Naturlig hårpleie: Et bedre valg for deg og håret ditt


Naturlig hårpleie og økologisk hårpleie er virkelig i vinden for tiden, da det er bedre for både hud, hår og miljø. Men hva inneholder egentlig naturlig hårpleie, og hvorfor er det bedre for håret ditt? Har du egentlig noensinne tenkt på hva ECOCERT-sertifisering er? I denne artikkelen gjennomgår jeg de viktigste fakta og tips om naturlig og økologisk hårpleie.

Hanne Nyborg

Skjønnhetsskribent

Hanne startet på sin frisørutdannelse, men valgte etter en stund å gå videre med journalistikk istedenfor Hun er nå utdannet journalist fra Universitetet i Bergen, og arbeider som freelance-journalist for HairLust og andre.Les mer om skribenten.

I senere år har det blitt et mye større fokus naturlig hårpleie og hudpleie, og nå er disse nesten like populære som de tradisjonelle syntetiske hår- og hudpleieprodukter. Naturlig og økologisk shampoo og balsam er et eksempel på produkter som nå har blitt introdusert i mange hårpleierutiner, hvor syntetiske og kjemiske produkter er byttet ut. Naturlige hårpleie og økologisk hårpleie er blitt så vanlig i dag, at det faktisk kan være litt vanskelig finne de riktige produktene for deg, i denne nye jungelen av både hud- og hårpleieprodukter.

Jeg anbefaler deg derfor å lese videre i denne artikkelen, hvor jeg forteller hvorfor du bør velge naturlig hårpleie og økologiske hårprodukter, og hvilken effekt de kan ha sammenlignet med tilsvarende syntetiske produkter.

Hva er naturlig hårpleie?

Naturlig og økologisk hårpleie har den siste tiden fått mye oppmerksomhet, da folk er mer bevisste og oppmerksomme på hva de faktisk påfører kroppen sin.

Så hva er egentlig naturlig hårpleie, og hvorfor bør vi velge dette? Les videre, hvor jeg forteller mer om nettopp dette, samt deler mine tips om både økologisk shampoo og balsam!

Naturlig og økologisk hårpleie innebærer produkter med naturlige ingredienser som kommer fra naturlige kilder. Disse ingrediensene har blitt brukt i årtusener, de er både trygge og naturlige, og skader verken natur, mennesker eller dyr. Ved å bruke naturlige og økologiske hårprodukter reduseres også den kjemiske belastningen for både hud, hår og miljø - så det å velge naturlige og økologisk hårpleie vil ikke bare gjøre en forskjell for deg selv, men også for miljøet!

For å kvalifisere som et sertifisert naturlig kosmetisk produkt, må produktet være sertifisert via f.eks. ECOCERT, noe som betyr at produktet er et naturlig kosmetisk middel. Men hvorfor bør du egentlig velge naturlig hårpleie istedenfor syntetisk hårpleie? Naturlige og økologiske hårprodukter er mildere, mer skånsomme og mer effektive enn syntetiske produkter, da de ikke inneholder noen skadelige eller farlige ingredienser.

Naturlige og økologiske hårprodukter inneholder verken SL-sulfater, parabener, ftalater eller andre syntetiske kjemikalier som er klassifisert som skadelige ingredienser for håret. Disse ingrediensene kan f.eks. dehydrerer hodebunnen, eller skape en illusjon av sunt hår og få det til å se sunnere ut, selv om de egentlig ikke har noe å gjøre med hårpleie i det hele tatt.

Økologisk shampoo og balsam

Mange av oss bruker shampoo og en balsam nesten daglig. Men har du noen gang blitt kjent med hva shampooen og balsamen din faktisk inneholder, og hva deres ingredienser gjør for huden og håret?

De fleste av oss tror at en shampoo er mest effektiv når den skummer, og derfor er mange litt skeptiske til en naturlig shampoo og balsam, fordi naturlige ingredienser gjør dem ofte mindre skummende. Skumming har imidlertid ikke noe med rengjøring å gjøre, og jeg vil anbefale at du alltid prøver en naturlig og økologisk shampoo mer enn kun noen få ganger - jeg kan garantere at du etterhvert vil merke forskjellen på håret ditt og at håret ditt vil takke deg!

Shampoo består hovedsakelig av vann og overflateaktive stoffer, derfor er det svært viktig at de overflateaktive stoffene som brukes, er av høy kvalitet. De fleste syntetiske kosmetiske hårpleieprodukter bruker for sterke tensider som vasker vekk alle naturlige og sunne oljer fra hodebunnen, og etterlater en overvasket hodebunn som kompenserer for tørrhet ved å fette veldig raskt. Derfor er naturlig og gjerne økologisk hårpleie et mye bedre alternativ hvis du vil holde håret og hodebunnen sunt, da ingrediensene er mildere og ikke vasker vekk viktige naturlige oljer. Min favoritt er HairLust Hair Growth & Repair Shampoo, som er mild, men effektiv, og etterlater håret mykt og deilig.

En god naturlig balsam kan være vanskelig å finne, da tilbudet av balsam ikke er like stort som shampoo. Dette er fordi formålet med en balsam er å forsegle håret og gjøre det glatt og mykt, noe som er vanskelig uten bruk av silikoner. En naturlig balsam er imidlertid mer fuktighetsgivende, og gir deg naturlig sunt og skinnende hår uten skadelige silikoner.

Jeg har prøvd mange naturlige og økologiske hårprodukter, og funnet de jeg synes er best, og som jeg også kan anbefale videre. Jeg har funnet min favoritt HairLust Hair Growth & Repair Conditioner, og jeg kan absolutt anbefale å teste den ut. Den etterlater håret utrolig mykt og sunt (enda et pluss er at den inneholder ingredienser som stimulerer hårveksten!)

Fordeler med naturlig og økologisk hårpleie

Nå som du har blitt litt klokere på hva naturlig hårpleie er og hva det inneholder, kan jeg fortelle deg hvilke fordeler naturlig og økologisk hårpleie tilbyr. Effekten på mitt eget hår har vært bemerkelsesverdig, samtidig som det er bra for miljøet. Naturlig hårpleie er med andre ord en vinn-vinn-situasjon for både hår og miljø.

Under finner du noen gode grunner til å skrifte til naturlige og økologiske hårprodukter:

Sunnere hår – som nevnt tidligere, fremmer ikke nærmest ingen syntetiske stoffer hårets helse. Ved hjelp av naturlig og økologisk shampoo og balsam, nærer du håret ditt effektivt og gir det de best mulige vekstforholdene. Hvem drømmer vel ikke om et sunt og langt hår?

Miljø – vi har bare en planet, og det er uheldig at vi nå har ødelagt den såpass mye med våre dårlige valg. Ved å bruke naturlige og økologiske hårprodukter, gjør du altså også en god ting for miljøet, fordi selv de små handlingene kan ha en innvirkning!

Mengden kjemikalier reduseres – denne fordelen trenger neppe noen forklaring! Å velge naturlig og økologisk hårpleie, fører til mindre kjemikalier i kroppen din, som igjen fremmer helsen din.

Passer for alle – naturlig hårpleie og økologiske hårprodukter er egnet for de fleste hårtyper, ettersom naturlige ingredienser enkelt tilpasser seg din egen hud og hår. Selv om dette kan ta litt tid og håret ditt kanskje allerede er vant til en bestemt rutine, er det virkelig verdt det!

hairlust trustpilot

Naturlig hårpleie – tips

Jeg har faktisk favorisert naturlig hårpleie og økologiske hårprodukter i min hårpleierutine i noen år nå, og jeg vil gi deg mine beste tips, fordi la oss innse det - å finne nye produkter kan være så vanskelig og tidkrevende. Her er mine 3 beste tips til hvordan du kan finne de beste naturlige og økologiske hårprodukter som passer dine behov!

1. Vær tålmodig: Når du bytter fra syntetiske hårpleieprodukter til naturlig hårpleie, trenger håret ofte litt tid til å tilpasse seg de nye produktene. Ofte går håret gjennom en slags "detox-fase", hvor det blir veldig fort fett, men dette går relativt hurtig over og etter denne fasen blir håret både sunt, skinnende og mykt!

2. Prøv forskjellige produkter og produktserier: Hodebunn og hårkvalitet reagerer ulikt på forskjellige ingredienser, så det som fungerer for en annen, fungerer kanskje ikke for deg. Mine tips for god naturlig hårpleie og naturlig shampoo og balsam er HairLustin Hair Growth & amp; Repair Shampoo & amp; Conditioner kombopakke, som jeg har brukt en stund nå, og funnet ut at er den beste for mitt hår.

3. Betydningen av andre produkter: Sørg for å bruke andre gode hårpleieprodukter, som hårkur og stylingprodukter. Dersom du bruker naturlig og økologisk shampoo og balsam, bør du ikke anvende andre syntetiske hårprodukter i tillegg, da disse potensielt kan ødelegge den gode effekten fra dine naturlige hårpleieprodukter. Et godt tips for en god hårkur, er HairLust Hair Growth & Protection Hair Mask, som i tillegg er ECOCERT-sertifisert.

Hvorfor velge ECOCERT-sertifiserte produkter?

For at produktene skal kunne kategoriseres som naturlig hårpleie eller hudpleie, må de ha en sertifisering. Det finnes mange ulike typer sertifiseringer der ute, men jeg foretrekker ECOCERT-sertifiseringen. Dette er nettopp fordi det både er Europas største leverandør av sertifikater, men også fordi at jeg da vet at produktene er trygge og av høy kvalitet og ikke skader miljø eller dyr. Et annet pluss er at ECOCERT-sertifiserte produkter ofte er veganske i tillegg!

Et produkt som jeg nevnte tidligere, og som jeg regelmessig bruker, er HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner . Denne er både ECOCERT Greenlife-sertifisert og har COSMOS Organic-merket. For å oppnå COSMOS Organic-merket må minst 95 % av ingrediensene være naturlige. Dessuten skal minst 10 % av ingrediensene i produkter som vaskes av, og minst 20 % av ingrediensene i produkter som ikke vaskes av, være økologiske. Til slutt skal også minst 95 % av de naturlige oljer og ekstrakter i produktet være økologiske. COSMOS kontrollerer også at ingrediensene er dyrket ansvarlig og med respekt for miljøet. Kravene fra COSMOS sikrer at forarbeid og produksjon tar hensyn til miljø og medarbeidere.

Jeg håper du har fått litt mer informasjon rundt naturlig hårpleie, og hvorfor jeg har gått over til å kun bruke naturlig og økologisk hårpleie, og hvorfor jeg også anbefaler deg å prøve det ut. Hvis du ønsker å lese mer om f.eks. fordelene ved en SL-sulfatfri sjampo, anbefaler jeg også å lese artikkelen min kollega har skrevet om fordelene med en sulfatfri sjampo .

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


1 kommentar


  • Grete

    Har aldri tenkt noe særlig over om hårproduktene mine er økologiske eller ikke. Synes heller ikke det er spesielt mange merker i Norge som har økologisk hår- og hudpleie. Etter at jeg prøvde shampoo og balsam fra HairLust er jeg overbevist om at økologi er tingen! Jeg har nå byttet ut både hår- og hudpleieprodukter med økologiske og rene produkter. Jeg kan virkelig anbefale det :-)


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres