Kløe i hodebunn: Forebygging og behandling av kløende og tørr hodebunn


Vi har vel alle slitt med tørr og kløende hodebunn eller andre hodebunnsrelaterte problemer på et eller annet tidspunkt? Flass, tørr hodebunn, sopp eller kanskje til og med psoriasis? Samme hva problemet er, kan vi nok være enige om at en tørr hodebunn kan være roten til mange bekymringer. Heldigvis trenger ikke behandlingen å være så komplisert! Les videre nedenfor, hvor jeg går gjennom årsaker og gode råd mot tørr og kløende hodebunn.

Rasmus Serup

Medgründer, HairLust

Rasmus var med å starte HairLust tidlig i 2017 og har viet livet til å lage bærekraftige og innovative hårpleieprodukter. Forskning og fordypning i alle deler av håret er en stor del av utviklingen av nye, effektive produkter. Derfor kan du alltid stole på at Rasmus er oppdatert med forskning på hårtap og andre temaer om håret og hodebunnen. Rasmus har en økonomisk bakgrunn fra Copenhagen Business School og har de siste 6 årene jobbet med hårpleie på 24-timers basis. Les mer om skribenten.

Jeg har selv en utrolig sart hodebunn og hud, og jeg har derfor i flere lange perioder slitt og kjempet med både tørr hodebunn og kløe i hodebunnen. Men selv om jeg kan trøste meg med at det er et veldig normalt problem, så blir det aldri mindre irriterende (eller pinlig) å være den med kløe i hodebunnen, som ikke kan la være å dra neglene gjennom håret annethvert minutt. Det er nærmest ingenting som kan drive folk til vanvidd, som kløe i hodebunnen - det kan jeg skrive under på! Siden en tørr hodebunn ute av balanse kan være en hyppig årsak til hårtap, er hodebunnsproblemer heller ikke noe man bare kan ignorere. Men det kan være pinlig å være åpen rundt disse problemene. Mange føler gjerne at man virker litt uflidd hvis man har flass eller kløe i hodebunnen - hva om folk tror man har lus? Det var hvert fall en oppfatning jeg var under da jeg var yngre.

Det var først da jeg var i starten av 20-årene, at jeg i det hele tatt turte å snakke med folk omkring meg om mine hodebunnsproblemer. Dette var problemer som startet allerede tidlig i tenårene, men som jeg slett ikke turte å fortelle noen om. Jeg innså til slutt at det slett ikke er så unormalt, og at det rammer veldig mange kvinner og menn. Nå vet jeg heldigvis bedre enn å gå med problemene selv, og jeg også lært en hel masse om forebygging og behandling av tørr hodebunn og kløe i hodebunnen. All kunnskapen min omkring tørr og kløende hodebunn gir jeg videre her i denne artikkelen, så les gjerne videre og bli klokere.

I denne artikkelen går jeg i dybden på noen av de hyppigste årsakene til tørr hodebunn, og i tillegg får du mine absolutt beste tips til hvordan du kan unngå irritasjon og kløe i hodebunnen, helt uten at det behøver å koste en formue eller utallige legebesøk. Jeg forteller mer om hvordan du velger en god shampoo mot tørr hodebunn og kløe i hodebunn, og i tillegg avslører jeg mitt hemmelige vidundermiddel mot en irritert, tørr og kløende hodebunn. Det er faktisk er veldig nytt produkt på markedet, som virkelig gjør en forskjell for kvaliteten av hodebunnen. Psst… Det handler om en hodebunnskrubb, eller en “scalp scrub”, om du vil. Lenger nede i artikkelen får du min produktanbefaling.

De hyppigste hodebunnsproblemene

Enhver hodebunn er unik, akkurat som resten av kroppen vår. Mens noen kan tåle alt mulig, uten at huden slår alarm, så har andre en sartere hodebunn, som absolutt ikke tåler hva som helst. Dog er noen av de hyppigste problemene med hodebunnen likevel de samme for de fleste, og du kan også kjenne deg igjen i å ha slitt med enten en fet eller tørr hodebunn, som har forårsaket kløe i hodebunnen eller flass.

Selv om en fet hodebunn virker som det omvendte i forhold til en tørr hodebunn, har de faktisk svært lignende symptomer. Dette kan for eksempel være hårtap og kløe i hodebunnen, og det kan derfor være vanskelig å finne ut av hva årsaken til disse symptomene er. I dette avsnittet forklarer jeg derfor forskjellen på en tørr hodebunn og en fet hodebunn:

Symptom: Tørr hodebunn

En tørr og kløende hodebunn. Jeg tror at de fleste av oss som har slitt med tørr hodebunn, kan skrive under på at det er utrolig sjenerende! I tillegg til kløe, kan det også skape en følelse av ømhet. For de fleste mennesker skyldes tørr hodebunn:

 • Dehydrering er en vanlig årsak til tørr hodebunn, og den primære årsaken til det er fordi de fleste mennesker ikke drikker nok vann
 • Skiftende værforhold, temperatur og luftfuktighet - kaldt vær eller varmt vær
 • De produktene du bruker i håret ditt kan bidra til en tørr og kløende hodebunn. Syntetisk hårpleie, proppet med kjemiske ingredienser og allergener, kan gi selv den beste problemer med hodebunnen

En tørr og kløende hodebunn kan forårsake en rekke andre problemer, som f.eks. infeksjon, eksem og flass i hodebunnen og i verste fall også hårtap.

Symptom: Flass

Hodebunnen, akkurat som resten av huden, består av døde hudceller, som løpende fjernes fra huden. Flass er faktisk døde hudceller, og hos noen kan denne prosessen komme ut av balanse, og dermed økes. Det kan det være mange grunner til:

 • Soppinfeksjoner i hodebunnen
 • Ubalanse i hodebunnens naturlige produksjon av sebum
 • Overfølsomhet for visse stoffer, i f.eks. stylingprodukter

Tørr hodebunn vs. flass

En tørr hodebunn er ikke nødvendigvis ensbetydende med flass. Begge tilstandene kan forårsake synlige hudflak fra død hud, men flass kan også være et resultat av en fet hodebunn, gjærsopp i hodebunnen eller utløses av hormoner og genetikk, hvilket jeg utdyper lenger ned i artikkelen.

før og etter Scalp Scrub

Symptom: Fet hodebunn

En fet hodebunn vil ofte forårsake kløe og i noen tilfeller også flass. Dette er likevel ikke samme form for tynt, tørt og dryssende flass, som kommer fra en tørr hodebunn, men i stedet mer oljete og fuktige klumper av flass, som ikke drysser, men som lett kan fjernes med fingrene. En fet hodebunn kan bla. skyldes en vekst av gjær i hodebunnen. Denne gjæren antas å bidra til flass hos noen, fordi den produserer oleinsyre, en fettsyre som kan øke hodebunnens produksjon av sebum.

Symptom: Kløe i hodebunn

Hvis du opplever kløe i hodebunnen kan det, utover tørr hodebunn, skyldes mange ulike problemer. Huden i hodebunnen fornyes hele tiden, akkurat som på resten av kroppen. Det er viktig å forstå at den friske huden ikke burde klø, til tross for at den hele tiden fornyes. Nedenfor finner du noen av de vanligste årsakene til kløe i hodebunnen:

 • Allergi eller overfølsomhet for visse stoffer, i f.eks. de produktene du bruker til å vaske eller style håret ditt med. Allergi for stylingprodukter kan også vise seg som røde utslett, eller problemer som tørr og kløende hodebunn
 • Elveblest viser seg gjerne som et rødt, kløende utslett
 • Lus er ofte et problem hos barn, men ses også hos voksne, og symptomet er ofte kløe i hodebunnen
 • Fnatt/skabb kan gi en ekstrem følelse av at hodebunnen klør og er irritert
 • Ringorm, er i motsetning til navnet, ikke en infeksjon forårsaket av orm. Det er derimot en infeksjon i huden forårsaket av en type sopp
 • Psoriasis kan vise seg som et rødlig utslett i hodebunnen, og kan være svært kløende

Det er viktig å unngå å klø og skade huden med neglene, da det kan resultere i infeksjoner. Prøv heller å motstå trangen til å klø når du har kløe i hodebunnen, og prøv i stedet å finne frem til roten av problemet, så du kan få den rette behandlingen av en tørr og kløende hodebunn.

hairlust trustpilot Karen

Symptom: Hårtap

Hårtap kan være et direkte resultat av at hodebunnen ikke trives. Midlertidig hårtap kan øke hvis du har infeksjoner i hodebunnen eller eksem, men også problemer med tørr hodebunn. Kvaliteten av hodebunnen din er nemlig alfa og omega for å kunne vokse et sunt og fyldig hår.

Opplever du hårtap i forbindelse med en tørr og kløende hodebunn, kan du nå puste lettet ut. En dyptgående behandling kan nemlig hjelpe på symptomene og håret ditt vil vokse fint og sunt tilbake, når problemet behandles. Hvis du opplever hårtap kan du lese mer om årsakene bak dette og våre beste råd mot hårtap. Hvis årsaken til at du mister hår kommer av en hodebunn i ubalanse - tørr eller kløende hodebunn, som ikke forårsakes av f.eks sopp - må du gjerne lese videre, jeg gir nemlig tips og triks til hvordan du kommer tørr hodebunn til unnsetning lenger nede i teksten.

Hvorfor får man tørr og kløende hodebunn?

En tørr hodebunn kan komme som et resultat av mange forskjellige faktorer. Alles hud er unik og påvirkes derfor ulikt av ting som luftfuktighet, forurensing, vind & vær, hårprodukter, og mye annet. Problemene skal selvfølgelig behandles etter årsaken til at de oppstår. Hvis du opplever problemer med tørr hodebunn eller kløe i hodebunnen, bør du overveie hva årsaken til problemet kan være. Her er noen av de typiske faktorene som kan gi problemer som tørr hodebunn:

Årstidsskifte

Huden din, og dermed også hodebunnen, kan være sensitiv overfor endringer i været. Når høsten nærmer seg kan kulden og den tørre vinden faktisk både tørke ut hud og hodebunn, og etterlate en tørr og kløende hodebunn. På samme måte kan det også skade håret når man konstant går med hatt eller lue for å skjerme for kulden. Det samme skjer når det blir varmere og solens sterke UV-stråler kan gjøre skade på håret og hodebunnen, mens varmen, støvet og salt- eller klorvann kan tørke ut både hår og hud. 


Du vasker håret for ofte eller for sjeldent

Hver hodebunn er unik, og noen kan ha behov for å vaske håret ofte, og andre sjeldnere. Du må finne den rutinen som passer for deg. Da er det selvsagt også utrolig viktig at du velger en god shampoo mot tørr hodebunn, uten sterke, uttørrende SL-sulfater og silikoner i. Selv vasker jeg håret 2-3 ganger i uken, og har funnet ut at det passer perfekt til mitt hår, og har kraftig redusert mine problemer med tørr og kløende hodebunn.

Anmeldelse Aisha

Stress og livsstil

Akkurat som resten av kroppen påvirkes hodebunnen og håret også av stress, kosthold og livsstilen din. Kløe i hodebunnen og spesielt hårtap kan være tydelige tegn på at disse faktorene må kontrolleres, eller at du bør endre noe i livsstilen din.

Overdreven bruk av stylingprodukter

Tørrshampoo, hårspray, hårgele og andre sterke stylingprodukter er utrolig harde for håret og hodebunnen. Sørg derfor for å vaske håret grundig, og gjerne i flere omganger, hvis du bruker mange stylingprodukter. De har nemlig en tendens til å bygge seg opp rundt hår og hodebunn, noe som kan ha en utrolig negativ innvirkning på hårets vekst og kvalitet. Og når du går i gang med behandlingen av tørr hodebunn, vil det helt klart være godt å droppe stylingproduktene helt en gang imellom. 


Genetikk

Noen har vært så heldige å få en hud som bare suger til seg all fukt og næring, mens andre - som meg - lider av en meget sensitiv hud med stor tendens til å bli tørr. Hos meg skjer dette hver eneste gang været skifter fra årstid til årstid. Selv om det kan føles både håpløst og urettferdig, når du har kløe i hodebunnen og huden tørker ut, er det alfa og omega at man finner de rette hårproduktene og husker å ta seg godt av hodebunnen daglig. Man har nemlig en tendens til å tenke mest på håret, om håret er tørt eller splittet, men det er viktig å huske at hodebunnens kvalitet er nøkkelen til et sunt hår, og det er her det hele starter.

Behandling av tørr hodebunn

Det er mye man kan gjøre hvis man opplever kløe i hodebunnen, og det er en hel jungel av produkter og behandlinger der ute. Går du til legen vil du helt sikkert få et sterkt, reseptbelagt middel du skal bruke, som evt. vil få håret til å falle ut. Og det er jo helt det motsatte av hva man ønsker i en slik situasjon. Det finnes likevel tilfeller, hvis du f.eks. har sopp eller psoriasis, som kan kreve at en lege tar en titt på deg først, eller hvis årsaken til tørr og kløende hodebunn er at lus har invadert håret ditt. Men i alle tilfeller vil jeg anbefale deg å prøve en eller flere av mine følgende tips, som i hvert fall har hjulpet helt enormt på mitt hår og min sarte og tørre hodebunn:

1. Drikk mer vann

Vi kjenner alle til viktigheten av væske (les: vann!). Å vedlikeholde sunt hår og sunn hud er ingen unntakelse. Når kroppen har væskemangel, vil hud og hår være hvor de første synlige tegn på dehydrering viser seg. Så husk å drikke anbefalt daglig mengde av vann, og på den måten vil du raskt kunne hjelpe en tørr hodebunn.

2. Husk gode produkter

Tørr hodebunn kan være forårsaket av en overfølsomhet for ingredienser i hårpleieproduktene du bruker. Sørg for å velge produkter uten harde kjemiske ingredienser, unngå (SLES/SLS) sulfater, alkohol, parabener og sterke, syntetiske parfymestoffer. Hyppig hårvask med kjemiske ingredienser kan nemlig bidra til at hodebunnen tørker ut. Så prøv å vaske håret maks 2-3 ganger i uken, og gjerne med milde, økologiske produkter.

3. Dropp unødvendige stylingprodukter

I forlengelse av punkt 2 "Husk gode produkter", synes jeg at dette punktet fortjener sin egen paragraf. Vi nordmenn bruker alt for mange stylingprodukter når vi skal style håret; hårspray, voks, tørrshampoo og alt mulig annet. De fleste produktene i denne kategorien består av kjemiske ingredienser, og vil over tid hope seg opp i håret, etterlate hår og hodebunn tørr, og resultatet er en tørr og kløende hodebunn. Disse produktene er stort sett umulige å vaske ut av håret med en vanlig shampoo. Heldigvis er Norge også et av landene som går først i utviklingen av bærekraftige, allergivennlige hår- og stylingprodukter. Så det finnes alternative produkter til deg som gjerne vil ha hold og volum i håret, men uten irriterende bivirkninger som tørr og kløende hodebunn.

4. Husk å ha et sunt kosthold

En dårlig eller mangelfull kost, kan forverre problemene i hodebunnen. Et kosthold som er rikt på f.eks. B-vitaminer, sink og selen bidrar til å holde hår og hud sunn, og kan også hjelpe mot tørr hodebunn. Du kan lese om nyttige vitaminer til hår og en tørr hodebunn i denne artikkelen. Jeg tar selv et kosttilskudd til håret, for å være sikker på at jeg får i meg alle de viktige vitaminene.

5. Prøv en hodebunnsmassasje

En effektiv og enkel behandling til tørr hodebunn og generelle hodebunnsproblemer, er å gi hodebunnen en god massasje. Bruk fingertuppene og massér i rolige, sirkulære bevegelser. Det kan være mens du har i en shampoo eller en hodebunnsskrubb. En hodebunnsmassasje kan nemlig stimulere blodomløpet, og dermed normalisere produksjonen av sebum.

Andre gode produktråd til tørr og kløende hodebunn

Husk at en sunn hodebunn resulterer i et sunt hår, så sørg for å pleie hodebunnen godt. Nedenfor har jeg listet opp mine beste produktanbefalinger til deg som har tørr hodebunn eller sliter med kløe i hodebunnen:

1. Prøv en hodebunnsskrubb

Det finnes mange måter å behandle en tørr og kløende hodebunn på, men en effektiv (og kjapp) behandling av tørr hodebunn, mener jeg er en scrub til hodebunnen. Jeg hadde aldri før tenkt på å eksfoliere hodebunnen, selv ikke når problemene brøt frem igjen og min kløende hodebunn nærmest skrek om hjelp. Men jeg fikk nylig anbefalt en scrub til hodebunnen, og gjett hva - den virker! Det virker jo egentlig veldig logisk med en scrub til hodebunnen, når huden tørker ut. Vi både peeler, skrubber og eksfolierer både ansikt og kropp for å fjerne døde hudceller og sette i gang blodsirkulasjonen, så hvorfor ikke gjøre det samme for hodebunnen?

HairLust har en deilig hodebunnsskrubb: Hair & Scalp Detox Scrub, som skånsomt og effektivt renser hodebunnen i dybden slik at produktrester, flass, skitt og sebum fjernes. Den inneholder bla. også økologisk mynteolje, som virker oppfriskende og stimulerende på hodebunnen, og de peelende kornene fra aprikoskjerner gir hodebunnen en herlig eksfoliering. Et enkelt og effektivt tips til en tørr og kløende hodebunn.

2. En god hårbørste - en fantastisk måte å sette i gang hodebunnens blodomløp

Som nevnt lenger oppe i artikkelen, anbefaler jeg at du prøver å integrere en god hodebunnsmassasje til din daglige hårpleierutine. Enten når du masserer shampooen inn i hår og hodebunn eller etter dusjen, med en god wet brush som er egnet til vått hår. De tredimensjonelle tennene gir en skånsom massasje, som en tørr hodebunn vil elske!

3. Hodebunnsserum med grønn mynte og proteiner

Det finnes mange gode hodebunnsserum på markedet, som bidrar til å gi fukt til tørr hodebunn, og holder den beskyttet dagen lang. Jeg kan anbefale Scalp Follicle Treatment & Volumizer, som er en leave-in behandling til en sart hodebunn. Med pleiende og stimulerende innhold fra økologisk grønn mynte, gir produktet næring og fukt til en tørr og kløende hodebunn. Den har også innhold av proteiner, som gir håret et naturlig løft, og er et perfekt alternativ til voks, hårspray eller andre stylingprodukter.

4. Skift ut putetrekket

Valg av putetrekk (altså der hodet ditt befinner seg ca. 8 timer i døgnet), overses ofte når det kommer til pleie og vedlikeholdelse, og dessverre går dette dårlig utover hår og hodebunn. Det billige putetrekket i bomull kan i tillegg til å skade hårlokkene, også bidra til tørr og kløende hodebunn. En stor anbefaling fra meg er å velge putetrekk med omhu, og husk å skifte det hver uke dersom du har infeksjoner, flass eller kløe i hodebunnen. Skitt og bakterier stortrives nemlig i putetrekk. Jeg anbefaler at du velger et putetrekk av bambusfibre. Utover at materialet er et bærekraftig, vegansk materiale, er det også silkemykt, allergivennlig og antibakterielt. Så både hodebunn og hud kan puste hele natten, og du kan unngå å få tørr hodebunn.

Anmeldelse Ida

Du kan lese mye mer om andre gode tips til god og skånsom hårpleie på bloggen, og i denne artikkelen om shampoo for tørt hår kan du lese mer om hvilke ingredienser du bør gå etter hvis du har tørt og skadet hår.

Kundeanmeldelser av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


 • Iselin V

  God og hjelpsom artikkel! Skal ta med meg disse rådene videre 👍


 • Kari

  Jeg har lenge slitt med tørr og irritert hodebunn, og vært veldig usikker på grunn av dette. Jeg har hatt mye flass og sår hodebunn, og har prøvd en del forskjellige ting fra apoteket. Nå, etter å ha brukt hodebunn scruben fra HairLust i 3 uker, er hodebunnen min helt annerledes. Jeg merker at den er godt på bedringens vei! Det er så sykt deilig!


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres