• GRATIS LEVERING VED KJØP OVER 499,-

  • KUNDESERVICE ER ÅPEN 10-16 PÅ HVERDAGER

Når vet man om man mister for mye hår?


Mister du også mye hår og føler at du finner hårstrå overalt? Alt i fra på puten til at det tetter igjen sluket i dusjen. Ikke bare kan det være svært irriterende, men også litt pinlig når kjæresten finner et hår i maten. Heldigvis er det i de fleste tilfeller ganske vanlig å miste noen hår. Men håravfall hos kvinner og menn kan også være et kjennetegn på et mer alvorlig problem. Denne artikkelen gir deg svaret på hvordan du kan avgjøre om du mister hår innenfor det "normale", eller om det kan være et mer alvorlig problem.

De vanligste årsakene til at man mister hår:

Håravfall kan skyldes mange grunner. For eksempel kan det skyldes overdreven bruk av føner, bruk av krøllejern og rettetang, hårfarging eller bruk av hårforlengelser. For mye og for hard bruk av disse, er noen av de største årsakene til at man mister for mye hår. Idag har hårfjerningsprodukter og kjemiske hårbehandlinger blitt så tilgjengelige på markedet, at håravfall har blitt enda mer vanlig blant norske kvinner. Stress og diett er en annen stor synder for håravfall. Dersom du ikke får i deg et høyt innhold av gode næringsstoffer, vitaminer og proteiner i kostholdet ditt, vil hårsekkene dine bli svekket. Dersom man mister mye hår kan det også kyldes metabolske årsaker. Når skjoldbruskfunksjonen er ute av balanse, kan hypothyroidisme eller hypertyreose være årsaken, noe som også kan resultere i hårtap.

Hvor mange hårstrå mister man i gjennomsnitt:

Den gjennomsnittlige personen antas å ha mellom 100.000 til 150.000 hår på hodet. Så å miste 50-100 hår per dag er ikke uvanlig. Men hvis du begynner å miste mer enn 150 hår per dag over en periode, kan det være lurt å ta kontakt med din lege eller vurdere om kostholdet ditt er tilstrekkelig til å forsyne den næringen håret ditt trenger for å opprettholde et sunt hår.

Finnes det noen hårtyper som mister mer hår enn andre?

Kvinner med krøllete hår har en tendens til å miste mer hår enn de med tynt og rett hår. Dette kan skyldes at denne hårtypen naturlig har mer hår og dermed er mer utsatt, og delvis at kvinner med krøllete hår pleier å bruke mer varmeverktøy, for eksempel rettetang, som kan være svært skadelig for håret. Høy varme fjerner hårets naturlige fuktighet, noe som kan gjøre hårrøttene tørre og skjøre. Kvinner med langt hår mister også mer hår enn kvinner med kort hår fordi det lange håret er mer utsatt.

Hvordan ser et sunt hår ut?

Hårets tekstur er nøkkelen og kan gi deg en pekepinn på om ditt hår og hårrøtter er sunne eller ikke. Ved hjelp av et par speil kan du undersøke håret fra baksiden, håret i nakken, hårrøttene og toppen av hodet. Her skal du kontrollere om det er en endring i hårets tekstur når du sammenligner områdene. Hvis kvaliteten eller teksturen på resten av håret ikke er jevnt, er tynnere eller mindre skinnende, kan det være et tegn på at håret ikke er sunt. En annen måte å sjekke på er å undersøke et løst hårstrå, og se etter en klumpete masse i hårets rot. Dette kan være et tegn på at håret du mister har gjennomgått sin fullstendige livssyklus. Dette håret vil bli erstattet med ett nytt. Dette er helt naturlig og du bør ikke være bekymret.

Foruten å unngå å bruke varmeverktøy, hva kan man gjøre for å forhindre å miste for mye hår?

Et sunt og variert kosthold er alfa og omega. Det kan også være en god ide å kombinerer med vitaminer til håret. Dette inkluderer sterke b-vitaminer, særlig biotin, b5 og b12, men også jern, sink og proteiner.