Ekstremt tørt og sprøtt hår? Velg riktig shampoo for tørt hår


Visste du at valg av shampoo har stor innflytelse på kvaliteten (og levetiden) av håret ditt? Shampoo er en såpe til håret, og kan sammenlignes med oppvaskmiddel eller vaskepulver. Dette setter kanskje tankene i gang - for hvordan ser klærne dine ut etter bare 10-20 vasker? Les videre her, og bli klokere på tørt hår, og hvordan du velger den riktige shampoo for tørt hår.

Sofie Tidemand

Medgründer, HairLust

Sofie er medgründer av HairLust. Hun er en hår-nerd med stor H og elsker å kunne formidle sin erfaring i faget til andre. Hun har en stor interesse for å lære om og teste de nyeste trendene rundt naturlig hårpleie, stylingtips og ingredienser. De siste årene har hun sørget for å holde seg oppdatert med alt som beveger seg innen feltet. Noe av det beste hun vet er å kunne gjøre en forskjell for mennesker.Les mer om skribenten.

Du er absolutt ikke alene om å ha problemer med tørt hår. Det er noe de fleste kvinner og menn opplever i perioder, f.eks. når temperaturen og luftfuktigheten endrer seg og været utenfor blir kaldere eller varmere. Men enda hyppigere forekommer tørt og sprøtt hår som et resultat av livsstilsvalgene du tar (og utsetter håret ditt for). Jeg fant for alvor ut hvordan varmeverktøy og stylingprodukter (spesielt valg av shampoo), kan ha en negativ påvirkning på hårets kvalitet, da jeg for 5 år siden byttet ut min billige shampoo med en økologisk shampoo uten sulfater (SLS/SLES) og silikon.

I denne artikkelen vil jeg dele mine beste råd til tørt hår, i tillegg til valg av skikkelig gode hårprodukter og shampoo for tørt hår.

Hva er tørt hår?

Først og fremst synes jeg at det er viktig å avdekke nøyaktig hva det vil si å ha tørt hår. Tørt og sprøtt hår forekommer når håret ditt ikke har nok sebum til å holde det fuktig. Sebum er en naturlig olje, som produseres i talgkjertler i kroppen, og som også finnes i hodebunnen ved hårsekkene. Uten tilstrekkelig sebum vil fibrene i hvert hår bli langt mer sårbare overfor skader. Tørt hår er med andre ord ofte forbundet med krusete og sprøtt hår, og betyr i mange tilfeller også skadet hår.

Hovedårsaken bak tørt hår er at du vasker det for ofte, bruker dårlige hårprodukter, utfører kjemiske hårbehandlinger eller utsetter håret for direkte sol, kulde, klorvann, saltvann osv. Men overdrevet tørt og sprøtt hår kan også være et tegn på noe mer alvorlig, som usunt kosthold (manglende vitaminer og proteiner), hormonell ubalanse, underernæring eller problemer med skjoldbruskkjertelen. Er du i tvil om du har tørt hår? Les videre i artikkelen der jeg går gjennom de vanligste symptomene.

Symptomer på ekstremt tørt hår

Hvis du har tørt hår er det også sannsynlig at det er krusete, splittet og glansløst. Disse tingene går nemlig ofte hånd i hånd. Heldigvis er det ikke vanskelig å finne hjelp, hvis du kjenner symptomene og reagerer på dem. Her kan du finne de vanligste symptomene på ekstremt tørt hår.

Kjedelig og glansløst hår

Mangel på fukt får håret til å miste sin naturlige fylde, glans og struktur, og vil resultere i et kjedelig og glansløst utseende.

Kjedelig og glansløst hår

Skjørt hår, ru og grov tekstur

Føles hårets tekstur ru og grov når du drar hånden gjennom det? Ekstremt tørt hår kan gi en grov, ru og stiv struktur, som etterlater håret synlig tørt og sprøtt.

Tørt og sprøtt hår

Tørt og sprøtt hår er normalt kjennetegnet ved en følelse av tørrhet. Krusete, tørt og sprøtt hår føles grovt, og har ikke den glatte, silkeaktige følelsen som sunt hår har. Når håret er krusete, vil det også bli vanskelig å håndtere, og det tørre håret står ut både til høyre og venstre.

Tørt og sprøtt hår

Splittede tupper

Når hårtuppene knekker eller deler seg, er det tegn på at du har splittede tupper. Når skaden først er skjedd, er den eneste behandlingen en klipp hos frisøren. Det er viktig at du klipper håret når du har splittede tupper, ellers blir situasjonen kun verre over tid. For å unngå ekstremt tørt hår og splittede tupper, kan du bruke en god fuktgivende shampoo for tørt hår, og husk å avslutte hårvasken med balsam. Hver gang! En styrkende og gjenoppbyggende hårkur med proteiner som Protein Reconstructor Hair Mask kan også være smart å tilføye til hårrutinen, da splittede tupper, tørt og sprøtt hår ofte kan mangle proteiner.

Tørt og sprøtt hår

Tap av elastisitet og hår som knekker

Tørt hår betyr ofte også mindre elastisk hår. Når håret mister elastisitet, er det mer utsatt for å knekke. Du kan på mange måter sammenligne et ekstremt tørt hår med en gammel hårstrikk som er helt uttørket. Så snart du strekker den - går den i stykker. Tørt og sprøtt hår oppfører seg på samme måte - jo mindre elastisk håret er, jo mindre fukt i håret og jo mer skrøpelig og utsatt er det for å knekke.

hår som knekker

Kløende og tørr hodebunn

Når huden er tørr, vil du oppleve at den klør og drysser. Huden i hodebunnen er intet unntak, selv om vi har en tendens til å glemme å pleie den - den er jo gjemt under alt håret! Men hodebunnens tilstand er alfa og omega for hårets kvalitet, så det er absolutt viktig å pleie hodebunnen med gode, fuktgivende produkter og en stimulerende massasje nå og da. Hvis du ønsker å lese mer om dette, kan du lese denne utdypende artikkelen om forebyggelse og behandling av tørr hodebunn.

hår som knekker

Hårprodukter og shampoo for tørt hår

Valg av shampoo er det første du bør ser på, hvis du har problemer med tørt og sprøtt hår. For å skape et godt fundament for håret ditt, bør du velge en fuktgivende shampoo, som er fylt med nærende proteiner og planteoljer. En shampoo for tørt hår er hårets grunnleggende forsvar, og er helt avgjørende hvis du har problemer med tørt og sprøtt hår. Først når du har styr på valg av shampoo, kan du se nærmere på andre hårpleieprodukter.

Anmeldelse Ida

Hvilken shampoo for tørt hår skal jeg velge?

Mange av shampooene på markedet inneholder sulfater i en eller annen form. Mens noen sulfatertyper er gode og milde, bør du prøve å gå langt utenom de harde sulfatene (les: SLS og SLES), da de er kjent for å ha en uttørrende effekt på hår og hodebunn.

Når du velger en shampoo for tørt hår, så kan det være en god idé å ta en titt på produktets bakside og varedeklarasjon, og unngå:

1. Parabener i shampooen din:

Det er bevist at parabener er hormonforstyrrende stoffer, som kan ha betydelige bivirkninger på hormonbalansen og skal derfor alltid unngås, spesielt i produkter som kommer i direkte kontakt med hud og hår.

2. SLS/SLES Sulfater i shampooen din:

SLS/SLES-sulfater, som gjerne betegnes som; sodium lauryl/laureth sulphate, er ingredienser som ofte brukes i såper og shampooer, da de har en skummende og rensende effekt og effektivt fjerner oljer og skitt. De fjerner dog også alle de naturlige oljene i hodebunnen, som hår og hodebunn har bruk for for å være i balanse og for å ikke tørke ut. Disse skadelige ingrediensene kan alle bygges opp over tid og etterlate rester i både hår og hodebunn. Dette kan virke uttørkende og skape irritasjon, rødme og kløe, så du etterlates med et livløst og tørt hår. Og det vil vi jo helst unngå.

Klikk på linken nedenfor, hvis du er interessert i å lære mer om sulfater generelt, og om hvorfor vi anbefaler en shampoo uten sulfater.

3. Ftalater (DMP) i hårpleien:

Ftalater kan benyttes i visse stylingprodukter, f.eks. hårspray, og går under navnet: dimethylphthalate (DMP). DMP brukes for å gjøre sprayen mer fleksibel. Dimethylphthalate er forbudt å bruke og selge i EU. Men vær oppmerksom på hårprodukter med dimethylphthalate, hvis du kjøper hårprodukter utenfor EU/EØS. Ftalater kan ved direkte hudkontakt tas opp i huden, og ftalater kan komme fra produkter og binde seg til overflater i hjemmet og til støvpartikler.

Hvor ofte skal jeg vaske håret

Hvor ofte du bør vaske håret vil alltid være avhengig av hårtype og livsstil. Generelt sett, jo tykkere hår du har og jo mindre sebum du produserer, jo sjeldnere trenger du å vaske håret. Hvis du har tørt og sprøtt hår, kan du prøve å vaske håret 2-3 ganger i uken. Hvis du har en fet hodebunn, svetter mye, driver mye med sport, eller lever i et fuktig klima, bør du nok vaske håret litt oftere. Da kan du gjerne prøve deg med 3-4 ganger i uken.

Shampoo fjerner skitt og fett fra hår og hodebunn. Men hvis du vasker håret for ofte kan det medføre tørrhet. Hår produserer sebum, som er hårets egen fuktighetskrem og fungerer som en naturlig beskyttelse for hår og hud. Et overforbruk av shampoo kan medvirke til at denne produksjonen kommer ut av balanse. Finn en fuktgivende shampoo for tørt hår og prøv som smått å venne deg til at du skal vaske håret mindre. Jeg lover deg, en fuktgivende shampoo for tørt hår vil være redningen!

Gå etter produkter med økologi-sertifikater som Ecocert. Det er din sikkerhet for at du unngår skadelige kjemikalier.

Stine Holm - Community Manager, HairLust

Hvilken shampoo for tørt hår skal jeg velge?

Ikke alle shampooer er like godt egnet for tørt og sprøtt hår. Jeg anbefaler at du velger økologisk, da dette er en sikkerhet for at produktene ikke inneholder sterke kjemiske eller syntetiske stoffer og stabilisatorer som er uttørrende for hår og hodebunn.

Sørg for å velge en fuktgivende shampoo for tørt hår. Noen av de beste ingrediensene som kan finnes i en shampoo for tørt hår, etter min mening, er:

 • Mikro-proteiner - Kan være utvunnet av risekstrakt, gjærekstrakt og planteekstrakter, og trenger dypt inn i hår og hårsekker, hvor de jobber aktivt med å gjenoppbygge proteinene i hårrøttene, samt reparere og styrke håret fra innsiden. De forlenger dermed hårets livssyklus, forbedrer hårets struktur og minimerer splittede tupper og tørt hår.
 • Aloe vera - Har et høyt innhold av enzymer, mineraler, aminosyrer, næringsstoffer og vitaminer, som bidrar til å opprettholde hodebunnens naturlige pH-nivå og understøtter en sunn hårvekst. En fantastisk fuktgivende plante, som er spesielt velegnet til ekstremt tørt hår.
 • Kokosolje - En ytterst nærende, fet olje, som er kjent for å kunne trenge dypere inn i håret enn mange andre oljer. Kokosolje er rik på vitamin E, vitamin K og sunne fettsyrer. Kokosolje virker styrkende på håret, nærer og fukter tørre hårlokker og bidrar til å gjenopprette hårets fuktbalanse og holde ekstremt tørt hår på avstand.
 • Olivenolje - En god fuktgiver, som gir næring og antioksidanter til håret, beskytter mot frie radikaler og tidlig aldring av hår og hårsekker, og blokkerer for overproduksjon av DHT. Olivenolje finnes blant annet i HairLusts fuktgivende shampoo for tørt hår.
 • Marokkansk arganolje - Velegnet til krusete hår, på grunn av innholdet av nyttige næringsstoffer, vitaminer og fettsyrer, som bidrar til sunt hår i dybden.
 • Søt mandelolje - Proppet av mineraler, vitamin A, B, og E, og omega 9, 6 og 3-fettsyrer, som bekjemper frie radikaler og holder håret sunt og beskyttet.
 • Mangosmør eller mangoekstrakt - Virker fuktgivende og antioksidant, beskytter mot UV-stråler og stimulerer hårcellenes regenerering samt produksjon av kollagen.
 • Blåbærekstrakt - Virker ytterst antioksidant, antibakterielt og eksfolierende samt forbedrer hårets elastisitet og glans.
 • Granatepleolje eller -ekstrakt - Rik på fruktenzymer og punicicsyre, en omega 5-fettsyre, om virker stimulerende på kollagenproduksjonen i hår og hodebunn, samt forebyggende på inflammasjon og fukttap.
 • Kakaosmør - Har gode fuktbevarende egenskaper og er full av sunne fettsyrer og naturlige antioksidanter til tørt og sprøtt hår.

Gode produkter til ekstremt tørt hår

Fukt, fukt, fukt

Hvis du har problemer med tørt og sprøtt hår, så skal du sørge for å gi håret all fukten som det kan suge til seg. En god og enkel huskeregel er å avslutte med balsam, hver gang du har vasket håret med en fuktgivende shampoo. En balsam forsegler håret, og holder fukten inne i håret. På den måten unngår du unødvendig tap av fuktighet, og gjør håret bedre beskyttet og mere tilpasningsdyktig ved f.eks. skiftende temperatur og værforhold. En enkelt og effektiv måte å redusere tørt og sprøtt hår.

Husk en ukentlig hårkur

Utenom balsam og shampoo for tørt hår, er en god fuktgivende hårkur et nødvendig verktøy for lange tørre lokker, og tørt hår. Ikke bare gir hårkuren et fuktboost, men har også en mykgjørende effekt på håret og holder tørt hår i sjakk. Det primære formålet med en shampoo er å vaske håret rent, mens hårkurens primære formål er å trenge inn i hårstråene og tilføre håret intensiv fukt og næring.

Husk proteiner

Noe av det helt nye innenfor behandlinger til tørt hår er en proteinbehandling. Håret er nemlig hovedsakelig bygget opp av proteiner, som kalles keratiner. Derfor kan proteinmangel være en veldig hyppig årsak til at man får livløst og tørt hår som lett knekker. Fordi proteinbehandlinger til håret både er nytt og spennende, og fordi det er utrolig effektivt til både tørt og sprøtt hår, så har vi selvfølgelig skrevet en artikkel om det. Les her og lær mer om en protein hårkur, hvorfor de er så effektive, og hvordan de vil kunne være til hjelp for deg. I videoen nedenfor gir vi deg en kjapp og enkel guide til hvordan du bruker en proteinkur.

Husk olje

I tillegg til en shampoo for tørt hår, anbefaler jeg deg å investere i en god hårolje. En hårolje etterlater håret mykt, skinnende og sunt. En hårolje kan finnes i mange former, men velg en naturlig, økologisk olje, og gjerne en som er basert på kokosolje og arganolje. Disse oljene er velegnet til tørt og sprøtt hår, da de trenger dypt inn i håret og virker reparerende. Arganolje og kokosolje er også naturlig UV-beskyttende, og virker forebyggende på skader som følge av varmestyling og sol. En god, plantebasert hårolje gir øyeblikkelige resultater på ødelagte lokker og ekstremt tørt hår.

Andre råd til tørt og sprøtt hår

La håret lufttørke: Forsøk å redusere forbruket av varm hårføning til et minimum. Jeg lover deg at du vil se og merke positiv forskjell på tørt hår allerede etter et par ukers avvenning. Hvis du ønsker å bruke hårføner til spesielle anledninger, anbefaler jeg å skru varmegradene ned, og helst bruke den kjølige innstillingen.

Vær forsiktig: Tørt hår er skjørt hår. Så sørg for å bruke en wet brush når håret er vått, og prøv å unngå å vri håret når du tørker det. Jeg anbefaler bambus håndkleet fra HairLust, som enkelt og skånsomt tørker håret uten å rive eller slite i lokkene.

Stopp med kjemiske hårbehandlinger: Kjemiske behandlinger som bleking, permanente krøller og permanent retting av håret kan skape langvarig skade på håret (også allerede første gang du prøver det). Det er en stor synder og hyppig årsak til tørt hår hos mange!

Skift putetrekk: Visste du at du kan skade håret mens du sover? Det billige putetrekket i bomull kan både forårsake sopp i hodebunnen, og slitasje på ekstremt tørt hår. Jeg anbefaler at du skifter til et putetrekk i et naturlig og pustende materiale, som bambusfibre. I tillegg til at et putetrekk i bambus er et bærekraftig, vegansk materiale, er det også mykt som silke.

Jeg håper at du er blitt litt klokere på hva tørt hår er, samtidig som du har lært mer om hvilken fuktgivende shampoo for tørt hår du med fordel kan velge, og hvordan den kan brukes. Hvis du har noen kommentarer eller spørsmål, må du gjerne skrive til oss. Hvis du selv har gode råd mot tørt og sprøtt hår, så er du velkommen til å kommentere nedenfor!

Kundeanmeldelser av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


3 kommentarer


 • Lillian H

  Har prøvd veldig mange ulike shampooer, men føler likevel ikke jeg kommer helt unna tørt og pistrete hår. Her var det mange gode tips og råd som jeg skal ta til meg, og prøve å innføre i rutinen min 👍


 • Stina M.

  Ante ikke at ingrediensene var så viktige!! Jeg har aldri tenkt spesielt over hvilken shampoo jeg bruker, har liksom bare kjøpt den som er på tilbud i nærbutikken… Nå er det hvertfall slutt på det!


 • Ann-Helen

  Tusen takk for supre tips!! Jeg har allerede bestilt hårmasken, og håper den vil gjøre underverker for mitt tørre hår.


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres