Stor test av olje til håret: Finn den beste hårolje til ditt hår!


Håroljen har etterhvert fått en fast plass i hårpleierutinen hos de fleste kvinner - og dét forstår vi jammen godt! Hårolje er et fantastisk produkt til håret, enten den brukes til styling, til varmebeskyttelse eller til å pleie og fukte tørt hår og slitte tupper. Men hva er en god hårolje, hvorfor og hvordan skal man bruke den, og er det noe man skal unngå når man bruker olje til håret? Alt dette, og mye mer, får du svar på her!

Hanne Nyborg

Skjønnhetsskribent

Hanne startet på sin frisørutdannelse, men valgte etter en stund å gå videre med journalistikk istedenfor Hun er nå utdannet journalist fra Universitetet i Bergen, og arbeider som freelance-journalist for HairLust og andre.Les mer om skribenten.

På grunn av oljens fuktgivende, pleiende, mykgjørende og beskyttende egenskaper for hår og hud er, spesielt olje til håret, blitt et nødvendig hårpleieprodukt for mange kvinner. Hver eneste dag sikrer en olje til håret at lokkene både føles og ser sunne, myke og glansfulle ut. MEN, ikke alle oljer er like gode til alle hårtyper! Det finnes også skadelige ingredienser i mange håroljer, som du bør holde deg langt unna!

Les videre og bli litt klokere på olje til håret, hvordan det brukes, hvilke oljer du bør velge til ditt hår, og hva du bør være ekstra oppmerksom på i denne guiden:

Hva er en hårolje?

Med en historie som går hundrevis av år tilbake i tid, er ikke bruken av oljer noe nytt, men vår kunnskap om oljer er derimot betydelig forbedret i dag. Vi er blitt mye klokere på de forskjellige effektene som forskjellige oljer kan ha i alle mulige sammenhenger. Olje brukes derfor ikke kun i matlaging, men også i både hud- og hårpleieprodukter, og i dag er det blitt utrolig populært å bruke hårolje både for menn og kvinner. Det gjelder både når det kommer til pleie og beskyttelse av håret, men også til styling av håret.

Hårolje kan brukes på mange forskjellige måter og til mange forskjellige formål. Men viktigst av alt er det at du bruker riktig olje til håret - og at du finner den beste hårolje til din hårtype. Men hva er egentlig en god hårolje?

Kort fortalt har en olje til håret mange anvendelsesmuligheter - avhengig av hårtype og behov. Men for å finne best mulig match og den beste hårolje til nettopp ditt hår, er det en god idé å stille noen krav til den: Den bør inneholde oljer som passer spesifikt til din hårtype, ditt hårs behov og det du vil bruke den til, den bør ha gode egenskaper for håret, den må verken gjøre håret fett eller tynge det, og så skal den gjerne være helt fri for skadelige kjemiske stoffer og ingredienser. En ordentlig god hårolje er altså utrolig mange ting, men ta det rolig, når du har lest denne artikkelen, er du godt rustet til å pleie håret ditt med en hårolje.

Kokosolje til håret

Hva skal en olje til håret inneholde?

En god hårolje kan være basert på, eller inneholde, én eller flere oljer fra forskjellige naturlige kilder, og disse oljene kan ha forskjellige egenskaper for håret. Utover det inneholder mange oljer til håret også andre ingredienser som kan ha gode egenskaper for håret, og disse går vi mer i dybden på lenger nede i artikkelen. Først og fremst, skal vi få en bedre forståelse av hva olje til håret er, og hvilke former for oljer som finnes:

Det finnes hovedsakelig to former for oljer som brukes i hud- og hårpleieprodukter; vegetabilske oljer og eteriske oljer.

Hårolje med vegetabilsk olje:

Vegetabilske oljer er typisk kaldpressede oljer, som er utvunnet fra nøtter, frø eller planter. De er oftest luktfri og inneholder masse gode vitaminer, antioksidanter og fettsyrer som kan hjelpe mot all verdens hår- og hudproblemer. Denne typen olje kan enten brukes alene i dens rene form, eller den kan brukes som baseolje til å fortynne eteriske oljer, før de påføres på huden eller i håret. Fortynning av eteriske oljer kan hjelpe med å forhindre eventuelle bivirkninger ved kontakt med ren olje, som hudirritasjon eller allergiske reaksjoner. Utover det kan en vegetabilsk olje også brukes i en olje til håret, som er sammensatt av flere andre oljer og ingredienser som er gode for håret.

Diverse vegetabilske oljer kan ha mange forskjellige egenskaper for kroppen, enten de brukes i matlaging eller hud- og hårpleie. Bare for å nevne et par stykker, er arganolje, kokosolje og jojobaolje kjent for å være ekstra gode for håret, og noe du alltid kan se etter i en god hårolje. Men selv om de generelt er gode til håret, har disse tre oljene likevel vidt forskjellige egenskaper. Så for å gi deg en følelse av hvordan de vegetabilske oljene kan være nyttige for forskjellige hårtyper, får du et kort innblikk her (jeg går også mer i dybden med hvilken olje til håret som passer best til forskjellige hårtyper lenger nede):

Arganolje er elsket for sine gode egenskaper for spesielt tørt og skadet hår, men også fordi den virker naturlig varme- og UV-beskyttende, hvilket er en fantastisk egenskap i en hårolje som brukes til styling eller beskyttelse før bruk av f.eks. rettetang. Den er rik på mettede fettsyrer og E-vitamin, som virker fuktbevarende på håret, men helt uten å gjøre det fett. Det finnes utallige utgaver av arganolje, og alle er ikke like rene. Hvis du vil være helt sikker på at kvaliteten av håroljen din er helt i topp, bør ingredienslisten inneholde navnet: Argania Spinosa Kernel Oil, og gjerne høyt oppe på listen.

Kokosolje er en super all-round olje til håret, som er god til alle hårtyper. Den er nemlig proppet av antioksidanter og fettsyrer, og har en super evne til å trenge dypt inn i håret og gjenopprette hårets fuktbalanse. I sin rene form kan den dog etterlater håret en smule fett, så den er best til håret i en hårolje som er utviklet til formålet, eller som en hårkur som kan virke over natten.

Jojobaolje er egentlig en flytende voks og ikke en bestemt olje. Den utvinnes av nøttene fra jojoba-planten og er full av antioksidanter, fettsyrer og vitamin A, D og E. Den brukes bl.a. i en olje til håret og hårprodukter på grunn av dens gode evne til å tilføre fukt og omslutte håret, slik at fukt og næring innkapsles i håret, og håret etterlates beskyttet og mykt. Utover det virker den også naturlig beskyttende mot UV-stråler. For å sikre at jojoba-oljen i håroljen din er ren og av god kvalitet, bør du se etter Simmondsia Chinensis Seed Oil på ingredienslisten.

Da vegetabilske og plantebaserte oljer presses ved bruk av forskjellige metoder, kan kvaliteten på også variere. Hvis du vil bruke dem direkte i håret eller på huden, kan en god tommelfingerregel være å bruke vegetabilske oljer i deres 100% rene form - og ikke gå på kompromiss med kvaliteten. Men en olje i dens helt rene form kan ofte gjøre håret både fett og tynge det en del. En god hårolje er derfor ikke altid en vegetabilsk olje i dens rene form, men i stedet en spesielt utviklet olje til håret, som er basert på flere forskjellige oljer og ingredienser som har forskjellige, gode egenskaper.

Flere studier viser f.eks. at arganolje og kokosolje fungerer veldig godt sammen, hvis formålet er å styrke, beskytte og gi fukt til håret. Vi har også skrevet en annen artikkel, hvor du kan lese spesifikt om kokosolje til håret og alle dens mange fordeler.

Hårolje med eteriske oljer

Eteriske oljer er svært konsentrerte og kraftige oljer som finnes i plantenes celler og kjertler, typisk på oversiden av planten eller i plantevevet. De har ofte en meget karakteristisk duft, som brukes til blant annet aromaterapi. Utover dette brukes de også i ofte i kosmetikk, hår- og hudpleieprodukter, matvarer og farmasøytiske produkter på grunn av smak, duft og egenskaper. De kan f.eks. brukes som en pleiende ingrediens og gir ofte en hårolje dens deilige duft.

Det er viktig at man ikke påfører eteriske oljer direkte på huden i en ufortynnet versjon, da de er veldig tøffe og lett kan gi allergi og hudirritasjoner. I stedet skal de alltid blandes opp med f.eks en vegetabilsk olje før de påføres på huden eller i håret, ellers skal de blandes med rikelige mengder vann.

Hvorfor bør man bruke hårolje?

Å bruke olje til håret er ikke lenger noe nytt, men ikke desto mindre, er det stadig noe mange kan ha god nytte av i hverdagen.

Håroljer er utrolig gode til å tilføre fukt, gode fettsyrer, vitaminer og antioksidanter til håret, som kan hjelpe med å gjenopprette hårets fuktbalanse og beskytte håret i løpet av dagen. En god hårolje kan temme håret og gjøre det mer medgjørlig. Håroljen gir en øyeblikkelig effekt på håret og kan brukes i løpet av dagen eller etter at du har dusjet, slik at håret løftes opp og lokkene etterlates velduftende, myke og glansfulle.

Som utgangspunkt kan alle ha god nytte av en olje til håret, men den er spesielt et “must have”, hvis håret er tørt, slitt eller uregjerlig, hvis det ofte er utsatt for solens skarpe stråler, eller hvis man bruker hårføner, rettetang og andre redskaper til styling.

hairlust trustpilot

Bør jeg bruke hårolje?

Hårolje og andre oljebaserte produkter er ikke for alle. Preferansene er mange og alternativene like så, spesielt når det kommer til hår- og hudpleieprodukter. Om du vil bruke en olje til håret eller ei, er selvfølgelig helt opp til deg, men det er dog noen forskjellige faktorer som kan bety at det kanskje ville være en ekstra god idé for deg og ditt hår å tilføye en hårolje til din hårpleierutine. Det kan være alt fra hårtype, hårets kvalitet og tilstand og de hårpleierutinene eller (dårlige) hårvanene du har tillagt deg.

Hvis du kan nikke gjenkjennende til noen av følgende punkter, vil jeg på det sterkeste anbefale deg å investere i en god hårolje:

 • Du har tørt eller krusete hår, som evt. har en tendens til å knekke. Håret ditt mangler fukt og beskyttelse i hverdagen, og du vil kunne få god nytte av en hårolje med gode fuktgivende og fuktbevarende egenskaper, som kan mykgjøre og beskytte lokkene.
 • Du har splitte eller tørre tupper. For å forsegle de splittede tuppene, slik at de ikke så lett splittes videre og for å bli kvitt tørt hår,vil en en fuktgivende og beskyttende olje kunne gjøre underverker.
 • Du har uregjerlig hår som er vanskelig å kontrollere. Her kan en fuktgivende olje til håret, som kan temme viltre lokker og forsegle hårets skjellag, være svaret.
 • Du har veldig flokete hår som er vanskelig å gre. Du vil kunne få god nytte av en mykgjørende hårolje, som kan brukes i vått hår etter at du har dusjet, slik at hårstråene forsegles og håret lettere kan gres gjennom.
 • Du har krøller. Krøllete hår har en tendens til å bli mer tørt i lengdene, da strukturen i håret ofte er grovere, og krøllene gjør det vanskelig for de naturlige oljene i hodebunnen å nå ut i lengdene. Du vil derfor kunne få god nytte av en fuktgivende olje til håret med gode fuktbevarende egenskaper.
 • Du har grått hår. Grått hår som er blitt grått på grunn av alder og naturens gang, kan ha en tendens til å se veldig tørt og matt ut, da hårstråene ikke lenger inneholder pigment. Derfor kan folk med grått hår ha god nytte av en olje til håret, som gir glans og virker fuktgivende og mykgjørende.
 • Du har matt hår som mangler glans. Håret ditt vil kunne ha nytte av en hårolje som gir glans og virker fuktgivende og mykgjørende.
 • Du bruker mye tid under solens skarpe stråler - f.eks. på ferie. Her er det ekstra viktig at du beskytter håret og bruker hårprodukter som inneholder UV-beskyttende ingredienser, og en god hårolje kan være et godt og enkelt valg.
 • Du bruker ofte varmeapparater som hårføner, rette- og krølltang. Det er veldig viktig at man ikke bruker denne typen stylingverktøy uten å bruke et varmebeskyttende hårprodukt. Varmen og slitasjen som gjøres på hårstråene kan ellers fort ødelegge hårets skjellag, som ikke helt kan repareres igjen.

Den store håroljetesten: Hva er den beste hårolje til din hårtype & dine behov?

Når du skal ut og finne den beste hårolje til dine behov og din hårtype, så må du nok forberede deg på at det er et hav av varianter der ute. Det kan være nærmest umulig å finne frem blant alle de forskjellige produktene, deres ingredienser og hvilke som er gode for deg - eller hvilke du faktisk burde holde deg langt unna. Det tar tid å finne frem til produkter som faktisk virker, i og med at preferanser, hårtype og behov er forskjellig hos alle. Og dessverre er man ofte nødt til å prøve en hårolje før man finner ut om den er noe for en, og i lengden kan dette bli en relativt dyr affære.

Det er dog mulig å forberede seg litt før jakten på den beste håroljen går i gang. Det er nemlig noen vegetabilske oljer som er bedre egnet til noen hårtyper enn andre, og det er nettopp dette jeg går mer i dybden i nå i min store håroljetest! Så len deg tilbake, les videre, og bli godt rustet til å finne den beste hårolje til deg og dine lokker.

hairlust trustpilot

Hårolje til fint hår - Lette oljer som gir fukt og beskyttelse

Mange mener at man ikke burde bruke hårolje hvis man har fint hår, men det stemmer altså ikke helt. Fint hår er nemlig ofte skjørt og mer utsatt for å knekke enn andre hårtyper, og kan derfor ha minst like stor nytte av en hårolje som alle andre hårtyper - når man bare sørger for å velge den riktige oljen til håret.

Fint hår krever en lett olje som ikke gjør håret fett eller tynger det, men i stedet trenger godt inn, gir fukt og beskyttelse. Derfor bør man gjerne holde seg unna tunge håroljer basert på f.eks. olivenolje eller avokadoolje. Gå heller etter en olje til håret som er basert på:

 • Arganolje: Har en beskyttende effekt på håret og etterlater det mykere og mindre krusete. Arganolje er full av antioksidanter og E-vitamin, og den er veldig god til f.eks. skadet hår og som stylingolje, da den er kjent for sine varmebeskyttende egenskaper. Den kan brukes til de fleste hårtyper og er god til å gi glans samt et sunt og mykt utseende. Dessuten har arganoljen en deilig, nøytral duft, som faller i de smak hos de fleste.
 • Mandelolje: Er en av de letteste oljene du kan finne, og vil derfor ikke tynge håret, men heller etterlate det mykt og skinnende. Akkurat som arganoljen absorberes den fort og lett av håret, og egner seg derfor svært godt til bruk i fint hår. Mandelolje er full av essensielle fettsyrer, protein, magnesium og A-, B-, og E-vitamin. Mandelolje er også supergod mot tørr hodebunn, flass eller eksem, grunnet det høye innholdet av E-vitamin.
 • Vindruekjerneolje: Vindruekjerneolje fungerer veldig godt til å beskytte mot varme, og kan med fordel brukes hvis man ofte bruker varmeverktøy som rettetang eller hårføner. Den gir håret både glans og beskyttelse, og er en lett olje som med fordel kan brukes i fint hår. En hårolje basert på vindruekjerneolje er generelt god til å beskytte og styrke håret, og den er effektiv til både tørt hår og kløende hodebunn.
 • Jojobaolje: Som tidligere nevnt er jojobaoljen svært fuktgivende, fuktbevarende og beskyttende, og har i tillegg gode UV-beskyttende egenskaper. Det er en god all-round olje som er velegnet til alle hårtyper, og siden den absorberes så lett i håret, er den også velegnet til fint hår.
 • Granatepleolje: En lett olje med et høyt innhold av punicinsyre, en omega 5-fettsyre som stimulerer kollagenproduksjonen i hår og hodebunn, samt forebygger inflammasjon og tap av fukt. Den er også rik på antioksidanter, som beskytter håret mot sol- og miljøskader.

Et godt tips til folk med fint hår: prøv evt. en hårolje i sprayform eller en mist som gir fine lokker en super finish, pleie og shine, men uten risikoen for at håret skal tynge. Disse alternativene er spesielt gode til de som kanskje ikke er helt fan av hårolje, men likevel gjerne vil pleie og beskytte håret.

Hårolje til tynt hår - Lette oljer som ikke tynger, og oljer som stimulerer hodebunnen

Har man tynt hår er det viktig å gå etter en hårolje som lett absorberes og som ikke tynger håret eller etterlater det kjedelig. Derfor kan man gjerne gå for de samme oljene som ovenfor til fint hår.

Har man tynt hår er det dog også en god idé å sørge for at hodebunnen er i en sunn balanse. Gå derfor gjerne for en olje til håret som stimulerer hodebunnen og hårrøttenes funksjon, slik at hårveksten boostes. Disse hodebunnsstimulerende oljene kan man også med fordel se etter i andre hårprodukter som shampoo, en hodebunnsserum eller en hodebunnsscrub. Gå gjerne for en olje til håret og hodebunn som disse:

 • Castorolje/Ricinusolje: En olje som er rik på fettsyren, ricinolsyre, som virker svært fuktgivende og fuktbevarende på huden. I tillegg understøtter og fremmer den hårrøttenes funksjon, og er effektiv mot en rekke hudlidelser. Den er god for å gi håret og hårrøttene volum, men kan virke litt tyngende på tynne lokker, hvis den ikke brukes med måte.
 • Rosmarinolje: Setter godt gang i blodsirkulasjonen i hodebunnen, så næring og oksygen når helt ut til hårrøttene, hvilket fremmer hårsekkenes funksjon og hårvekst.
 • Tea tree-olje: Virker antiinflammatorisk og antibakteriell på en hodebunn som er i ubalanse og forbedrer kvaliteten på hodebunnen effektivt.
 • Mynteolje: Mynte er rik på vitamin A og C, omega 3-fettsyrer og mineraler. Den virker stimulerende på blodsirkluasjonen i hodebunnen og forbedrer hårsekkenes funksjon, hvilket kan hjelpe med å motvirke hårtap. Den har effektive antiseptiske egenskaper, som lindrer kløe og forebygger flass
 • Kokosolje: En god olje til alle hårtyper. Den er veldig fuktgivende og lett absorberende, men brukt i hodebunnen har den også gode egenskaper. Den virker styrkende på både hårrøtter og hodebunn, og i tillegg inneholder den bl.a. laurinsyre og dekansyre, som har gode antibakterielle egenskaper og derfor gjør oljen effektiv mot flass, kløe og infeksjoner i hodebunnen.

Et godt tips til tynt hår: Påfør oljen i vått hår. Da er skjellaget i håret nemlig ennå litt åpent og oljen vil derfor hurtigere absorberes i håret og dermed ikke blir like fett.

Hårolje til kraftig hår - De fleste oljer er velegnede og tyngre oljer er velkomne

Tykt og kraftig hår tåler litt tyngre oljer enn finere hårtyper, men avhengig av de behovene man har, vil alle oljene jeg har nevnt til fint hår også kunne være gode tykkere hårtyper. Har du derfor tykt eller kraftig hår, er du altså rimelig heldig! Utover de overnevnte gode allround oljene; Arganolje, Kokosolje, Vindruekjerneolje, Jojobaolje og Mandelolje, vil kraftigere hårtyper også elske disse oljene:

 • Olivenolje: Olivenolje er god for å gi håret elastisitet og glans. Olivenolje er også god til tykt og tørt hår, og kan forbedre fuktbalansen i håret. Vær oppmerksom på at den ikke er like velegnet til tynt og fint hår, da den kan tynge litt.
 • Avokadoolje: Er proppet med proteiner, sunne fettsyrer, aminosyrer og vitamin A, D, E og B6. Proteinene virker styrkende og beskyttende på skadet hår. Det er en veldig kraftig olje, er som sagt best egnet til kraftig eller tykt hår.

Hårolje til tørt og krusete hår - Fukt, fukt og atter fukt

Har du tørt, krusete eller kjedelig hår? Da er en olje til håret svaret! Tørt hår har bruk for fukt - og mye av det. Derfor bør du ser etter oljer som er rike på gode fettsyrer, som trenger dypt inn i håret, forbedrer fuktbalansen og virker fuktbevarende og forseglende på tørre hårstrå.

Kokosolje er en ideell fuktgiver som trenger dypt inn - dypere enn de fleste andre oljer, og jojobaolje er ideell til å innkapsle og bevare fukten i håret. Arganolje er også en utrolig god match til tørt, krusete og uregjerlig hår. Det samme er olivenolje, hvis du har tykt eller kraftig hår vel og merke, da olivenolje kan tynge håret en del. Mandelolje er også et godt råd, da den både tilfører fukt, forsegler og beskytter håret, slik at lokkene er mindre utsatt for slit og mindre utsatt for å knekke. Vindruekjerneolje gir både fukt og myktgjør håret. I tillegg er den effektiv mot krusete hår og splitte tupper, og gir liv og glans til tørt, krusete og skjørt hår.

En annen olje som passer perfekt til tørre lokker er denne:

 • Aprikoskjerneolje: Aprikoskjerneolje har et høyt innhold av beskyttende fettsyrer, som gjenoppbygger hud- og hårbarrieren og effektivt forebygger fukttap, slik at håret blir mykt og smidig. Derfor er det aldri en dårlig idé å gå for en hårolje som inneholder aprikoskjerneolje, spesielt ikke hvis man sliter med tørt og krusete hår.

Men fukt er ikke det eneste et tørt og frizzy hår har bruk for. For at fukten kan bindes til håret og trenge dypt inn, er hårets proteinbalanse nødt til å være noenlunde i toppform. Lider håret av proteinmangel, er det nemlig nesten ubetydelig hvor mye fukt man tilsetter; håret vil fortsatt virke tørt og krusete. Hvis håret ikke tar godt imot de fuktgivende produktene du presenterer for det, som f.eks. en god fuktgivende olje til håret, kan det være en idé å vurdere å implementere en proteinkur inn i din hårpleierutine. Du kan lese mer om hvordan du unngår proteinmangel i denne artikkelen om hårkur med protein.

Hårolje til krøllete hår - Oljer som fukter i dybden, beskytter og motvirker frizz

Har du krøllete hår er fukt alfa og omega. Krøllete hår har, på grunn av hårets struktur, bruk for mer fukt enn glatt hår. Dette er fordi det er vanskeligere for de naturlige oljene som dannes i hodebunnen, å bevege seg helt ut langs hårstråene. Dette gjør at krøllete hår har en tendens til å bli mer tørt og krusete enn de fleste andre hårtyper. Dermed kan en effektivt fuktgivende olje til håret kan være redningen!

Har du krøllete hår er det dog ofte en god idé å unngå silikon i hårprodukter. Derfor kan du gerne gå for helt naturlige håroljer, og bruk dem evt. som dyptgående behandlinger over natten, eller som pre-shampoo behandlinger, så oljen vaskes ut etter at den har trengt helt inn. Dermed sikrer du at oljen ikke gjør håret fett. Mer om dette kommer senere, når jeg gjennomgår alle de smarte måtene du kan bruke en olje til håret på. Er du nysgjerrig på å vite mer om silikon, hva det gjør godt for i hårprodukter, og hvilke silikontyper du bør unngå, så ta en titt på denne siden, hvor vi går i dybden med silikon.

De beste håroljene til krøllete hår er igjen den brømte kokosolje og avokadoolje, som begge trenger godt inn i håret og derfor ikke kun virker fuktgivende og mykgjørende på overflaten, men også dypt inne i håret. Dette gjør dem ideellee til hårtyper som krøller, som har en tendens til å bli tørre, krusete og skjøre. Arganolje er også et supert råd på en god hårolje til krøller, da den effektivt motvirker frizz og gir fukt, glans og beskyttelse og etterlater håret mykt.

Hårolje til grått hår - Oljer som gir glans, mykgjør og beskytter mot UV-stråler

Har du grått hår fra naturens side, har lokkene mest sannsynlig bruk for litt ekstra glans. Grått hår mangler nemlig pigment som gir håret den fargen man hadde da man var yngre. Grunnet mangelen på pigment, ser grått hår ofte mattere ut enn andre hårfarger, og en hårolje til grått hår skal derfor ikke kun gi fukt og beskyttelse, men også gjerne virke glansgivende og mykgjørende. En annen en god egenskap i en hårolje til grått hår, er UV-beskyttelse og antioksidanter, da solskader og UV-stråler kan gi fine grå lokker et uønsket gullig skjær. Er skaden skjedd, og de grå lokkene blitt misfarget, er det likevel en masse du kan gjøre. Man kan f.eks. prøve en lilla shampoo - det kan du lese mer om i denne komplette guide til lilla shampoo.

Skjem bort de grå lokkene med oljer til håret som: Kokosolje, Arganolje, Jojobaolje og Granatepleolje. Kokosoljen gir som sagt fukt i dybden, mens arganolje og granatepleolje virker antioksidant og beskyttende. Jojobaolje, utover å være UV-beskyttende, bidrar med gode mykgjørende og fuktbevarende egenskaper.

Hårolje til skadet hår - Fukt, proteiner og intens beskyttelse

Skadet hår har bruk for intens beskyttelse, fukt og proteiner! Er skaden skjedd, og håret er blitt slitt, ødelagt eller ekstra skjørt, så er det også her kokosolje, arganolje og jojobaolje, du skal gå for. Avokadoolje, mandelolje og olivenolje er også gode til skadet hår, som har bruk for effektiv pleie.

Kokosolje, arganolje og jojobaolje er igjen en hit for håret. De er både fuktighetsgivende, mykgjørende og beskytter mot varme, slit, og alt annet som ellers kan gjøre skade på et allerede utsatt og skjørt hår. Avokadoolje er rik på proteiner, som virker gjenoppbyggende på skadet hår og effektivt beskytter håret. Mandelolje virker utrolig styrkende og beskyttende på skjørt hår, og motvirker ytterligere skade på lokkene. Olivenoljen beskytter skadet hår mot ytterligere skade fra varme mm., mens de gir skjørt og ødelagt hår fukt, glans og et sunnere utseende.

Hårolje til styling og varmebeskyttelse

Viktigheten av å beskytte håret mot varme og slit fra varmeverktøy, kan virkelig ikke understrekes nok. Uten en god, beskyttende hårolje, vil hårstråene være mye mer utsatt for høye temperaturer, og det er stor sannsynlighet for at du vil gjøre skade på hårets ytterste skjellag (som ikke helt uten videre kan repareres igjen). Derfor bør du finne den beste hårolje for ditt hår, og sørge for at den blir din beste venn!

Gå etter varmebeskyttende og fuktgivende olijer som arganolje, vindruekjerneolje, kokosolje, jojobaolje og olivenolje.

Hårolje som UV-beskyttelse

Hvis du skal på solferie og ikke orker å gå med solhatt eller caps hele tiden, eller suger solen til deg hver gang den er titter frem her hjemme, er en hårolje med gode UV-beskyttende egenskaper helt essensiell, hvis du vil verne om håret ditt. Solskader kan elde hår og hårsekker, gi solbrent hodebunn og hud, og faktisk også føre til hårtap. Det er med andre ord en veldig god idé å passe godt på både hår og hud under solens skarpe stråler. Gå for en olje til håret med masse antioksidanter i, og så husk gjerne solhatten eller et lekkert tørkle, når solen er sterkest mellom kl. 12 og 15. Jeg kan anbefale deg å finne en olje til håret basert på arganolje, jojobaolje eller granatepleolje, som alle har gode UV-beskyttende egenskaper.

HairLust Hair Strengthening & Protection Hair Oil:

En olje til håret som er utrolig god og effektiv, er denne veganske håroljen fra HairLust: Hair Strengthening & Protection Hair Oil. Den er proppet av noen av de mest effektive økologiske oljer til håret, blant annet kokosolje, arganolje og aprikoskjerneolje, som vi har vært innom tidligere, og som er ytterst effektive håroljer for de fleste hårtyper. Utover det inneholder den også økologisk solsikkefrøolje, som er kjent for sine beroligende og antiinflammatoriske egenskaper på både hår og hud. Den er i tillegg rik på gode fettsyrer, som virker effektivt fuktbevarende. Denne olje til håret er designet for å opprettholde hårets fuktbalanse samt mykgjøre og temme lokkene helt uten å gjøre håret fett eller tynge det, og så dufter den av søte, friske epler. Den kan brukes til både sol- og varmebeskyttelse, til å temme krusete lokker og gi fukt til tørt og skadet hår eller slitte tupper. I tillegg er den velegnet til både fint og kraftig hår. Helt klart verdt et forsøk, sier jeg bare!

Andre HairLust produkter med gode oljer til håret:

Som jeg allerede har nevnt, er disse gode naturlige håroljene også alltid gode å se etter når du er på jakt etter andre produkter til håret, som f.eks. shampoo, balsam og hårkur. Hos HairLust er naturlige håroljer og planteekstrakter obligatoriske ingredienser i alle hårprodukter. Du kan derfor bla. finne olivenolje og granatepleolje i Hair Growth & Repair Conditioner, du kan finne mynteolje i Hair Growth & Repair Shampoo For Men og i Hair & Scalp Detox Scrub. I tillegg kan du finne søt mandelolje i Hair Growth & Repair Conditioner For Blondes.

Hvilke ingredienser bør man unngå i en hårolje?

Det er alltid en god idé å gå for så naturlige produkter som overhode mulig, så man unngår for mange unødvendige kjemiske stoffer hverdagen. Hvis produktet du har i hånden er sertifisert økologisk eller vegansk gjennom f.eks. EcoCert eller Vegan Society, hvis det har Svanemerket, eller har fått gode anmeldelser gjennom forbrukerrådet eller lignende, så er du noenlunde på den sikre side.

Men - tilbake til hårolje og ingredienser du bør unngå når du skal finne den beste hårolje til deg og håret ditt:

De fleste håroljer inneholder silikon. Silikon er mange ting, og kan brukes til utrolig mange forskjellige formål. På samme vis er det også utallige ulike former for silikon, og noen milde, lettoppløselige typer kan faktisk ha mage gode fordeler for håret, når de brukes i din hårolje. I en olje til håret virker silikon på den måten at det legger seg som en beskyttende hinne rundt hårstråene, som mykgjør og forsegler håret. I tillegg beskytter den effektivt mot vær og vind, daglig slit, og til og med varmen fra hårføner eller rettetang.

Derfor kan silikon i din hårolje forbedre dens virkning på håret, men det er silikontyper du bør unngå, som noen håroljer er proppfulle av:

Noen av de mest populære håroljer på markedet inneholder et silikonstoff, der heter Cyclopentasiloxane, som er under sterk mistanke for å være hormonforstyrrende. Cyclopentasiloxane går noen ganger under navnet; Cyclomethicone, en silikontype som inneholder den uønskede ingrediensen cyclopentasiloxane.

Men utover denne problematiske silikontype er det også mange andre silikontyper, noen harmløse og effektive i en hårolje, andre mer problematiske og vanskelige å vaske ut av håret igjen - selv med en effektiv shampoo. Disse kan du lære mer om på denne siden med alt du bør vite om silikon til håret.

Hårolje med eller uten silikon? Hva er forskjellen?

Hvis du skal ha en olje til håret helt uten silikon, er det ofte en ren vegetabilsk olje eller en blanding av flere rene vegetabilske oljer du skal gå etter. Disse kan være supre for håret og ha mange gode egenskaper for både hår og hodebunn. Men, de har en tendens til å gjør håret fett og kan tynge det når de brukes i sin rene form. De egner seg derfor best hvis du bruker dem i veldig små mengder i rent vått hår, eller hvis du bruker dem i håret om natten eller som en pre-shampoo behandling, og vaskes ut etterpå. Disse rene oljene er altså ikke alltid så velegnede til styling eller i tørre lokker, til f.eks. å temme krusete hår eller friske opp håret i løpet av dagen. Derfor kan det være en god idé å gå etter en olje til håret, som er sammensatt av flere ingredienser enn kun rene vegetabilske oljer.

En mild silikon i en hårolje vil kunne bidra med mykgjørende og beskyttende egenskaper, men uten å gjøre håret fett eller tynge det. Dette betyr at en olje til håret med silikon bedre kan brukes til styling, til varmebeskyttelse og til å temme håret, og den kan også påføres i tørt hår uten å tynge. Bruger du f.eks. varmeapparater som rettetang jevnlig, er en god hårolje med silikon et viktig redskap, så du ikke yter for mye unødig skade på håret.

Hvordan bruker man en hårolje? [Video]

Den beste hårolje for ditt hår, bør ha mange anvendelsesmuligheter, og hvordan du skal bruke nettopp din hårolje avhenger kun av dine behov, dine hårrutiner og selvfølgelig hårtypen din. Nedenfor ser du en video av hvordan en olje til håret kan anvendes:

Det er nesten kun fantasien som setter grenser, men her får du likevel 7 gode anvendelsesmuligheter - og noen av mine beste tips, så du kan få mest mulig ut av din hårolje:

 • Som pre-shampoo behandling: Gi håret en boost av gode vitaminer og antioksidanter, ved å tilføre en god mengde hårolje i håret før du går i dusjen. Klem gode mengder hårolje godt inn i håret og la det trenge godt inn i minimum 10-15 minutter, før du vasker håret med shampoo og balsam som normalt. Her kan du både bruke en hårolje basert på rene vegetabilske oljer eller en med silikon i. I og med at den vaskes ut, gjør det ikke noe at den gjør håret litt fett eller tynger litt.
 • For glans: Bruk håroljen din til å gi glans til tørt hår i løpet av dagen, spesielt hvis håret har en tendens til å virke matt og kjedelig. Påfør en veldig liten mengde og klem det godt inn i lokkene - så kan du alltid tilføre mer, hvis lokkene tørster etter olje til håret. For å gi håret glans kan du også påføre oljen i håndkletørt hår etter at du har dusjet, så er det også lettere å gre håret etterpå.
 • Til mykgjøring før håret børstes: Hvis du har tendens til å få veldig uregjerlig hår når du børster det, eller hvis håret har en tendens til å bli veldig flokete, kan en olje til håret være redningen. Tilføy en smule hårolje før du grer gjennom håret, enten i håndkletørt hår eller i tørt hår. Husk at du gjerne kan være litt sparsommelig med oljen - det kreves ikke så mye!.
 • Til å temme krusete og frizzy hår: Har du veldig krusete hår eller vanskelig med å temme alle småhårene, kan en god hårolje brukes til å få styr på de uregjerlige hårene i løpet av dagen. Klem en liten mengde inn i lokkene, der du opplever at det kruser mest.
 • Til å beskytte mot slitte tupper og knekt hår: Har du skjørt hår som ofte splittes eller knekker, kan du bruke en god hårolje til å styrke og beskytte håret mot daglig slit, vind og vær. Klem en liten mengde hårolje inn i lengdene eller kun i tuppene - enten i håndkletørt eller tørt hår. Så etterlates håret mer motstandsdyktig, og du vil i lengden oppleve at håret ikke vil splittes eller knekke så lett.
 • Til varmebeskyttelse: Bruker du varmeapparater jevnlig, er en hårolje som sagt et uunnværlig verktøy, hvis du vil unngå å gjøre skade på håret. Klem den godt inn i de våte lokkene før du føner håret, eller i tørt hår før du styler med rette- eller krølltang. Sørg alltid for at oljen er godt fordelt i hele håret, så alle hårstrå er godt beskyttet, før du utsetter dem for varme og slitasje.
 • Som dyptgående behandling over natten: Hvis du vil gi håret en ekstra dyptgående behandling med din hårolje, kan du påføre rikelige mengder i håret før sengetid og la den virke over natten. Da skal den bare vaskes ut med shampoo og balsam morgenen etter og voilá - håret er lekkert og mykt igjen. Sørg gjerne for å beskytte hodeputen med et håndkle når du sover med olje i håret, da olje har en tendens til å etterlate flekker som kan være vanskelige å vaske vekk. Hvis du ofte sover med olje i håret eller evt. en overnight hårkur, er det kanskje en idé å overveie et putetrekk som er laget til nettopp dette formålet, som HairLust Bamboo Towel Pillowcase, som er laget av håndklestoff i myke bambusfibre.

Dos & don’ts ved bruk av hårolje

Jeg har nok allerede nevnt diverse dos og don’ts tidligere, men for å gjøre det helt klart og tydelig, kommer de pent oppført her:

Dos - Gode råd til bruk av hårolje:

Bruk små mengder og start alltid med litt om gangen: Olje til håret er ofte veldig effektivt, nesten litt for effektivt, så bruk små mengder og start gjerne kun med et par dråper. Man kan alltid tilføre litt mer olje til håret hvis det er behov for det, men det er irriterende hvis håret blir tungt og fett, fordi man var litt for entusiastisk. Inntil du vet hvordan håret ditt reagerer på håroljen, bør du kun bruke en liten mengde, varme den lett opp i hendene og jobbe den godt inn i tørt hår og spesielt i tuppene.

Don’ts - Unngå dette når du bruker hårolje:

Bruk aldri rene vegetabilske håroljer i tørt hår: Da vil håret etterlates fett og tungt. Bruk heller disse rene oljene i små mengder i vått hår, eller bruk dem som en behandling før du skal vaske håret og evt. over natten, så håret får god næring fra oljene, men så alt overflødig olje også vaskes ut igjen etterpå.

Unngå tunge oljer i fint eller tynt hår: Har du fint eller tynt hår, kan en olje ofte tynge håret og få håret til at se ustelt ut. Bruk derfor en lett olje til håret, som verken gjør håret fett eller tynger det, og brug den med måte: I små mengder. Bruk den gjerne hovedsakelig i tuppene og det håret virker mest tørt.

Kan man bruke en hårolje i hodebunnen?

Mange vegetabilske oljer har gode egenskaper for tørr hodebunn eller en hodebunn i ubalanse. Mange håroljer virker også utrolig godt som behandling av diverse hodebunnslidelser som f.eks. flass, eksem eller psoriasis. Man kan med andre ord få mye godt ut av å bruke en olje i hodebunnen.

Her er det dog viktig at man går for de mer rene vegetabilske oljene som tea tree-olje, som har gode antiseptiske egenskaper og er god mot diverse hodebunnslidelser, eller kokosolje, som er en fantastisk fuktgiver til tørr hodebunn. Silikon er nemlig ikke en ingrediens, som har best egenskaper for hodebunnen, da den kan legge et beskyttende lag over huden, som kan stoppe porene eller skape ubalanse i hodebunnens produksjon av sebum. Håroljer med silikon skal gjerne holdes kun til lokkene, og man bør sørge for å vaske håret jevnlig med shampoo, så man kan få oljen og silikonen vasket godt ut.

En annen god idé når man bruker en olje til håret i hodebunnen, er å bruke den som en behandling over natten eller før hårvask, da den ellers kan etterlate håret veldig fett og tungt.

HairLust anmeldelse

Alternativer til hårolje - Til pleie av hodebunnen

Hodebunnens kvalitet bestemmer i bunn og grunn også kvaliteten av håret ditt. Hvis hodebunnen er i ubalanse, eller hvis du har en hodebunnslidelse, vil håret kunne ta direkte skade, bli tørt og skjørt eller kanskje til og med falle ut. Derfor er det viktig å gi hodebunnen litt ekstra kjærlighet en gang i mellom. Hvis du ikke er så fan av å bruke hårolje i hodebunnen, evt. fordi hodebunnen din har tendens til å blir fet eller fordi du rett og slett ikke er så glad i hårolje, kan du med fordel prøve noen andre alternativer som behandling av hodebunnen:

Prøv en hodebunnsscrub: Har du tendens til å få tørr eller kløende hodebunn, eller bruker du mange hårprodukter som f.eks. tørrshampoo, hårspray og lignende i hverdagen, så kan en hodebunnsscrub være litt av et mirakelmiddel. Den gir en dyptgående, men skånsom eksfoliering av hodebunnen, så død hud, overflødig sebum og produktrester effektivt fjernes, og hodebunnen etterlates frisk og velstimulert. En hodebunnsscrub som HairLust Hair & Scalp Detox Scrub inneholder også gode, fuktgivende ingredienser som kakaosmør, olivenolje, blåbærekstrakt og mynteolje, som pleier håret og hodebunnen i dybden. Den gjør i tillegg håret supermykt - win win!

Prøv en spray til hodebunnen: Hvis du vil unngå tunge, fettete oljer og i stedet gi hodebunnen en effektivt stimulerende og fuktgivende behandling (som i tillegg gir volum og et naturlig løft til håret), er HairLust Scalp Follicle Treatment & Volumizer kanskje den perfekte match for deg. Det er en leave-in behandling til hodebunnen, som gir øyeblikkelig fukt og pleie til kløende eller irritert hodebunn. Innholdet av økologisk mynte virker stimulerende på blodsirkulasjonen og støtter hårrøttenes funksjon og hårets vekst. Den inneholder effektivt pleiende ekstrakter fra bla. oliven, multebær og havrekjerner, som fukter, stimulerer og beskytter huden i hodebunnen uten å gjøre håret fett eller tynge. Utover dette inneholder den mikroproteiner fra risekstrakt, som trenger dypt inn i hodebunnen og virker styrkende og gjenoppbyggende på cellene i hårrøttene. Den er veldig god som stylingprodukt også, og gir volum og hold til håret. Med andre ord litt av et superprodukt - som kan brukes av både menn og kvinner!

Jeg håper at du nå er blitt en smule klokere på olje til håret og har fått litt mer innsikt i hva som er den beste hårolje til din hårtype. Nå er det altså bare å komme i gang med å bruke olje til håret! Når du først har funnet den beste hårolje til ditt hår, lover jeg at den blir fast inventar i rutinen din. Les gjerne vår andre artikkel, hvis du ønsker å lære mer om hvordan du kan bruke naturlige plantefettstoffer i en hårkur til tørt hår via denne linken.

Kundeanmeldelser av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


1 kommentar


 • Lilly

  Jeg bruker seriøst kokosolje til ALT! I matlaging, som sminkefjerner og som hårkur i ny og ne. Funker skikkelig bra 😊


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres