hårtapet ditt for å 2) finne frem til årsaken til hårtapet. Når du har funnet årsaken til håravfallet, kan du 3) velge å foreta den riktige behandlingen av håravfallet ditt.

Les videre her, hvor jeg nedenfor gjennomgår noen enkle og overskuelige metoder til behandling av hårtap hos kvinner, og forteller hva du selv kan gjøre for å behandle hårtapet ditt, når du opplever at håret av en eller annen årsak begynner å falle ut.

Hva kan du gjøre selv for å behandle hårtap hos kvinner?

Kontakt legen din, hvis hårtapet skal behandles medisinsk:

Hvis du mistenker at hårtapet ditt skyldes helserelaterte årsaker, for eksempel en metabolsk lidelse, hodebunnssykdom, stress eller andre lignende årsaker, er det viktig at du oppsøker legen din for å finne en riktig diagnose og behandling. Håravfall kan være et typisk symptom på at noe galt med kroppen, og det må alltid tas på alvor når man som kvinne mister mye mer hår enn vanlig. Og en tur til legen kan aldri skade, tvert imot, når det gjelder helse er det alltid best å være på den sikre siden.

Unngå harde stylingverktøy:

Hvis hårtapet ditt er et resultat av mangelfull eller litt for dårlig hårpleie, er ditt eneste håp å endre måten du behandler håret på. Les videre her hvor vi har satt sammen en rekke dårlige vaner du kan endre for å unngå tynt hår og hårtap. Det er alltid en god idé å gå etter så naturlige hårprodukter som mulig og unngå unødvendig kjemiske stoffer. Slipp derfor tørrsjampoen helt, bli vant til mindre hårvask og unngå produkter som ikke er naturlige eller økologiske. Det kan være at de syntetiske produktene produserer skinnende hår på kort sikt, men er det virkelig verdt det hvis det dukker opp problemer som håravfall eller hormonelle lidelser på lengre sikt?

Se etter DHT blokkerende ingredienser i din shampoo:

Hvis håravfallet ditt skyldes en overfølsomhet for det mannlige kjønnshormonet eller en overproduksjon av DHT i hårsekkene, bør du velge en sjampo med DHT-blokkerende ingredienser i for eksempel. olivenolje og peppermynteolje. Du kan lese mye mer om hvilke ingredienser du skal se etter i en shampoo mot hårtap i denne artikkelen.

Gjør endringer i din livsstil og prøv et kosttilskud til håret:

Kosthold-, livsstil- og ernæringsmessige årsaker til håravfall forårsaket av mangel på bl.a. vitaminer og mineraler i kostholdet, for lite trening og en generelt usunn livsstil kan du selv gjøre mye for å rette opp i. Det samme gjelder for hormonelt hårtap. I tillegg til å gjøre noen solide og gradvise livsstilsendringer, legger til mer daglig trening og et sunnere, mer vitaminrikt kosthold, kan du selvfølgelig prøve et kosttilskudd for håret som inneholder mange av de viktige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som kroppen din trenger for å opprettholde normalt og sunt hår, med vitaminer og mineraler som biotin og andre B-vitaminer, sink, silika etc. HairLust Hair Growth Formula er et kosttilskudd til håret som virker ved å tilføre vitale vitaminer, mineraler, aminosyrer og andre næringsstoffer til hodebunnen og hårsekkene. Det høye innholdet av bl.a. biotin, sink og b-kompleks i kosttilskuddet bidrar til å normalisere hårets vekstsyklus og bidrar dermed til å øke andelen av hårsekkene som vokser. Visse næringsstoffer som vitamin B6 og pantotensyre er med på å regulere hormonaktivitet i blodet, og sink bidrar også til å opprettholde normale testosteronnivåer i kroppen. Derfor er piller for hårtap hos kvinner, som de fra HairLust, ganske ofte godt egnet til å danne det beste ernæringsmessige grunnlaget for behandling av hårtap og tynt hår. Du kan lese mer om ingrediensene i alle HairLust-produktene på denne ingredienssiden.

Vitaminer og piller som behandling av hårtap hos kvinner

Det finnes en haug med forskning og utallige kliniske forsøk som beviser at vitaminmangel kan forårsake hårtap. Derfor kan en enkel og billig behandling av hårtap hos kvinner være å tilføye et kosttilskudd til den daglige rutinen. Husk dog å være oppmerksom på ditt komplette inntak av vitaminer, hvis du velger å ta vitaminer mot hårtap hos kvinner! Det er aldri en god idé å bare spise vitaminer for å spise vitaminer, og et kosttilskudd som f.eks. vitaminer mot håravfall hos kvinner, må aldri erstatte en sunn og variert kost og en livsstil med regelmessig mosjon. Man kan nemlig oppleve noen bivirkninger hvis man får for mye av spesielt de fettløselige vitaminene A, D, E og K.

Vitaminene og mineralerne sink, B-kompleks (biotin & vitamin B5), Vitamin D og jern blir anvendt i mange produkter, som kosttilskudd for behandling av håravfall hos kvinner og menn. Disse vitaminene og mineralene er alle involvert i viktige funksjoner og aktiviteter i kroppen og hjelper med å fremskynde og opprettholde en god hormonell balanse. Visse vitaminer kan styrke håret innenfra, og bidra til å vedlikeholde et normalt hår.

 

Jeg anbefaler alltid mine kunder å huske både indre og ytre pleie av håret, hvis de ønsker å gro et langt hår

Helene Sørensen

Hårstylist og skjønnhetsekspert

Kosthold og hårtap – ditt hår blir hva du spiser!

Det er sant at et sunt og balansert kosthold og en aktiv livsstil og riktig søvn kan gjøre mye for håret, huden din og neglene, og selvfølgelig for din generelle helse og kroppens evne til å fungere optimalt. Du blir hva du spiser, og det samme gjør håret! Et sunt kosthold og daglig inntak av viktige vitaminer og mineraler i piller mot hårtap er en god og naturlig behandling for hårtap hos kvinner. Blant annet har jeg lært at fordi hår først og fremst består av proteiner, er det en god idé å øke proteininntaket gjennom kostholdet ditt hvis du som kvinne opplever at du begynner å miste mye hår. Vi kvinner kan ha problemer med å få like mye protein gjennom kostholdet hver dag. Og selvfølgelig er det mange gode veganske og vegetariske proteinkilder, så uansett hvilken livsstil du har er det mulig å få protein og vitaminer gjennom kostholdet.

Hvem blir rammet av hårtap?

Hår regnes for å være en av de viktigste elementene i utseendet til en person, og de psykologiske konsekvensene av hårtap kan bety en markant endring for selvbildet og selvtilliten. Dessverre rammer hårtap en stor andel av oss, faktisk antar man at mer enn 50% av menn blir rammet av genetisk hårtap innen en alder av 50 år. Hos kvinner inntreffer mesteparten av hårtap før 50 år relatert til kost og ernæring. Det anslås at 30% av alle kvinner rammes av en eller annen form for tidlig hårtap.

Den gode nyheten er imidlertid at i de fleste tilfeller av hårtap hos kvinner er behandlingen enkel og uten de store kostnadene. Gode vaner med kosthold, vitaminer og piller for hårtap hos kvinner og god hårpleie er mitt beste råd for deg som opplever hårtap. Hvis du er i tvil om hårtapet, årsaken og behandlingen, kan du snakke med legen din og få en profesjonell vurdering av hårtapet ditt for å sikre at du får riktig behandling og kan komme deg godt gjennom prosessen.

10 kjappe fakta om håravfall hos kvinner

Nå har jeg visst vært gjennom alt det viktigste du bør vite om håravfall hos kvinner, slik at du enkelt kan identifisere symptomene, finne årsaken og få den riktige behandlingen. For å oppsummere noen av de viktigste poengene om hårtap, får du her 10 kjappe fakta om hårtap hos kvinner:

 1. Rundt en tredjedel av alle kvinner opplever betydelig hårtap på et tidspunkt i løpet av livet.
 2. Vi mister normalt rundt 50-100 hår om dagen, så hvis du mister litt hele tiden, er det ingen grunn til panikk.
 3. Hårtap hos kvinner ses hyppigere med alderen og i takt med at man blir eldre.
 4. Ofte kan man se på andre familiemedlemmer, for å forutse om man selv vil miste håret en dag.
 5. Det er veldig normalt å oppleve betydelig hårtap etter graviditet, mens håret kan føles mye sunnere, tykkere og mer glansfullt under selve graviditeten, hvor kroppen er full av hormoner.
 6. En av de hyppigste årsakene til håravfall hos kvinner er en overfølsomhet for mannlige kjønnshormoner i blodet. Denne formen for hårtap kalles androgen alopeci.
 7. Hårtap hos kvinner ses oftest på toppen av hodet eller i form av tynnere hår. Sjeldnere er det, at man som kvinne får høyere tinninger eller opplever mønstret skallethet.
 8. Hvis håravfallet skal kunne behandles ordentlig, er det viktig å finne årsaken til det.
 9. Det kan være vanskelig å behandle håravfall, spesielt hvis årsakene er livsstil, stressnivå eller lignende. Men hårtap kan være et tydelig symptom på at det er noe som er galt i kroppen, og derfor skal det ofte tas seriøst.
 10. Mange former for hårtap kan motvirkes eller behandles med vitaminer til håret som bl.a. inneholder biotin, sink og b-vitaminer. Dette gjelder selvsagt ikke alle former for håravfall, så det er alltid en god idé å spørre legen til råds, hvis man som kvinne opplever håravfall.
4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


 • Live

  Mistet helt sykt mye hår etter at jeg hadde vært inne i en dårlig periode hvor kosthold og mosjon ikke stod høyest på prioriteringslisten. Nå har jeg heldigvis kommet meg over denne tunge tiden, og merker allerede at både hud og hår er sunnere og friskere. Det har virkelig mye å si!


 • Berit

  Kjempefin artikkel! Synes det er veldig irriterende at jeg mister hår hvor enn jeg går, og synes i tillegg at det tærer litt på selvtilliten at håret bare blir tynnere og tynnere. Har faktisk lagt inn en bestilling på 3 måneder med hårvitaminer hos dere nå, og jeg gleder meg til å prøve dem ut :-)


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres