Lilla shampoo og balsam: 3 gode råd for å unngå gult hår med silver shampoo


Når håret blir bleket, farget eller er på vei til å bli grått, vil den lyse fargen i håret ofte utvikle seg og få en varm (og gulaktig) undertone, som krever den riktig pleie for å holdes i sjakk. De fleste vil tenke "dette må være en jobb for frisøren", men nei - det er veldig enkelt, og faktisk noe du selv kan gå i gang med hjemmefra. La meg presentere deg for silver shampoo, som i bunn og grunn er en shampoo med fargepigment som også går under navnet lilla shampoo.

Sofie Tidemand

Medgründer, HairLust

Sofie er medgründer av HairLust. Hun er en hår-nerd med stor H og elsker å kunne formidle sin erfaring i faget til andre. Hun har en stor interesse for å lære om og teste de nyeste trendene rundt naturlig hårpleie, stylingtips og ingredienser. De siste årene har hun sørget for å holde seg oppdatert med alt som beveger seg innen feltet. Noe av det beste hun vet er å kunne gjøre en forskjell for mennesker.Les mer om skribenten.

Du har helt sikkert hørt om både lilla shampoo og lilla balsam, enten du er blond eller ikke. Hva er denne “mirakelkuren” alle snakker om, og hva er egentlig så spesielt med den? Kanskje du har opplevd å få gult hår etter bleking? Eller hva med de gangene du bare vil friske opp fargen litt, men ikke ser deg syn på å booke en time hos frisøren? Les videre hvor jeg guider deg gjennom alt du bør vite om den magiske shampooen i denne artikkelen (Obs: Du finner en video lenger nede i artikkelen, som viser hvordan du best mulig bruker lilla shampoo og lilla balsam).

Har du tidligere opplevd å få oransje hår etter bleking, eller har du kanskje fått gult og trist hår etter en lang solferie i syden? Eller hva med de gangene hvor du har drømt om å kunne friske opp din lyse hårfarge uten å måtte betale en haugevis for en tur til frisøren? Her kan en silver shampoo være nyttig. Men la oss starte med en forklaring av hva en lilla shampoo faktisk er:

Hva er lilla shampoo og lilla balsam?

Kjært barn har mange navn, og det er nettopp dette en lilla shampoo har. "Silver shampoo", "sølvshampoo" og lilla shampoo er én og samme ting. Der er en shampoo som lysner håret øyeblikkelig, og fjerner oransje hår etter bleking, eksponering for direkte sol eller andre årsaker til de varme undertonene i håret. Utover bleking, er det er en lang rekke av ting som kan ødelegge og skade hårfargen din, spesielt hvis du har lyst, blondt eller grått hår. UV-stråler, klor- og saltvann kan være noen av de hyppigste årsakene til at hårfargen din blir misfarget med tiden og kanskje gjør at du får oransje eller gult hår eller hårtone.

Kort fortalt er en lilla shampoo utviklet for å hjelpe deg med å bli kvitt gule undertoner og gult hår, slik at håret ditt beholder sin fine og kjølige farge. Det var jo tross alt dette som var tanken bak å bleke håret fra starten av?

Før- og etterbilder

Nedenfor kan du se før- og etterbilder med bruk av HairLust Hair Growth & Repair For Blondes.

hairlust hair growth repair for blondes

Silver shampoo (lilla shampoo) vs. blå shampoo

En shampoo med fargepigmenter i lilla, en lilla shampoo, er velegnet til lyst, blondt, bleket eller grålig hår med gule undertoner. Den blå shampooen derimot, er velegnet til brunetter eller mørkere blondiner, som har røde undertoner i håret.

Hvis du er i tvil, så anbefaler jeg at du velger en lilla shampoo (den mest populære), da en shampoo med blå fargepigmenter kan farge lyst hår lysegrønt, og det vil de fleste gjerne unngå.

Hvordan virker en lilla shampoo?

Men hvorfor er det slik at en lilla shampoo har lilla farvepigmenter? Magien i en shampoo mot gult hår, ligger simpelthen i den kraftige lillafargen. Som du kanskje husker fra skoletiden, er jo lilla komplementærfargen til gul og derfor den motsatte fargen av de gule og oransje fargene i fargehjulet. Dette betyr at de lilla pigmentene i en silver shampoo eliminerer de uønskede varme, gule fargene i håret og gir håret et fint, lyst og kjølig skjær. Derfor kan en lilla shampoo effektivt vedlikeholde hårfargen din i en lengre periode, og være en god shampoo for å fjerne gult hår, og istedenfor gi tilbake det kalde skjæret for blondt, lyst eller grått hår.

Se etter disse ingrediensene i din lilla shampoo og lilla balsam:

La oss bare være ærlige! Det med ingredienser og varedeklarasjoner er jammen litt av en jungel for oss "vanlige" mennesker, som ikke umiddelbart kjenner til de latinske eller kjemiske betegnelsene for planteekstrakter og diverse andre ingredienser. Har du sett på etiketten bak på en lilla shampoo før, og lurt på hva "CI 60730" står for? I så fall synes jeg du kan lese videre i artikkelen. Ingrediensene i en silver shampoo har nemlig stor betydning for effekten og det endelige resultatet.

Den lysnende effekt:

Den viktigste ingrediensen i en silver shampoo og balsam er uten tvil det lilla fargepigmentet, som gir deg den lysnende effekten og det fine kjølige skjæret. Ofte brukes fargepigmentet: CI 60730. Enkelt forklart er CI 60730 et lilla fargepigment (derav navnet "lilla shampoo"), som virker nøytraliserende på gult hår og oransje hårtoner og dermed fremhever sølvskjæret og den kalde tonen i lyst og grått hår.

De pleiende ingrediensene:

Mens fargepigmentet gir den lysnende effekten i en silver shampoo, er det dog viktig at det også er et høyt innhold av gode pleiende ingredienser. Lyst hår, spesielt når det er farget eller bleket, har nemlig ekstra bruk for god pleie. Dette er fordi kjemiske behandlinger kan skade håret, og uten den etterfølgende pleien, kan det etterlate håret tørt, krusete og ødelagt. Opplever du misfarging, tørrhet eller gult hår etter bleking eller farging, er det ekstra viktig at du går målrettet etter noen fuktighetsgivende ingredienser når du leter etter en god silver shampoo (husk også silver balsam!).

Det er alltid en god idé å velge en lilla shampoo (og hårprodukter generelt) med pleiende og fuktighetsgivende ingredienser, som har gode egenskaper for både hår og hodebunn. Når jeg selv skal kjøpe en silver shampoo, går jeg etter dette innholdet i produktene:

  • Aloe Vera - Som har utrolig mange gode egenskaper for både hår og hodebunn, og er proppet med gode enzymer, mineraler, aminosyrer og vitaminer, som effektivt opprettholder hodebunnens naturlige pH-balance. I tillegg bidrar det høye innholdet av antioksidanter til at bekjempe frie radikaler og beskytte cellene i både hud og hår, slik at fukt og næring kan trenge dypt inn.
  • Mangoekstrakt - Virker fuktgivende og fargebeskyttende, beskytter mot UV-stråler og stimulerer hårcellenes regenerering samt produksjonen av kollagen (et MUST i en silver shampoo).
  • Blåbærekstrakt - Virker svært antioksidant, antibakterielt og eksfolierende, på en sart eller irritert hodebunn, samt forbedrer hårets elastisitet og glans.
  • Lakrisrotsekstrakt - Har antiinflammatoriske egenskaper, og er kjent for å redusere irritasjon og rødme, samt virke stimulerende på hodebunnen.
  • Aprikoskjerneolje - Rik på essensielle fettsyrer, antioksidanter og vitamin A, C og E, som nærer og pleier håret.
  • Søt Mandelolje - Proppet av mineraler, vitamin A, B, og E, og omega 9, 6 og 3-fettsyrer, som bekjemper frie radikaler og holder håret sunt og beskyttet.

hairlust hair growth repair for blondes

De protein- og vitaminholdige ingrediensene:

Da håret hovedsakelig består av proteiner, er også vegetabilske proteiner eller ingredienser som kreatin verdt å se etter i en god lilla shampoo og lilla balsam. Det samme er B-vitaminer, som nettopp er nødvendige for å vedlikeholde et sunt hår og en normal hårvekst:

 • Kreatin - Brukes til behandling og reparasjon av skadet og overbehandlet hår. Hjelper med å styrke håret og stimulere produksjonen av keratin, som håret hovedsakelig består av. Virker fuktighetsgivende og mykgjørende på hår og hårrøtter og motvirker frizzy hår.
 • Panthenol (Provitamin B5) - Omdannes til vitamin B5 ved kontakt med hodebunnen og hjelper med å stimulere hårveksten.

For å gi det skjøre lyse håret ekstra dyptgående pleie ved siden av en fuktgivende silver shampoo, kan man også supplere med en god proteinkur til håret - kanskje det er noe for deg, hvis du har farget eller bleket håret ditt? I videoen nedenfor gir vi deg en kjapp og enkel guide til hvordan du kan bruke en proteinkur - enten du har lyst eller mørkt hår.

Gå for bærekraftige ingredienser:

For meg er det også veldig viktig at de produktene jeg bruker til hår og hud, som f.eks. en lilla shampoo og lilla balsam er sertifisert veganske, at de er naturlige og helst også proppet av gode økologiske ingredienser. Da vet jeg at jeg ikke utsetter meg selv og kroppen min for unødvendige stoffer som kan være skadelige for meg i lengden. Heldigvis har HairLust utviklet en silver shampoo og balsam med nettopp disse tingene i fokus, og når jeg bruker produktene fra HairLust trenger jeg altså ikke å bekymre meg for at jeg skader verken meg selv, dyrelivet eller miljøet.

Hold deg unna SL/SLS sulfater:

Jeg anbefaler deg å unngå produkter med SL/SLS, de skadelige SL-sulfatene, som kan virke uttørkende på hår og hodebunn. Unngå også parabener og ftalater, som er kjent som hormonforstyrrende stoffer og unngå også å bruke en lilla shampoo med silikon i, da det kan være skadelig på lengre sikt og gjøre det vanskelig for annen næring å trenge godt inn i hårstråene. Det har jeg skrevet mye mer om i en annen artikkel om naturlig og økologisk hårpleie her, hvor jeg forteller hva naturlig hårpleie er, hva du bør gå for når du skal finne gode produkter og viktigst av alt; hva du bør unngå.

hairlust trustpilot

Hvem er en lilla shampoo egnet til?

Har du også fundert på om en lilla shampoo og lilla balsam er det riktige for ditt hår? En lilla shampoo og tilhørende balsam er den perfekte match til både blondt, lyst og grått hår - enten det er farget, bleket eller helt naturlig. Man kan bruke en silver shampoo og balsam til å vedlikeholde lyst hår, til å friske opp fargen eller for å bekjempe og fjerne oransje skjær i håret, hvis man f.eks. har fått gult hår etter bleking.

En lilla shampoo som lysner håret er også et superbra triks for å vedlikeholde fargen i f.eks. striper eller hvis håret ditt er farget i ombré eller balayage med lyse toner. Så alt i alt - det perfekte verktøy for å vedlikeholde en fin, kald nyanse i dine lyse lokker.

En lilla shampoo passer for deg med disse hårfargene:

 • Blond
 • Platinablond
 • Lyse striper
 • Askeblond
 • Sølv / grått
 • Hvitt

Silver shampoo til grått hår - funker det?

Hvordan virker en lilla shampoo i grått hår? Kort sagt virker den fantastisk på grått hår! Etter at jeg introduserte min mor for lilla shampoo, har den gamle shampooen blitt erstattet. Naturlig grått hår er ofte veldig fint og skjørt, og kan ha en tendens til å få et litt gulaktig skjær, hvis man f.eks. oppholder seg litt for mye i solen. Bruker man derfor en silver shampoo til grått hår, evt. bare en gang i uken eller et par ganger i måneden, kan man faktisk unngå de varme, gulaktig tonene, samtidig som de grå lokkene får en liten oppfriskning når det er behov for det.

Du trenger absolutt ikke være nervøs for fargepigmentene og den lilla fargen i din silver shampoo og balsam - de vil ikke gi deg lilla hår, hvis du bruker produktene etter anvisningene og ikke lar dem sitte i altfor lang tid. En silver shampoo som lysner håret vil bare gi håret et kaldere skjær, slik at du unngår gult hår eller gult skjær.

Hvordan bruker man en silver shampoo?

Hvordan og hvor ofte man skal bruke en lilla shampoo og en lilla balsam avhenger alltid av hvilke produkter man velger og selvfølgelig også hvilken effekt man vil ha. Men hva skal man da se etter?

Slik bruker du en silver shampoo [Video]:

For at du enkelt skal kunne finne ut hvordan du best mulig bruker en lilla shampoo og en lilla balsam, som en del av din faste hårpleierutine, får du her en liten guide samt mine beste tips:

1. Vask håret i to omganger med din silver shampoo fra HairLust. Start med å massere shampooen godt inn i hodebunnen og skyll deretter grundig ut med varmt vann. I første vask vil ikke shampooen skumme like mye som du kanskje er vandt til.

2. I andre vask masseres lilla shampooen grundig fra hodebunnen og ut i lengdene, hvor du etterpå igjen skyller grundig med varmt vann. I andre vask vil du nok oppleve at silver shampooen skummer mer. Ved å vaske to ganger på denne måten, får du fjernet langt flere produktrester og annen skitt og sebum, fra hår og hodebunn. På denne måten får hårrøttene mer luft, og håret kan dermed bedre kan suge til seg de gode næringsstoffer fra f.eks. balsam og hårkur.

3. De gangene hvor du føler at håret ditt trenger litt ekstra kjærlighet og pleie, kan du bruke en god, fuktgivende eller proteinrik hårkur, etter at håret er vasket rent med shampoo. Massér den godt inn i hårlokkene og la den sitte i minst 5-10 minutter, gjerne også lenger om du har tid. Jeg pleier alltid å sette et turban håndkle om håret og sette meg med en god bok eller en film, mens hårkuren får lov til å trenge godt inn i håret.

4. Avslutt med en lilla balsam. Fordel den i håret fra rot til spiss, massér den forsiktig inn i håret, og la den virke i 1-3 minutter. Hvis du vil at håret skal få et litt sterkere snev av den kjølige fargen, kan du la både lilla shampoo og lilla balsam sitte 1-2 minutter lengre, før du skyller ut. Prøv deg gjerne frem til du når den lysnende effekten som passer best til deg. Men pass på så du ikke lar den sitte i alt for lenge.

5. Begrens gjerne hyppigheten av hårvasker til 2-3 ganger i uken. Hårvask er nemlig veldig hardt for håret, som er ekstra skjørt etter vask, og hodebunnen har ikke godt av å få vasket ut alle de naturlige oljene for ofte - og slett ikke hver eneste dag. Det kan være vanskelig å venne seg til å vaske håret mindre, men start med å gå ned til å kun vaske håret annenhver dag, og når håret så har vent seg til det, kan du gå ett skritt lengre. Hodebunnen din vil takke deg for det!

6. Et godt råd: Avslutt alltid hårvasken med å bruke balsam, da balsam virker forseglende på hårstråene og hjelper med å beskytte håret.

7. Så er det bare å la håret tørke (helst uten bruk av hårføner), så du endelig kan nyte de fine kalde nyansene i håret ditt - takket være en god og skånsom behandling med lilla shampoo og lilla balsam.

Nedenfor kan du se en video av hvordan du får mest mulig ut av din lilla shampoo:

Hvor ofte skal en lilla shampoo anvendes?

Noen silver shampoo er ganske sterke, og disse bør man helst ikke bruke for ofte, da de også kan virke uttørkende på håret. Det finnes mange produkter på markedet som ikke inneholder de gode fuktgivende ingrediensene. Sørg derfor for å kjøpe en silver shampoo, som både inneholder den den dype lilla fargen, men samtidig er rik på de økologiske, fuktgivende ingrediensene. Jeg bruker selv HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner For Blondes, som ikke er like harde for håret og som faktisk kan brukes ukentlig i stedet for bare en gang i måneden - og så er de i tillegg både sertifisert veganske og proppet av gode økologiske ingredienser!

hairlust trustpilot

Mine 3 beste tips og råd når man bruker silver shampoo og silver balsam

Jeg bruker min silver shampoo og silver balsam ukentlig, og jeg har etterhvert gjort meg noen gode erfaringer og fått samlet en haug med gode tips og triks. Disse vil jeg selvfølgelig gjerne dele, slik at du også kan få mest mulig ut av din lilla shampoo og lilla balsam, og dermed unngå det største marerittet - nemlig gult hår:

1. En pleiende hårkur er alltid en god idé, spesielt når du bruker silver shampoo og balsam!

Både hvis du er helt naturlig blond eller gråhåret, eller hvis du har farget eller bleket håret, vil en god proteinrik hårkur nærmest være uunnværlig for deg. Proteinene i hårkuren styrker nemlig håret fra innsiden og etterlater det sunt og sterkt. Dette er virkelig et must hvis du bruker silver shampoo og silver balsam, da håret har bruk for ordentlig dyptgående pleie i hverdagen. Jeg bruker selv Protein Reconstructor Hair Mask 1-3 ganger i måneden. Proteinmasken er virkelig en life-saver ved siden av min lilla shampoo og lilla balsam.

2. Sov søtt på silkemyk (bærekraftig) bambus

Det siste året har jeg skiftet ut de vanlige putetrekkene i bomull med putetrekk av bambusfibre. Og la meg bare understreke dette: Jeg kommer aldri til å gå tilbake til bomull! Putetrekk i bambus er nemlig supermyke, antibakterielle og mye mer skånsomme for hår og hud. Jeg anbefaler virkelig å gi deg selv den ekstra luksusen å kunne legge hodet på et mykt putetrekk av bambus hver eneste kveld, det gjør virkelig noe for søvnkvaliteten, håret og gleden ved å krype til køys hver kveld.

Før- og etterbilder

Nedenfor kan du se før- og etterbilder med bruk av Pure Bamboo Pillowcase. 

hairlust hair growth repair for blondes

3. Pass ekstra godt på håret når du grer det!

Det er en god idé å være litt påpasselig med hvilken hårbørste du bruker, da en dårlig hårbørste faktisk kan skade håret. Tidligere tenkte jeg ikke noe særlig over det, men nå bruker jeg alltid en god wet brush som denne Detangle Wet Brush når håret er vått, og en paddle brush i bambus som disse fra HairLust når håret er tørt. De gir også en deilig massasje av hodebunnen, som setter i gang blodsirkulasjonen til hårrøttene.

Dette bør du unngå når du bruker en silver shampoo

Tro meg! Jeg har tabbet meg skikkelig ut med silver shampoo før. Det er fort gjort å bli litt for ivrig når man prøver et nytt og spennende produkt - som for eksempel en lilla shampoo og lilla balsam. Men for at du skal unngå noen av de samme problemene som meg, gir jeg deg nå de viktigste NO GOs og tips til hva du helst ikke bør gjøre når du bruker en silver shampoo og silver balsam:

Ikke la produktene sitte i for lenge

Mitt absolutt viktigste råd er at du ikke lar silver shampooen sitte i alt for lenge, og det samme gjelder silver balsamen! Hvis man f.eks. har fått gult hår etter bleking, kan man ha en tendens til å være litt raus med hvor mye tid man gir silver shampooen til å virke, for jo lengre tid den sitter i, jo bedre - eller? Dessverre er det ikke helt sånn det fungerer. Det resulterer nemlig ikke bare i at håret kan få et lilla skjær, men det kan også bli utrolig tørt! Jeg vil derfor anbefale deg å investere i en god, skånsom og pleiende silver shampoo, som er hovedsakelig er basert på naturlige ingredienser, og som du kan bruke ukentlig eller kanskje til og med hver gang du vasker håret. Og husk at den skal brukes med måte, og helst etter anvisningen. Da vedlikeholder du nemlig din lyse hårfarge samtidig som du ikke går på kompromiss med pleien av håret og hårets kvalitet.

Bruk riktig toning

Som jeg nevnte tidligere, finnes det forskjellige typer av shampoo med fargepigment. Hvis du har lyst til medium blondt, grått eller eller bleket hår, bør du velge en lilla shampoo. Hvis du derimot har medium til mørk blondt eller er brunette, anbefaler jeg å velge en blå shampoo. Den blå shampooen er velegnet til røde toner i håret som oftest kan komme i mørkeblondt hår.

Hvis du er i tvil, anbefaler jeg å alltid velge en lilla shampoo fremfor en blå, då en blå shampoo kan gi en grønn nyanse i håret!

Nå er det bare å si farvel til gult hår, misfarging etter bleking eller for sterke UV-stråler. La håret ditt skinne med en god lilla shampoo og lilla balsam og for alt i verden; glem ikke de gode hårpleierutinene, og husk at lyst og fargebehandlet hår har bruk for ekstra god pleie og masse kjærlighet.

Kundeanmeldelser av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


4 kommentarer


 • Trine Lise

  Hei, nå har jeg akkurat fått pakken i posten med lillasjampo og jeg ser seriøst forskjell etter kun 1 vask! Håret mitt har blitt litt mindre gult, så den her gleder jeg meg til å fortsette å bruke :-)


 • Anna

  Godt å høre at jeg ikke er den eneste som har gått på en smell når det gjelder bleking av håret… Jeg har ikke prøvd silver shampoo så lenge, men synes det hjelper etter bare en vask. I tillegg har jeg blitt flinkere på å la håret lufttørke, og prøver å holde meg unna varme stylingverktøy generelt. Føler også det hjelper med en god hårkur!


 • Stine Mari

  Glad jeg kom over denne artikkelen! Har prøvd Gummies fra HairLust, men har ikke sett at de også har silversjampo og balsam. Det skal definitivt testes, ettersom jeg bleker håret med jevne mellomrom.


 • Tiril

  Jeg gikk på en skikkelig smell med hjemmebleking for noen måneder siden, og jeg var helt desperat etter en god silver sjampo. Fikk anbefalt denne fra Hairlust på Eirin Kristiansens Instagram, og tenkte hvorfor ikke prøve den? Den funker utrolig bra, og allerede etter første vask vare håret mitt vesentlig bedre. Det fikk en kjølig og frisk tone med det samme! Jeg kan virkelig anbefale å lese denne artikkelen, og teste ut deres lilla sjampo 👍


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres