Ekstremt tørt og sprøtt hår? Velg riktig shampoo for tørt hår


Visste du at hvilken shampoo du velger faktisk kan være forskjellen på om du opplever et sunt og fuktig hår eller et tørt og sprøtt hår? Det er helt sant!

Mariell Bråten

HairLust

Mariell har en master innen markedsføringsledelse og jobber for HairLust med det norske markedet. Hun er opptatt av naturlig hårpleie, da hun selv har slitt med sensitiv hud i mange år og mener at vi vil se mye mer til naturlige pleieprodukter i fremtiden. Hun er stadig på jakt etter nye produkter og metoder som fremhever sine naturlige krøller og deler gjerne sine erfaringer.Les mer om skribenten.

Å bruke feil shampoo – og å bruke shampoo for ofte – kan faktisk føre til et ekstremt tørt hår som lett kan brekke. Hvis du føler at du kunne trengt mer pleie og fuktighet til håret ditt er det bare å fortsette og lese, så skal vi gi deg alle våre beste råd og tips til hvordan du kan forbedre strukturen til håret ditt. Vi kommer i tillegg til å fortelle deg hvordan du kan finne den beste shampoo for tørt hår!

Hva kjennetegner tørt og skadet hår?

Når håret ikke får nok fuktighet vil du merke at du får tørt hår. Hvordan kan du være sikker på at du har tørt hår? Her er de vanligste kjennetegnene til tørt hår:

Kjedelig og glansløst hår

Kjedelig og glansløst hår

Mangel på fukt får håret til å miste sin naturlige fylde, glans og struktur. Tørt, skadet hår vil derfor resultere i et kjedelig og glansløst utseende, som kan sammenlignes med tørre halmstrå.

Skjørt hår med ru og grov tekstur

Skjørt hår med ru og grov tekstur

Føles hårets tekstur ru og grov når du drar hånden gjennom det? Ekstremt tørt hår kan gi en grov, ru og stiv struktur, som etterlater håret synlig krusete og tørt.

Splittede tupper

Splittede tupper

Tørt hår ser ofte flatt og krusete ut. Tørt hår er ofte skjørere enn hår med mye fuktighet, som betyr at håret brekker og du ender opp med slitte tupper.

Tap av hårets elastisitet

Tap av hårets elastisitet

Tørt hår betyr ofte også mindre elastisk hår. Når håret mister elastisitet, er det mer utsatt for å knekke. Du kan på mange måter sammenligne et ekstremt tørt hår med en gammel hårstrikk som er helt uttørket. Så snart du strekker den - går den i stykker. Tørt og sprøtt hår oppfører seg på samme måte - jo mindre elastisk håret er, jo mindre fukt i håret og jo mer skrøpelig og utsatt er det for å knekke.

Tørr og kløende hodebunn

Tørr og kløende hodebunn

Klør du deg ofte i hodebunn? En tørr, kløende hodebunn går ofte hånd i hånd med ekstremt tørt hår.

Hva er årsaken til ekstremt tørt hår?

Hva er årsaken til at håret blir tørt og skadet? Her er noen av de største synderne:

Miljømessige forhold

Du har kanskje lagt merke til at både hår og hud blir tørrere om vinteren. Den kalde temperaturen på vinteren gjør at det er mindre fuktighet i luften, og du mister også fuktigheten fra huden og håret ditt.

Varmeskade

Bruken av varmeapparater uten å bruke en varmebeskyttende spray skader kutikula, det beskyttende laget rundt hårstrået, slik at fuktighet slipper ut.

Hårtype

Noen hårtyper får raskere tørt hår enn andre. Generelt vil du oppleve tørrere hår jo mer krøllete det er.

Dette er også grunnen til at krøllete hår krever en veldig spesiell form for hårpleie. Du kan lese mye mer om det i denne bloggartikkelen om The Curly Girl Method - den populære hårtrenden for krøllete hår.

Kjemisk skade

Kjemiske behandlinger, som bleking, hårfarging, antipermanent og permanent kan føre til stor skade på strukturen til håret ditt, og er ofte en årsak bak tørt hår.

Feil produkter

Hvis du bruker produkter med skadelige ingredienser kan du raske ende opp med et tørt og sprøtt hår. Derfor er det viktig å bruke en fuktighetsgivende shampoo som inneholder riktige ingredienser (noe vi kommer tilbake til).

Dårlig ernæring

Hvis du ikke får i deg nok vitaminer og mineraler vil ikke hodebunnen din klare å produsere nok olje til å holde håret fuktig nok.

Bomull

Tro det eller ei, men både håndklær og putetrekk i bomull kan tørke ut håret ditt. Bomull har grove fibre, og når du gnir håret mot fibrene kan det ødelegge kutikula slik at håret ikke holder like godt på fuktighet. Dette er en veldig normal årsak til tørt og sprøtt hår som mange kanskje ikke er klar over.

Alder

Når vi blir eldre begynner hodebunnen vår å produsere mindre naturlige oljer. Hvis du begynner å merke at håret blir tørrere kan dette være en av årsakene. For å bekjempe tørt og sprøtt hår er det viktig å bruke en fuktighetsgivende shampoo for tørt hår.

Kan feil shampoo være årsaken til tørt hår?

En av de største årsakene bak tørt og skadet hår er bruken av feil shampoo. Flere av de på markedet i dag er rett og slett for sterke for håret. De inneholder uttørrende ingredienser som suger fuktigheten ut av håret og hodebunn. Det er grunnen til at det er viktig å velge en fuktighetsgivende shampoo som er spesielt laget for tørt hår.

Hvis du vasker håret for ofte kan du også oppleve ekstremt tørt hår. For de fleste holder det å vaske håret to til tre ganger i uken.

Unntaket er hvis du trener og svetter mye på en daglig basis. Hvis du trener mye anbefaler vi å skylle ut svetten fra håret (svette kan også føre til tørt og sprøtt hår). Men du trenger likevel kun å bruke shampoo annenhver dag.

Det betyr likevel ikke at å vaske håret sjeldnere enn to-tre ganger i uken er bedre. På samme måte som at du kan vaske håret for mye, kan du også vaske det for lite.

Hvordan velge den beste shampoo for tørt hår

Nå som du vet litt mer om hvordan valg av shampoo kan påvirke fuktighet til håret er det på tide å snakke om hva som faktisk er best shampoo for tørt hår. Vi anbefaler å se etter en fuktighetsgivende shampoo som inneholder disse ingrediensene:

Ingredienser i shampoo for tørt hår #1: Aloe vera

Økologisk Aloe Vera

Aloe vera er rik på enzymer, mineraler, aminosyrer og andre næringsstoffer som gir fuktighet til hår og hodebunn. Aloe vera hjelper også til med å opprettholde en ideell pH verdi i hodebunn som støtter en sunn hårvekst.

Ingredienser i shampoo for tørt hår #2: Vegetabilsk glyserin

Vegetabilsk Glyserin

Glyserin er et naturlig fuktighetsbevarende middel som hjelper til å trekke fuktighet inn i håret. Dette er en suveren ingrediens hvis du trenger ekstra fuktighet til håret, ettersom at glyserin hjelper håret med å holde på fuktighet i lengre perioder.

HairLust bruker kun naturlig, vegansk glyserin som er sunnere for håret.

Ingredienser i shampoo for tørt hår #3: mangoekstrakt

Økologisk Mangoekstrakt

Mangoekstrakt har fuktighetsgivende egenskaper som tilfører fuktighet til tørt og sprøtt hår. Mangoekstrakt er også rik på antioksidanter som beskytter skadet hår mot miljømessige faktorer, som UV-stråler og luftforurensning.

Ingredienser i shampoo for tørt hår #4: Blåbærekstrakt

Økologisk blåbærekstrakt

På samme måte som mangoekstrakt er blåbærekstrakt rik på beskyttende antioksidanter. Blåbær inneholder også komponenter kalt proantocyanidiner som forbedrer elastisiteten og skinnet i håret.

Ingredienser i shampoo for tørt hår #5: olivenolje

Økologisk ekstrakt fra olivenolje

Olivenolje er en potent kilde til essensielle fettsyrer, og tilfører masse vitaminer, antioksidanter og fuktighet til håret.

Det er også noen ingredienser du burde unngå når du er på utkikk etter en ny fuktighetsgivende shampoo:

 • Parabener – Parabener brukes som konserveringsmidler i skjønnhetsprodukter. Parabener er sett på som potensielle hormonforstyrrende stoffer, og kan ødelegge balansen i hodebunnen og håret ditt. Parabener har ingenting å gjøre i en god shampoo for tørt hår!
 • Sulfater – Sulfater tilføres shampoo for at de skal skumme. Sulfater har mange navn, inkludert sodium lauryl sulfate (SLS), laureth sulfate sodium, og lauryl sulfoacetate sodium. Sulfater fjerner hårets og hodebunnens naturlig fuktighetsgivende oljer, og du kan ende opp med et ekstremt tørt hår. Derfor bør du styre unna visse type sulfater når du ser etter din neste fuktighetsgivende shampoo. Imidlertid er ikke alle typer sulfater like! Ingredienser som Sodium Sulfate og Sodium Coco-Sulfate (SCS) er mildere såper og et tryggere alternativ til SLS! Disse sulfater skummer pent og etterlater hud og hår rent.
 • Ftalater – I likhet med parabener er ftalater sett på som hormonforstyrrende midler, og du burde prøve å styre unna dette når du ser gjennom ingredienslista til din shampoo.

Vår anbefaling: Beste shampoo for tørt hår

Enten du sliter med tørt og sprøtt hår, skadet hår eller lider av hårtap anbefaler vi HairLust Hair Growth & Repair Shampoo som den beste shampoo for tørt hår. Denne fuktighetsgivende shampoo er laget uten skadelige sulfater, og inneholder fuktighetsgivende og beskyttende ingredienser som økologisk aloe vera, vegetabilsk glyserin, økologisk mangoekstrakt, økologisk blåbærekstrakt og økologisk olivenolje.

Denne shampoo for tørt hår inneholder i tillegg veganske mikro-proteiner som jobber for å styrke og forbedre strukturen i skadet hår. Hvis du ser etter den beste shampoo for tørt hår trenger du med andre ord ikke å lete lenger!

Hint: vår fuktighetsgivende shampoo kommer også i formler laget spesielt for blondt hår og menn!

Lær hvordan du bruker Hair & Growth Repair Shampoo and Conditioner nedenfor:

8 steg for å forbedre tørt, skadet hår

Selv om du bruker den beste shampoo for tørt hår er det også flere måter du kan øke fuktigheten på i ekstremt tørt hår.

1. Bruk balsam

Bruk balsam

Adri hopp over balsamen etter du har vasket håret med shampoo! Balsam balanserer mengden av fuktighet i håret i tillegg til å lukke kutikula så fuktigheten blir bevart lengst mulig i hvert hårstrå.

Hvis du har et tørt og sprøtt hår anbefaler vi Hair Growth & Repair Conditioner som inneholder fuktighetsgivende botaniske ingredienser som kakaosmør og granatepleolje, i tillegg til veganske mikro-proteiner som jobber for å reparere og styrke tørt og skadet hår.

Bruk Hair Growth & Protection Mask en til to ganger i uken i stedet for den vanlige balsamen din. Den fuktighetsgivende hårbehandlingen gir virkelig en ekstra boost med fuktighet og proteiner til håret når du trenger det som mest.

2. Bestill en frisørtime

Bestill en frisørtime

Ekstremt tørt og skadet hår ender ofte med slitte tupper. Hvis dette gjelder deg kan det vært på tide å klippe bort de slitte tuppene og gi håret en frisk start.

3. Prøv en pre-shampoo behandling

Pre-Shampoo behandling

Hvis du har et ekstremt tørt hår kan du også holde bedre på fuktigheten i håret ved å bruke en pre-shampoo behandling (du tar den altså i håret før shampoo), som Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm. Denne er laget med 100% naturlige ingredienser for intens fuktighet til håret, og inneholder blant annet ingredienser som olivenolje og sheasmør. Behandlingen etterlater håret mykt og skinnende.

4. Endre rutinene for hårvasken din

Endre rutinene for hårvasken din

Som vi har nevnt tidligere er det aller best for håret at du bruker shampoo og balsam to til tre ganger i uken. Og nei, tørrshampoo gjelder dessverre ikke som en av de gangene.

Et annet tips kan være å senke temperaturen på vannet i dusjen. En varm dusj er kanskje deilig, men det er uttørkende på både hud og hår. Det betyr ikke at du heller burde starte med isbading, men lunkent vann vil hjelpe deg med å unngå et ekstremt tørt hår, og heller bevare noe av fuktigheten i håret ditt.

5. Beskytt håret fra varme

Beskytt håret fra varme

Vi anbefaler alltid å legge bort alt som heter varmeapparater så mye som mulig, men vet at det finnes frisyrer hvor det faktisk er en nødvendighet og dra frem hårføneren eller krølltangen. Når du må bruke varmeapparater, vær i det minste sikker på at du bruker en god varmebeskytter, som Hair Strengthening & Protection Oil, fullpakket med antioksidanter som naturlig beskytter håret mot varme.

Senk også gjerne temperaturen på varmeapparatene. Du trenger ikke å svi håret når du like fint kan få det samme resultatet med en lavere temperatur! Jo tynnere hår du har, desto lavere varme trenger du. Prøv deg frem, så du finner den laveste varmen som fortsatt virker på håret ditt for å oppnå ønsket frisyre.

6. Beskytt deg mot solen

Beskytt deg mot solen

Du har kanskje ikke tenkt over det, men UV-stråler er skadelig for håret på samme måte som det er for huden. Antioksidantene (fra Phytessence™ French Oak Extract) som hjelper Hair Defence & Hydration Mist å forsvare håret ditt mot UV-stråler, kan også beskytte håret ditt mot høye temperaturer. Hvis du har planer om å ha late dager i solen anbefaler vi å beskytte både hud og hår!

7. Ta vitaminene dine

Ta vitaminene dine

Hodebunnen din trenger en spesifikk blanding av næringsstoffer for å produsere sebum, den naturlige oljen i hodebunnen som både tilfører fuktighet til håret og beskytter det.

For å passe på at du får i deg nok riktige næringsstoffer for å opprettholde et sunt hår anbefaler vi deg å prøve HairLust Hair Growth Formula Gummies. Disse deilige vingummiene er laget med vitaminer og mineraler som er bevist å fremme et sunt hår, inkludert vitamin C, biotin, folsyre, silika, og sink. De er i tillegg veganske og inneholder helt naturlige ingredienser, så du vet de er bra for deg!

8. Beskytt håret når du sover

Beskytt håret når du sover

Få sunnere hår over mens du sover! Bytt ut det vanlige putetrekket ditt i bomull med Pure Bamboo Pillowcase. Du kommer raskt til å merke at du får et mindre bustete, tørt og sprøtt hår ettersom bambus har mye mykere fibre enn bomull, så håret glir lettere over puten og det suger ikke til seg fuktighet. Det betyr at du kan våkne opp med et glatt hår og i tillegg bevare fuktigheten i håret og i huden!

Hvis du sliter med et ekstremt tørt hår burde det første steget være å bytte til en god fuktighetsgivende shampoo. Når du velger den beste shampoo for tørt hår kommer du til å være godt på vei i å gjenoppbygge fuktighet til håret ditt!

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


3 kommentarer


 • Lillian H

  Har prøvd veldig mange ulike shampooer, men føler likevel ikke jeg kommer helt unna tørt og pistrete hår. Her var det mange gode tips og råd som jeg skal ta til meg, og prøve å innføre i rutinen min 👍


 • Stina M.

  Ante ikke at ingrediensene var så viktige!! Jeg har aldri tenkt spesielt over hvilken shampoo jeg bruker, har liksom bare kjøpt den som er på tilbud i nærbutikken… Nå er det hvertfall slutt på det!


 • Ann-Helen

  Tusen takk for supre tips!! Jeg har allerede bestilt hårmasken, og håper den vil gjøre underverker for mitt tørre hår.


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres