Mister du mye hår? Finn råd og svar på hvorfor du mister hår


Syns du mye hår ligger igjen i dusjen eller på børsten når du grer deg? Har du noen gang tatt deg selv i å tenke at «shit, nå mister jeg alt håret mitt!». Før du får helt panikk er det noen ting du burde vite. For det første har alle perioder hvor man mister mye hår. Dersom du derimot plutselig mister unormalt mye hår, eller håret faller ut i klumper burde du begynne å ta noen grep. Dersom du føler at du mister mye hår anbefaler vi deg å fortsette å lese denne artikkelen.

Sofie Tidemand

Medgründer, HairLust

Sofie er medgründer av HairLust. Hun er en hår-nerd med stor H og elsker å kunne formidle sin erfaring i faget til andre. Hun har en stor interesse for å lære om og teste de nyeste trendene rundt naturlig hårpleie, stylingtips og ingredienser. De siste årene har hun sørget for å holde seg oppdatert med alt som beveger seg innen feltet. Noe av det beste hun vet er å kunne gjøre en forskjell for mennesker.Les mer om skribenten.

Ifølge den Britiske Hudlegeassosiasjonen, mister man mellom 30-150 hårstrå daglig, og dette er en helt naturlig del av hårets naturlige syklus.

Hvordan kan man da vite om man mister mye hår helt naturlig, eller om man mister unormalt mye hår? Vi skal prøve å gi deg noen svar på det her. Fortsett å lese om du trenger noen tips rundt hårtap og hvilke grep du kan ta selv for å forhindre og miste mye hår.

Normalt hårtap – En oversikt

I en normal hårsyklus er det vanlig å miste mellom 30-150 hårstrå om dagen, og dette er en helt vanlig prosess som er med på å holde håret ditt sunt. Selv om dette kan høres mye ut for noen, er det viktig å tenke på at man til enhver tid har mellom 100.000 til 150.000 hårstrå på hodet. Å miste opptil 150 hårstrå daglig er derfor ikke veldig mye, og det skal ikke utgjøre noen synlig effekt.

Det viktig å vite om hårets naturlige vekstsyklus når man snakker om å miste hår. Både hårvekst og hårtap går naturlig gjennom fire forskjellige faser, og alle de opptil 150.000 hårstråene dine er hele tiden i forskjellige deler av denne syklusen. Dette er viktig å huske på, ettersom alt håret ditt hadde falt av om det befant seg i samme fase.

Hair Growth Phase

Her er de fire fasene og hvordan de utspiller seg:

1. Den anagene fasen

Anagen or Hair Growth Phase

I den anagene fasen vokser håret ditt til en genetisk bestemt lengde. Denne fasen går over flere år, og opptil 90% av hårstråene dine er faktisk i denne fasen til enhver tid. I denne fasen vokser håret i opptil én cm i måneden. Lengden av den anagene fase varierer fra person til person. Faktorer som genetikk, næring, alder er alle faktorer som kan påvirke lengden på håret ditt. Sunne vaner er også viktig, ettersom det påvirker veksten av håret ditt. Håret er faktisk det siste som mottar næring fra det du får i deg, og spesielt B-vitaminer er en viktig næringskilde for håret ditt.

2. Den katagene fasen

Catagen or Transition Phase

Den katagene fasen er en overgangsfase for håret ditt når det slutter å vokse. Bunnen av hårsekkene kommer opp mot overflaten i hodebunnen din når blodforsyningen til hårsekkene dine stoppes, og håret slipper tak i hårroten. Den nedre delen av håret blir til en slags klubbe og håret får ikke mer næring. Denne overgangsfasen er den korteste fasen i hårets livssyklus og varer ca. 3-4 uker. Rundt 1% av håret ditt befinner seg i denne fasen.

3. Den telogene fasen

Telogen or Resting Phase

Etter overgangsfasen kommer du inn i hvilefasen til håret ditt. Rundt 10% av håret befinner seg i denne fasen og fasen varer i rundt 3 måneder. I denne fasen får håret ikke lenger blodsirkulasjon, og all aktivitet stoppes. Derfor kalles også denne fasen for resten eller dvalefase. Etter overgangsfasen er håret fortsatt festet til hodebunnen din, men nytt hår starter å vokse på undersiden av de gamle hårsekkene. Håret gjør seg her klar til å falle ut, og du kan også miste hår i denne fasen. 

4. Den eksogene fasen

Telogen Growth Phase

Dette er den siste fasen håret ditt går gjennom, og det er her man mister hår, som sagt mellom 30 -150 hårstrå om dagen. Alle hårstråene som kommer til denne fasen kommer til å falle ut, og du kan ikke gjøre noe for å forhindre å miste hår i denne fasen.

Når denne fasen er over begynner de nye hårstråene å vokse ut, og runden starter på nytt.

 

Hårtap vs. røyting

Når man mister hår, til og med mister mye hår, kaller vi det som regel for røyting. Dette er som regel den normale delen av hårsyklusen. Om man derimot mister unormalt mye hår, altså mer enn 150 hårstrå om dagen, kan det være at du opplever hårtap.

Når flere av hårstråene dine går fra anagen til katagen fase enn det som er normalt, opplever man å miste mye hår. Når håret etter hvert kommer til den siste fasen, kommer håret til å falle ut og man vil oppleve at man mister unormalt mye hår, og håret vil føles tynnere.

Stort hårtap kalles androgen alopeci. Dette ses hos svært mange menn, men også hos kvinner i høyere alder som mister mye hår. Menn vil ofte først oppleve dette i vikene ved tinningen, og også i bakhodet. Altså den berømte «månen». Hos kvinner er hårtapet mer spredt, og man mister mye hår ofte ved pannen først. Denne typen hårtap er ikke direkte relatert til hårsyklusen din, men knyttet til et hormon i kroppen kalt DHT. Dette hormonet krymper hårsekken dine slik at nytt hår stoppes å produseres i det området. Man mister hår der hårsekken har krympet.

Hvordan vet du om du mister unormalt mye hår, og at noe er galt?

Hvordan kan du vite om du bare generelt mister mye hår, eller om du mister unormalt mye hår? Det er noen ting du kan se etter:

 • Flekkvist hårtap - Dette kalles Alopecia areata, og det er en medisinsk tilstand som gjør at du mister mye hår på et eller flere bestemte punkter på hodet.
 • Høy hårlinje - At hårlinjen din begynner å krype oppover pannen din betyr at du mister mye hår. Dette er et tegn på androgen alopeci.
 • Tynnere krone - Du ser ofte at kronen på hodet ditt blir tynnere dersom du mister mye hår.
 • Bredere skille - Kvinner mister som nevnt ikke håret på samme måte som menn, og dersom du som kvinne opplever at skillet ditt blir bredere kan dette tyde at du mister unormalt mye hår.
 • Hestehalen har krympet - Dersom du setter opp håret og merker at hestehalen begynner å bli tynnere tyder dette på at du mister mye hår.
 • Du mister mange hårstrå - Dersom du faktisk merker at du mister flere hårstrå enn normalt, på børsten din, puten din eller i dusjen, kan det hende du du har et overdrevet hårtap og mister mye hår.

hairlust anmeldelse

Kjenner du deg igjen i noen av de overnevnte punktene kan det være du lider av hårtap, og du burde vurdere å kontakte en hudlege som kan se på situasjonen din. Mister du unormalt mye hår kan du også snakke med legen din som kan hjelpe deg å finne ut hva som kan forårsake det, og hjelpe deg med en eventuell anbefaling dersom du skulle trenge det.

Se fantastiske resultater fra folk som bruker HairLust kosttilskudd for håret:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultatet varierer fra person til person, men synlige resultater ses som oftest etter 2-4 måneders bruk av vitaminer for økt hårvekst.

Du mister mye hår? Her er 8 tips til hva du kan gjøre med det

Enten du lider av hårtap eller ikke, kan det være at du føler at du generelt mister mye hår. Dette kan selvfølgelig gjøre det vanskeligere å oppnå drømmehåret. Vi har samlet noen tips for deg som mister mye hår som kan hjelpe håret ditt å forbli i den anagene fasen lenger så du ikke lenger mister mye hår.

Hårtips #1 – Du mister hår? Få et mer balansert kosthold

Spis et mer balansert kosthold

God helse starter innenfra, og et variert kosthold er derfor viktig både for helse, hud og hår.

For at du skal øke hårveksten din og ikke miste unormalt mye hår trenger du magert protein, sunne fettsyrer og masse frukt og grønt.

Vi har samlet noen matvarer som gjør det lettere for deg som mister mye hår til og komme i gang:

 • Egg
 • Magert protein: Kylling og fisk
 • Sunt fett: Avokado og olivenolje
 • Grønne bladgrønnsaker
 • Frukt med vitamin C: Appelsiner eller paprika

Hårtips #2 – Du mister hår? Bruk et kosttilskudd for hår

Ta et kosttilskudd for håret

Du mister mye hår, men har fortsatt et sunt kosthold og klarer ikke spise enda mer egg og kål? Da kan du prøve et kosttilskudd for håret.

HairLust sitt kosttilskudd er laget med de vitaminene og mineralene hårsekkene dine trenger. Kosttilskuddet inneholder 5000 mg biotin. Dette er supert for deg som mister mye hår, og kan virkelig redde håret ditt. Selv om du mister mye hår orker du kanskje ikke å spise 500 egg om dagen, som er det som ville gitt deg 5000mg biotin.

Noe som gjør kosttilskuddet fra HairLust ekstra bra er at det er vegansk, allergivennlig og har ingen kunstige farger eller smaker. Når du tar vare på hårsekkene dine med riktige vitaminer får du mest mulig ut av den anagene fasen, og det gjør at du ikke lenger mister mye hår.

HairLust har fire forskjellige kosttilskudd for deg som mister mye hår:

Hårtips #3 – Du mister hår? Skru ned varmen

Skru ned varmen

Legg ned rettetanga med en gang! Dersom du mister mye hår, er ikke varme din beste venn. Daglig bruk av varmeapparater kan gjøre at du mister mye hår raskere. Det sliter på håret generelt, og gjør at håret ditt blir tørt og brekker lettere.

Er du en av de som mister unormalt mye hår, prøv å legg fra deg varmeapparater en periode. Dersom du utsetter håret ditt for varme, burde du benytte en god varmebeskyttende spray.

Hårtips #4 – Du mister hår? Børst håret riktig

Start From the Bottom

Det er selvfølgelig viktig å gre gjennom håret sitt og få bort floker. Det er derimot ikke helt det samme hvordan du børster igjennom håret ditt, og du kan faktisk gjøre vondt verre – som igjen fører til at du mister mye hår.

Det er vanlig å børste håret fra toppen og nedover, og det er jo helt i orden vel? Nei - dette kan faktisk føre små floker ned inn i hverandre, og det som i utgangspunktet ikke var et stort problem kan fort bli et. Dersom du bruker mye makt når du børster håret kan du også merke at du mister mye hår, uavhengig av om du mister mye hår når du ikke børster det. Du kan også knekke håret raskere, og dette vil igjen føre til ekstra røyting.

Vi anbefaler at du bruker Bamboo Hairbrushes eller Detangle Wet Brush til å skånsomt gre håret i tuppene av håret ditt og jobbe deg oppover. Dette vil hjelpe deg slik at du ikke mister like mye hår.

Hårtips #5 – Du mister hår? Unngå unødvendig stress for hår og hodebunn

Unngå unødvendig stress for hår og hodebunn

Alle har dager hvor man bare setter opp håret i en stor dott på hodet og ikke tenker særlig mer over det. Dette kan derimot gjøre større skade enn du tror, og kan være en grunn til at du mister unormalt mye hår. Dersom du ofte setter opp håret, enten i en dott, i en hestehale eller i fletter, strekker dette mye i håret ditt. Dersom du bruker en stram strikk vil dette også være med på å dra i håret ditt og føre til at du mister mye hår.

Du trenger likevel ikke slutte å sette opp håret ditt, og du trenger ikke miste unormalt mye hår selv om du setter det opp. Vi anbefaler et løsere oppsett, og du burde bruke våre Hair Rings, som er et mye mer skånsomt alternativ enn vanlige hårstrikker.

Hårtips #6 – Du mister hår? Oppdater renserutinen din

Oppdater renserutinen din

Dusjen er det perfekte stedet å jobbe med fuktigheten og næringen til håret ditt. Et næringsfullt hår betyr et sunt og sterkt hår. Dette fører igjen til at håret knekker mindre og man trenger ikke miste unormalt mye hår. Hair Growth & Repair Shampoo med mikroproteiner er spesielt laget for å gi næring til håret ditt, noe som hjelper å gjenoppbygge og styrke strukturen i håret ditt (PS: finnes også i en versjon for menn).

Sjampoen vår vil hjelpe deg og rense håret godt uten å skade det. Vi anbefaler også på det sterkeste å avslutte dusjen med balsam. Balsam er spesielt viktig for håret ditt, og du burde alltid bruke balsam når du dusjer. Dette vil gi ekstra fukt i håret, og hjelpe til å faktisk lukke fukten inn i håret ditt. Dersom du mister mye hår, vil et godt hydrert og sunt hår være det viktigste å strebe etter.

Se hvor enkelt det er å innføre i hårpleierutinen din i videoen nedenfor:

Hårtips #7 – Du mister hår? Behandle vått hår med varsomhet

Behandle vått hår med varsomhet

Er du som oss, er det første du gjør når du går ut av dusjen å pakke inn håret ditt i et stort håndkle. Dersom håndklærne du bruker til å pakke inn håret ditt med er av bomull er du ikke alene om dette. Det er likevel ikke mange som er klar over at bomull ikke er bra for håret ditt, og faktisk kan være med å bidra til at du mister mye hår!

Håndklær med bomullsfibre kan skade håret og gjøre at du mister mye hår, ettersom fibrene ikke er fine nok. Dette kan gjøre at håret ditt blir ekstra tørt og krusete, og igjen enklere knekker. Når håret er vått er det på sitt mest sårbare. Det er derfor viktig å ta ekstra godt vare på håret, slik at det ikke dras og slites unødvendig.

Vi anbefaler vårt Bamboo Hair Towel! Dette er et håndkle i bambus som er mye mer skånsomt mot håret ditt, ettersom bambus har mye finere fibre enn det bomull har. For deg som mister unormalt mye hår kan dette være hjelpen du trenger.

Dersom du er en person som også grer håret når det er vått, enten i dusjen eller når du skal tørke det, er det spesielt viktig at du er forsiktig og bruker en børste som er skånsom mot håret ditt. Når håret ditt er vått er det ekstra elastisk, og du mister mye hår dersom du er for tøff mot vått hår. Vår Detangle Wet Brush, vil få jobben gjort smertefritt, og gjør det enklere å håndtere vått hår. Børsten kan også gi deg en deilig hodebunnsmassasje for økt blodsirkulasjon og en sunn hodebunn. Hodebunnsmassasje er godt for din naturlige oljeproduksjon, noe som gir en god og naturlig næring til håret, og hjelper for deg som mister mye hår.

Hårtips #8 – Du mister hår? Nok søvn er viktig

Få nok søvn

Nok søvn er viktig for hele helsen din, og kanskje noe av det enkleste du kan gjøre. Dersom du mister unormalt mye hår kan søvn være noe av årsaken – og noe av løsningen. Søvn er noe av det absolutt viktigste for helsen vår, og Norsk Helseinstitutt anbefaler mellom 7-9 timer søvn om dagen for en sunn helse.

Det er viktig å opparbeide seg en god søvnrutine, og det er anbefalt å legge seg og stå opp på rundt det samme tidspunktet hver dag. En god søvnhygiene innebærer også et kjølig rom når du sover, og at du skrur av alle skjermer og blått lys minst én time før du skal legge deg.

Det er viktig for deg å huske på at å miste hår er en helt normal del av hårsyklusen din, og dersom du føler du mister unormalt mye hår kan tipsene vi har listet opp her kanskje hjelpe deg slik at du ikke mister like mye hår lenger. En sunn hårhelse begynner med de rutinene du har, og vi håper vi har gjort deg litt klokere på hvordan du kan ta vare på håret ditt på best mulig måte. Dersom du føler at du mister unormalt mye hår, og at ingenting fungerer, anbefaler vi at du tar kontakt med legen din.

Dersom du mister mye hår og har noen erfaringer rundt temaet vil vi veldig gjerne høre fra deg. Alle tips og triks du føler har funket for deg setter vi stor pris på om du vil dele med oss i kommentarfeltet nedenfor!

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


3 kommentarer


 • Sara L

  Tusen takk for mange gode råd!


 • Pernille

  Ja – mest irriterende i verden!! Kjæresten min kommenterer det alltid, og jeg synes det er så sykt ubehagelig. Jeg burde sikkert prøve en form for hårpiller eller noe, kanskje det kan hjelpe. Synes det er så irriterende at jeg røyter som en katt!


 • Kristina

  Supergod artikkel å lese dersom man sliter med hårtap. Jeg har selv hatt store problemer med hårtap i perioder, og synes derfor denne var gull verdt! Jeg har brukt HairLust Hair Gummies i 6 mnd. nå, og jeg kan helt ærlig si at jeg er SÅ fornøyd med resultatet. Absolutt verdt å prøve :)


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres