Beste råd mot tørr og kløende hodebunn


Vi har vel alle slitt med en form for hodebunnsproblem en eller annen gang? Flass eller tørr hodebunn og kløe i hodebunnen er veldig irriterende, men verken løsningen eller behandlingen trenger å være særlig komplisert. I denne artikkelen forklarer jeg de vanligste årsakene til hodebunnsproblemer, samt gir deg mine egne tips og triks for å forenkle en irriterende situasjon. Les her for å lære deg hvordan du kan bli kvitt - eller unngå - tørr og kløende hodebunn en gang for alle!


Christine Jensen

Skjønnhetsskribent

Christine er utdannet journalist fra Høyskolen i Christiania i Oslo. Hun har lang erfaring fra skjønnhetsbrasjen og har arbeidet i en helsekostforretning i Bærum, hvor hennes primære ansvar var kjøp og salg av hårpleieprodukter. Les mer om skribenten.


Jeg er en person som lider av tørr hud og har dermed lenge slitt med en tørr og kløende hodebunn; et vanlig, men irriterende problem. Kløe og hårtap er også noe jeg har opplevd flere ganger. Det tok flere år før jeg innså at det å ha tørr hodebunn slett ikke trenger å være så vanskelig å behandle. Jeg fikk til slutt mot til å prate med vennene mine om disse problemene, og innså fort at flass og tørr hodebunn er et vanlig problem hos både kvinner og menn.

Men hvordan forebygger og behandler man tørr hodebunn? Det finnes heldigvis mange løsninger på dette problemet!

I denne artikkelen skal vi først se på de ulike symptomene bak en tørr og kløende hodebunn. Deretter skal vi se på hvordan sunn hud fungerer generelt, og hvilke faktorer som kan forårsake problemer som tørr og kløende hodebunn. Jeg vil deretter fortelle deg hvordan du effektivt kan behandle tørr hodebunn. Helt til slutt deler jeg forskjellige tips og triks for å behandle og lindre problemer forårsaket av tørr og kløende hodebunn. Jeg forteller også om mitt absolutte favorittprodukt for tørr hodebunn, nemlig en hodebunn skrubb… Les videre, da vel!

De vanligste problemene med hodebunnen

Hver hodebunn er naturligvis unik, men de vanligste problemene pleier vanligvis å være fet eller tørr hodebunn. Begge gir lignende symptomer, så det kan være vanskelig å avgjøre hvilken man har. Kløe i hodebunnen og hårtap kan være et problem i begge tilfeller. I dette avsnittet forklarer jeg forskjellen på en tørr hodebunn og en fet hodebunn, i forhold til ulike symptomer.

SYMPTOM: TØRR HODEBUNN

Kløe i hodebunnen hos voksne er ofte et tegn på tørr hud, og dette er et veldig vanlig problem som nesten alle møter på en eller annen gang. Tørr hodebunn forårsaker mange problem, som for eksempel flass og eksem i hodebunnen. Om den flassende huden er tynn og tørr skyldes dette ofte en tørr hodebunn. Kløe i hodebunnen og hårtap kan også være et tegn på tørrhet. Tørr hodebunn forårsaker ikke direkte håravfall, men mye stress, konstant kløe og sterke hårpleieprodukter kan resultere i hårtap. Når det kommer til tørr og kløende hodebunn, hjelper heldigvis en dyptgående behandling ofte på disse symptomene og håret gror tilbake når problemet behandles. Om du opplever hårtap, kan du lese mer om årsaker og behandling i denne artikkelen, som jeg selv har skrevet. Og om du leser videre, får du mer informasjon samt gode tips og triks mot tørrhet og kløe i hodebunnen.

SYMPTOM: FET HODEBUNN

En fet hodebunn forårsaker også ofte kløe, og i noen tilfeller også flass. Dette er dog ikke det samme som flass som forårsakes av tørr hodebunn. I begge tilfeller er det viktig å huske at kløe i hodebunnen kan skape skraper i huden etter at du har klødd deg. Og dette kan faktisk føre til en rekke ulike infeksjoner. Så istedenfor å klø videre og skade hodebunnen, bør du heller fokusere på å finne riktig behandling for problemet.

Huden i hodebunnen, som resten av huden på kroppen, fornyes hele tiden. Det er viktig å vite at til tross for denne konstante prosessen, så vil ikke frisk hud klø, i alle fall ikke til den grad hvor man tydelig merker det. Om du opplever kløe i hodebunnen og muligens hårtap, tørrhet eller flass, er det viktig å fokusere på å behandle hodebunnen.

HVA ER ÅRSAKEN TIL TØRR HODEBUNN?

Tørr hodebunn er ofte et resultat av mange ulike faktorer. Alles hud er unik og påvirkes forskjellig av ulike tilstander og variabler. Om du føler at du har problem med tørr hodebunn, bør du tenke over om noen av disse punktene kan være årsaken til problemene dine:

  • Årstidsskifte - Huden, og dermed hodebunnen, er sensitiv for visse skiftninger i været. Når høsten nærmer seg, må du huske på at en kald og høst og vinter kan tørke ut din allerede tørre hud og hodebunn!

  • Du vasker håret for ofte/sjelden – Hver hodebunn er unik. Noen trenger kanskje å vaske håret ofte, mens andre trenger kun ett par hårvasker i uken. Finn den rutinen som passer deg, så vil hodebunnen din takke deg! Det er også veldig viktig at du finner riktig shampoo mot tørr hodebunn.
  • Stress og livsstil - Akkurat som annen hud på kroppen, påvirkes hodebunnen av stress, kosthold og livsstil. Kløe i hodebunnen og hårtap er definitivt tegn på at disse faktorene bør kontrolleres og revurderes!
  • Overdreven bruk av stylingprodukter - Tørrsjampo, hårspray, hårgelé og andre sterke stylingprodukter tørker ut hodebunnen. Sørg for å vaske håret grundig dersom du bruker mange stylingprodukter. Å ha en pause fra styling- og stylingprodukter en gang i uken kan også være til hjelp når du går i gang med behandlingen av din tørre hodebunn.

  • Gener – Noen har helt enkelt vært så heldig å få en hud som lett suger til seg fuktighet og næring, mens andre uheldigvis lider av tørr hud livet ut. Selv om det til tider kan føles både håpløst og urettferdig, er det alfa og omega å finne de riktige hårpleieproduktene, og huske å ta godt hånd om hodebunnen også. På denne måten han du inngå både en tørrhet og kløe i hodebunnen.

hairlust trustpilot

Prøv peeling og shampooo mot tørr hodebunn

Det er mye man kan gjøre hvis man sliter med kløende hodebunn. Det er en hel jungel av produkter og behandlinger der ute, og går du til legen vil du helt sikkert få et hardt reseptbelagt middel du skal bruke, som evt. kan få håret til å falle ut. Og det er jo helt det motsatte av hva man ønsker i en slik situasjon. Det finnes dog tilfeller, hvis du f.eks. har sopp eller psoriasis, som kan kreve at en lege tar en titt på deg først, eller hvis årsaken til din kløende hodebunn er at lus har invadert håret ditt. Men i alle tilfeller vil jeg anbefale deg å prøve et (eller begge) av mine følgende to tips, som i hvert fall har hjulpet veldig på mitt hår og min sarte og tørre hodebunn:

MIN FAVORITTBEHANDLING: PEELING

Det finnes mange ulike måter å behandle en tørr hodebunn, men den mest effektive og raskeste løsningen er en hodebunn skrubb. Jeg hadde aldri før tenkt tanken på å eksfoliere hodebunnen, men når jeg fikk vite at mange gjør nettopp dette, hørtes det jo faktisk veldig logisk ut. Vi både peeler, skrubber og eksfolierer både ansikt og kropp for å fjerne døde hudceller, så hvorfor skulle man ikke gjøre det samme med hodebunnen? Men husk at hodebunnen er sensitiv og behøver skånsomme produkter, spesielt om du har en tørr og kløende hodebunn. Når du velger et peeling-produkt for hodebunnen, må du huske å sjekke at det inneholder gode og skånsomme ingredienser som f.eks. beroligende aloe vera, fuktighetsgivende kakaosmør og oppfriskende acaí-ekstrakt. Dette er ingredienser som du absolutt bør se etter i dine hårpleieprodukter om du sliter med kløe i hodebunnen! HairLust har utviklet en deilig hodebunsskrubb: Hair & Scalp Detox Scrub, som skånsomt og effektivt renser hodebunnen i dybden slik at produktrester, flass, skitt og sebum fjernes. Den inneholder bla. også økologisk mynteolje, som virker oppfriskende og stimulerende på hodebunnen, og de peelende kornene fra aprikoskjerner gir hodebunnen en deilig eksfoliering. Jeg er i hvert fall stor fan!

Når man tar en peelingbehandling i hodebunnen fjerner man døde hudceller, hvilket gjør at tørr hodebunn puster bedre og er i stand til å ta opp de aktive ingrediensene i en fuktighetsgivende shampoo og balsam. Dessuten stimulerer eksfoliering av hodebunnen blodsirkulasjonen i huden, noe som er et utmerket hjelpemiddel ved behandling av tørr hodebunn eller kløe i hodebunnen.

VELG RIKTIG SHAMPOO MOT TØRR HODEBUNN

Vær obs på at du ikke vasker håret med en for sterk flassjampo, da det faktisk kan forverre problemene dine. Milde produkter som gir fuktighet og lindrer en irritert hodebunn, er et mye bedre valg. En tørr hodebunn krever skånsomme hårpleieprodukter, derfor bør du velge en pleiende og fuktighetsgivende shampoo og balsam etter peelingen. En shampoo og balsam mot hårtap kombinert med en fuktighetsgivende hårolje kan for eksempel være et godt valg dersom du ønsker å motvirke tørr og kløende hodebunn. Dessuten kan valg av hårbørste og putetrekk gjøre en vesentlig forskjell. I tillegg til dette er, som sagt, en hodebunn skrubb en super investering dersom du sliter med tørr og kløende hodebunn. En sunn hodebunn resulterer i et sunt hår, så sørg for å ta vare på den, slik at du unngår irritasjon og kløe i hodebunnen!

På vår blogg kan du lese mer om andre gode tips for hvordan du best mulig tar hånd om håret ditt. Du kan også lese artikkelen vår om shampoo for tørt og slitt hår.

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


1 kommentar


  • Åshild

    Har aldri prøvd skrubb til hodebunnen, men kanskje det kan være til hjelp mot tørr og flassende hodebunn. Har slitt med det i en god stund, men finner liksom ikke helt et produkt som funker.. Er dog veldig forsiktig med hvilken type sjampo og balsam jeg bruker, da jeg helst vil unngå silikon og sulfater! Har ikke prøvd noen av Hairlust produktene, men ser ut til at det kanskje kunne passe bra for meg;-)


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres