Økologisk shampoo og balsam - er økologisk hårpleie et bedre valg?Se alle artikler

Økologisk shampoo og balsam - er økologisk hårpleie et bedre valg?

Etter å ha testet utallige hårpleieprodukter til artikkelen om valg av shampoo for tørt hår, bemerket jeg for alvor forskjellen ved å bruke en sertifisert økologisk shampoo og en vanlig shampoo. Både forskjellen på hvordan de skulle brukes, men også på effekten og hvordan produktene fikk håret mitt til å føles. Ble du litt nysgjerrig? Les videre her, så skal jeg fortelle deg hvorfor jeg mener at økologisk hårpleie er veien til et sunt hår.

I de senere år har etterspørselen for naturlig hårpleie, økologisk hårpleie, økologisk shampoo og balsam steget markant. Flere hårpleiemerker begynner i større grad å introdusere økologiske hårprodukter, samtidig som nye spennende alternative produkter hopper frem fra høyre og venstre med helt nytenkende egenskaper som erstatter den tradisjonelle måten å pleie håret på. Etter at jeg skfitet til en naturlig hårpleie, i hovedsak økologisk hårpleie, går jeg aldri tilbake til vanlig hårpleie - nå vet jeg jo hva de inneholder og hvordan disse ingredienser faktisk påvirker både håret og kroppen! Og jeg deler alle mine erfaringer med deg her.

Innholdsfortegnelse

Naturlig og økologisk hårpleie - et overblikk

Hva er naturlig hårpleie? Naturlig og økologisk hårpleie er ikke det samme. Økologi betyr at produkter er fri for kunstgjødsel, plantevernmidler og genetisk modifikasjon. Et produkt kan markedsføres med "inneholder økologiske ingredienser", selv om det kanskje kun er én eller to ingredienser som er økologiske. Hvis du vil være på den sikre siden, bør du derfor sørge for å se etter et uavhengig sertifiseringssymbol fra bla. COSMOS. Merk at økologiske hårprodukter, økologisk shampoo eller balsam, ikke trenger å være 100% økologiske for å bli sertifisert økologisk. Dette skyldes blant annet at det f.eks. er umulig å klassifisere visse råvarer, som vann, som økologiske.

Naturlig hårpleie er litt mer kronglete. Bare fordi noe er 'naturlig', betyr det ikke nødvendigvis at det er godt for deg. Bly er for eksempel naturlig, men det er også giftig. Naturlig hårpleie kan betegnes som 'naturlig' og likevel være full av syntetiske ingredienser. På samme måte kan visse naturlige parfymestoffer også ha rykte for å være allergene! Derfor skal man faktisk tenke seg om, og gjerne høre med en ekspert innenfor området, hvis man vil være sikker på at man får fingrene i et godt produkt. En annen ting man kan gjøre er å se etter økologisertifiseringen som COSMOS-sertifikatet. Dette går vi mer i dybden med straks!

Økologisk hårpleie, kort fortalt:

Økologisk hårpleie inneholder ingredienser som er dyrket og produsert etter de økologiske landbruksprinsippene. Utover dette skal økologiske hårprodukter som er sertifisert, inneholde en minimumsmengde av naturlige og økologiske ingredienser, som kan variere alt etter hvilken sertifisering det er snakk om. Dette kan du lese mer om lenger nede i artikkelen.

Men hvorfor er det egentlig bedre å bruke økologiske hårprodukter? Det skal jeg fortelle deg! Her får du nemlig noen av de beste grunnene til hvorfor du bør skifte til naturlige og økologiske hårprodukter:

Unngå bruk av kjemikalier: Sertifisert økologisk shampoo (og hårprodukter generelt) er sunnere for håret, da du unngår allergene eller skadelige kjemikalier, sulfater og parabener i produktene, som kan forårsake irritasjon i hodebunnen og langvarige skader på håret.

Bedre for miljøet: Sertifiserte økologiske hårprodukter og generell økologisk hårpleie produseres ved bruk av naturlige landbruksmetoder, så du kan være sikker på minimal belastning for miljøet. Utover dette er visse produkter (blant annet de fra Hairlust) også både veganske og cruelty-free, som gir en sikkerhet for at ingen dyr har lidd ved utvikling eller fremstilling av produktene.

Mer verdi for pengene: Selv om en økologisk shampoo muligens ligger i en høyere prisklasse, kan du også være sikker på at du som oftest får mer verdi for pengene. Min egen erfaring med økologiske hårprodukter er nemlig at du får et produkt som er laget på bedre råvarer, gir bedre resultater for hår og hodebunn i det lange løpet, og som har lavere risiko for å gi deg allergi.

Din generelle helse: Når alt kommer til alt, er det å redusere forbruket ditt av miljøbelastende kjemikalier, noe av det beste du kan gjøre både for deg selv og miljøet. Økologiske hårprodukter og økologisk hårpleie er ikke kun bedre for håret, men også for kroppen og helsen generelt.

Hvorfor føles en økologisk shampoo og balsam annerledes?

En av de tingene jeg merket ved å bruke en økologisk shampoo, var at den ikke skummet like godt som den shampooen jeg vanligvis brukte (fra nærbutikken). Jeg fant ut at det manglende skummet skyldtes at produktet var SLS/SLES-sulfatfri. Alle sulfater benyttes som rensemiddel, og inngår derfor ofte i shampooer, men visse typer sulfater (SLS/SLES) kan, over tid, virke uttørkende på hår og hodebunn. Disse bør du unngå.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så prøvde jeg faktisk å bruke masse økologisk shampoo (mye mer enn jeg trengte), for å se om det kanskje ville skumme opp. Men så forstod jeg at man må bruke økologisk shampoo i to omganger. I første vask fokuserer du bare på hodebunnen, og i andre vask fokuserer du på lengdene av håret - da vil du merke at det skummer!

Men den største forskjellen jeg merket, var da jeg skulle bruke balsam. Jeg har alltid elsket å bruke balsam i håret. Den deilige lukten, og ikke minst den øyeblikkelige myke følelsen etter bruk. Det var først etterhvert at jeg fant ut at denne silkemyke følelsen er grunnet all silikonen som er i en vanlig balsam (men som ikke finnes i en sertifisert økologisk balsam). Silikonen legger seg nemlig utenpå håret, og gir en øyeblikkelig myk følelse. Men det silikonen faktisk gjør er slett ikke så godt for håret. Silikonen trenger ikke inn i håret og jobber ikke for å gjenoppbygge håret i dybden, slik som økologiske planteoljer gjør. Silikonen legger seg istedenfor som et lag på hårstråene, noe som gjør det vanskelig for annen fuktighetsgivende pleie å trenge inn i håret. På denne måten gir egentlig silikon bare en ‘falsk’ følelse av pleie. Dette kan i verste fall forårsake opphoping av produktrester i håret og over tid også gi tørt og skjørt hår.

Kort sagt er silikon altså kun en kortvarig glede. Silikon kan få håret til å virke som det er sunt, men det overtrekker bare hårstrået og gjør faktisk ikke noe for håret i dybden. Utover det er SLS/SLES-sulfater og silikoner heller ikke egnet for deg hvis du farger håret, da det kan få hårfargen til å falme fortere.

Hvorfor bør du velge en sertifisert økologisk shampoo?

Ved å gå for økologisk hårpleie kan du være sikker på at den kjemiske belastningen av huden, håret og miljøet reduseres. Det å velge naturlige og økologiske alternativer vil ikke bare gjøre en enorm forskjell for deg, håret ditt og helsen din, men også for miljøet!

Det er mange gode grunner til å velge en økologisk shampoo. Men det viktigste er at produktene er fri for ingredienser som er kjent for å være skadelige, hormonforstyrrende eller allergifremkallende. Selv har jeg merket at hodebunnen min ikke lenger er tørr og kløende, men også at kontaktallergien min er blitt mindre.

Gå etter produkter med økologi-sertifikater som Ecocert. Det er din sikkerhet for at du unngår skadelige kjemikalier.

Hva skal du se etter når du velger økologiske hårprodukter?

Ingredienslisten bakpå shampooen kan være vanskelig å forstå. Her er kjapp liste over ingredienser jeg prøver å unngå:

  • Natriumlaurylsulfat, går også under navnet Sodium lauryl sulfat (SLS)
  • Natriumlaurethsulfat, går også under navnet Sodium laureth sulfate (SLES)
  • Ammoniumlaurylsulfat (Ammonium lauryl sulfate)
  • Myreth sulfate
  • Siloxaner
  • Laurylalkohol
  • Muret Sulfat
  • Propylene glycol
  • Olefin Sulfonate

Mange av oss bruker hud- og hårprodukter daglig, men har du noensinne satt deg inn i hva shampooen og balsamen din egentlig inneholder, og hva disse ingrediensene gjør for deg, huden din og håret ditt? Les videre, så guider jeg deg enkelt gjennom alt du bør unngå:

Skummet i shampooen din:

De fleste av oss forbinder shampooens effekt med hvor godt den skummer. Jo mer skum, jo bedre shampoo. Derfor er mange en smule skeptiske den første gangen de prøver en naturlig eller sertifisert økologisk shampoo, da disse ikke fungerer helt på samme måte.

Noen av ingrediensene som gir ekstra mye skum til en shampoo (og skummende produkter generelt), er sulfattypene SLS og SLES, som også går under navnene: Sodium lauryl sulfat eller sodium laureth sulfat. Utfordringen med disse sulfattypene er at de gjør jobben deres litt for godt! Utover å kunne være plagsom for hår og hud, kan de også virke uttørkende på hodebunnen fordi sulfatene vasker vekk sebum og oljer i håret og forstyrrer hodebunnens naturlige balanse. En sertifisert økologisk shampoo vil ikke inneholde disse sulfattypene, men heller benytte seg av mildere sulfater uten samme risiko for allergi eller uttørking av hår og hodebunn.

De mykgjørende ingrediensene i balsamen din:

Hvis du bruker balsam etter hårvasken, er du da oppmerksom på om den inneholder silikon? Silikon brukes i mange hårprodukter som en mykgjørende og glansgivende ingrediens. Silikon legger seg nemlig på hårstråene som et skinnende mykt lag, som utover å ha minimal effekt for håret i dybden, også gjør det vanskelig for andre gode næringsstoffer å trenge inn i håret. Noen typer silikon kan også være nærmest umulige å vaske ut av håret, selv med shampoo, og vil derfor bygge seg opp over tid og gjøre mer skade enn nytte.

Disse typene silikon bør du unngå:

  • Behenoxy dimethicone
  • Bis-Phenypropyl dimethicone
  • Cetyl dimethicone
  • Cetearyl methicone
  • Dimethiconol hydroxystearate
  • Polysilicone-18 cetyl phosphate
  • Propyl dimethicone
  • Stearoxy dimethicone
  • Stearyl dimethicone
  • Stearyl methicone
  • Trimethylsiloxysilicate
  • Trimethylsilylamodimethicone

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Konserveringsmidler i shampooen og balsamen din:

Du har sikkert hørt om parabener før, og vet kanskje allerede at de ikke er gode for deg?

Parabener brukes som konserveringsmidler i flere produkter, spesielt i hårpleie og hudpleie, og er kjent for å kunne være hormonforstyrrende. Mitt råd til deg er derfor å se nøye på varedeklarasjonen og holde deg langt unna produkter med parabener i - eller velg en sertifisert økologisk shampoo og balsam, som er din sikkerhet for at produktene er uten parabener. Noen av de mest brukte parabener heter; ethyl-, methyl-, propyl- eller butylparabener.

 

Fordeler med en sertifisert økologisk shampoo - kort fortalt:

Den viktigste fordelen for meg ved å gå for økologisk hårpleie, er en sikkerhet for at produktene er utviklet med tanke på å belaste kroppen min og miljøet minst mulig. Utover de miljøvennlige ingrediensene, føles hodebunnen og håret også sunnere, mindre tørt og mindre skadet.

Slik skifter du til økologisk hårpleie:

1. Vær tålmodig: Når du skiftet fra konvensjonell hårpleie til naturlig hårpleie, har håret ofte bruk for litt tid til å tilpasse seg de nye produktene. Ofte går håret gjennom en form for “detox-fase”, hvor det i en periode kan føles litt mer fett eller virke mer tørt. Men ta det rolig! Det går relativt fort over og etter denne fasen vil du merke at håret ditt er sterkere og at hodebunnen er mer i balanse.

2. Prøv ulike produkter og finn din favoritt: Hodebunnen og håret kan reagere ulikt på forskjellige ingredienser, så det som fungerer godt for noen, vil ikke automatisk fungere best for dig.

3. Forstå betydningen av andre produkter: Sørg for å ikke kun bruke en økologisk shampoo og balsam, men også å få inn gode vaner i resten av hårpleierutinen din. Supplér gjerne med en sertifisert økologisk hårkur uten silikon, som Split Fix™ Hair Mask og finn flere naturlige alternativer til dine stylingprodukter. Hvis du f.eks. ikke klarer deg uten hårspray, mousse eller annet, bør du sjekke om det finnes noen gode økologiske alternativer. Hvis du bruker andre produkter som er fulle av syntetiske og skadelige ingredienser, er det nemlig stor sannsynlighet for at du bare vil ødelegge den gode effekten fra økologiske hårprodukter, som en økologisk shampoo og balsam.

Mine produktanbefalinger

Jeg har etterhvert prøvd min andel av hårprodukter, og jeg har også funnet noen produkter som jeg alltid vender tilbake til når håret trenger litt ekstra pleie. Her kommer mine absolutte favorittprodukter for å holde både hår og hodebunn i balanse:

1. Den beste økologiske shampoo og balsam for skjørt hår og slitte tupper

Split Fix™ Shampoo er en sertifisert økologisk shampoo, som inneholder 97.5% naturlige ingredienser, og av den totale innholdsfortegnelsen er 10,3% fra økologisk landbruk. Med naturlige, økologiske ingredienser gir du håret de beste vilkårene for å forebygge at det knekker og splittede tupper. Produktet inneholder ingen sulfater, parabener, ftalater eller silikon.

Split Fix™ Conditioner er en balsam som også både sertifisert vegansk og økologisk, og et høyst nødvendig produkt for meg som er opptatt av økologisk hårpleie! Jeg kan med sikkerhet si at det sunne utseende til håret mitt i høy grad skyldes denne balsamen. Husker du å bruke balsam etter hårvask med shampoo? Det bør du gjøre hver gang. En shampoo åpner fibrene i håret og renser dem i dybden, mens en balsam bidrar til å lukke dem igjen. På denne måten forblir alle de gode næringsstoffer fra en sertifisert økologisk shampoo og balsam inne i håret, hvor de gjør mest mulig nytte. På denne måten sikrer du minimalt tap av fuktighet og mindre skade på håret.

2. Den beste økologiske shampoo og balsam for tynt hår og hårtap

Hvis du sliter med hårtap eller tynt hår, bør du definitivt bytte til en naturlig shampoo og balsam som inneholder ingredienser som forbedrer hårveksten. Grow Perfect™ Duo, med shampoo og balsam er utviklet for nettopp dette formålet. Disse naturproduktene inkluderer blant annet økologisk rosmarinolje og Anagain™-ekstrakt utledet fra erteskudd, som har vist seg å forhindre hårtap og fremme velvære i hodebunnen.

3. Den beste økologiske shampoo og balsam for krøllete hår

Krøllete hår trenger spesiell pleie, og jeg anbefaler absolutt alle med krøllete hår å velge en høykvalitets silikon- og sulfatfri shampoo og balsam laget av naturlige ingredienser. Curl Crush™ Duo økologisk shampoo og balsam pleier, fukter og fremhever strukturen til krøllete hår, og gjør håret mykt, skinnende og definert.

4. Den beste økologiske shampoo og balsam for irritert hodebunn

Som jeg har nevnt mange ganger før, så er hodebunnens ve og vel avgjørende for å opprettholde et sunt hår. For å rense og pleie hodebunnen i dybden, kan det være en god idé å bruke en hodebunnsskrubb en gang i blant. Jeg anbefaler å 'skrubbe' hodebunnen ukentlig for å gjerne produktrester, skitt, flass eller overflødig sebum med en hodebunnskrubb som Scalp Delight™ Detox Scrub.

Balsamen fra samme serie, Scalp Delight™ Detox Conditioner, er også økologisk. Den lette formelen er flott for tørr, irritert eller fet hodebunn. Denne milde balsamen kan også påføres i hodebunnen!

5. Den beste økologiske shampoo mot flass

Hvis du har en flassende hodebunnen, bør du definitivt bytte til en økologisk shampoo mot flass. Velg imidlertid et produkt som er spesielt utviklet for behandling av flass og fet hodebunn, sånn at får du symptomene under kontroll og hodebunnen balansert så raskt som mulig. Instant Relief™ Dandruff Shampoo er et utmerket alternativ, siden dens sulfatfrie og antimikrobielle formel fjerner flass raskt mens den behandler, beroliger og fukter en sensitiv hodebunnen.

COSMOS Ecocert - et overblikk:

En av de absolutt mest brukte sertifiseringer av økologisk kosmetikk og økologiske hårprodukter er Ecocert-merkingen Cosmos Organic, som jeg alltid går etter når jeg skal finne økologisk hårpleie eller andre produkter som skal brukes til hud og hår. Ecocert er en europeisk leverandør av sertifikater, som har to sertifiseringer for kosmetiske produkter; én til naturlige produkter og én til økologiske produkter. Når et produkt er merket med Ecocert, så vet jeg at jeg kan føle meg trygg på produktet, da det er av høy kvalitet og verken skader kroppen, miljøet eller dyrene. Dersom du ønsker å teste økologisk hårpleie, vil jeg absolutt anbefale deg å se etter denne merkingen.

For at et kosmetisk produkt, som en sertifisert økologisk shampoo, kan sertifiseres hos COSMOS er det et sett av kriterier som skal overholdes. Disse blir regelmessig sjekket ved stikkprøvekontroller. En sertifisert økologisk shampoo og balsam kan ikke inneholde verken SLS/SLES-sulfater, parabener, ftalater eller andre syntetiske kjemikalier, som er kjent for å kunne gjøre skade på håret eller på deg.

For at et produkt kan få Cosmos Organic-merket må minst 95% av alle ingrediensene være naturlige. I tillegg må minst 10% av de naturlige ingrediensene som kan vaskes av være økologiske og minst 20% av ingrediensene som ikke kan vaskes av skal være økologiske. Ikke nok med det, så skal minst 95% av de naturlige oljene og ekstraktene i produktet også være økologiske.

Ecocert kontrollerer også at ingrediensene er dyrket ansvarlig og med respekt for miljøet, mens kravene sikrer at produksjonen og behandlingen av råvarene skjer med hensyn til miljøet og medarbeiderne som er involvert.

Jeg håper at du har fått en god porsjon ekstra informasjon og er blitt bedre rustet til å prøve en sertifisert økologisk shampoo og balsam.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
  • 12 must-have hårprodukter i reisestørrelse + gode hårpleietips på farten

    12 must-have hårprodukter i reisestørrelse + gode hårpleietips på farten

  • De beste fuktighetsgivende hårkurene for tørt og slitt hår: 6 favoritter

    De beste fuktighetsgivende hårkurene for tørt og slitt hår: 6 favoritter

  • De 8 beste milde shampoene med lav pH - Alt om hårets og hudens pH

    De 8 beste milde shampoene med lav pH - Alt om hårets og hudens pH

  • Kaffe i håret: virker det? Alt du trenger å vite om shampoo med koffein

    Kaffe i håret: virker det? Alt du trenger å vite om shampoo med koffein

  • Den beste skjeggsjampoen: Slik vasker du skjegget grundig

    Den beste skjeggsjampoen: Slik vasker du skjegget grundig

Se alle artikler