Kosttilskudd for hår med biotin: Hvordan virker det?


Biotin spiller en avgjørende rolle for å holde seg ung, sunn og energisk. Biotin er nemlig med på å opprettholde et sunt og ungt utseende både for hår, hud og negler. Jeg har samlet alle fordelene med biotin til håret i denne artikkelen.

Christine Jensen

Skjønnhetsskribent

Christine er utdannet journalist fra Høyskolen i Christiania i Oslo. Hun har lang erfaring fra skjønnhetsbrasjen og har arbeidet i en helsekostforretning i Bærum, hvor hennes primære ansvar var kjøp og salg av hårpleieprodukter. Les mer om skribenten.

Jeg har lest et hav av artikler om kosttilskudd for håret, som belyser flere fordeler med inntaket av biotin til håret eller til stimulering av hurtigere hårvekst. I tillegg har jeg også pratet med flere eksperter innenfor området, deriblant farmasøyter og ernæringseksperter, som har vært med å bidra til artikkelen og godkjent den profesjonelt.

Jeg har gjort det enkelt for deg ved å samle alle fordelene ved å bruke kosttilskudd med biotin for håret, slik at du enkelt kan bli litt klokere på nettopp dette.

Hva er biotin?

Du har sikkert allerede hørt at biotin er nøkkelen til et sunt og sterkt hår: Biotin er et koenzym, også kalt vitamin B7, som spiller en viktig rolle hos hud, negler, hår, nerver, fordøyelseskanal, celler og stoffskifte. Biotin er også kjent som vitamin H, som kommer fra det tyske ordet «haar» og «haut», som betyr nettopp hår og hud.

Jeg skal først, ganske kort, gi litt mer fakta om biotin og dets sammenheng med håret: Biotin inngår i en optimal celledeling, hvilket er viktig i forhold til fornyelsen og utviklingen av håret. Hårrøttene har en meget aktiv omdanning av energi, og produserer nye celler til håret hele tiden. Håret blir dannet i hodebunnen fra hårrøttene og forsynes med næringsstoffer gjennom blodkarene, hvor byggesteinene til håret blir produsert. De stoffene som er nødvendige for hårvekst og for å bevare hårets kvalitet, bla. biotin, tas opp fra hårrøttene. En annen viktig byggesten i håret er keratin, som er et protein, som visse aminosyrer kan hjelpe med å produsere. Derfor inngår de også i visse kosttilskudd til hår bla. de fra HairLust.

Mangel på biotin kan medføre hårtap, hvilket er grunnen til at man ofte hører mange som anbefaler et kosttilskudd med biotin til håret, hvis man ønsker et sunnere hår.

Hva er de helsemessige fordelene med biotin?

Biotin spiller en avgjørende rolle for å holde seg ung, sunn og energisk. Biotin er nemlig med på å opprettholde et sunt og ungt utseende for hår, hud og negler. Biotin til håret, som kosttilskudd, virker som et koenzym, og bidrar til en normal omsetning av makronæringsstoffer som hjelper på kroppens evne til å absorbere de nødvendige næringsstoffer fra andre vitaminer, fettsyrer og aminosyrer. Hvis kroppen har problemer med å få absorbert næringsstoffer – grunnet mangel på biotin – kan det dessverre føre til hårtap, skjøre negler eller aldring av huden.

Hvilke kilder har høyt innhold av biotin?

Selv om det er åtte typer forskjellige typer av biotin-kosttilskudd, er det kun én av dem man finner i matvarer. Denne typen kalles «D-biotin» eller «pure biotin», og antas å være den typen som har best effekt. Problemet med biotin fra matvarer er at de normalt kun finnes i små mengder. Faktisk inneholder størstedelen av matvarene nevnt nedenfor kun små mengder av biotin. Dette gjør at selv om du forsøker å ha en næringsrik og balansert kost, kan det være vanskelig å fylle kvoten av biotin man trenger.

Flere studier viser gode resultater ved å bruke kosttilskudd for hår, hud og negler med høye doser biotin kombinert med andre vitaminer for hår. Dersom du bruker biotin til håret, mot håravfall og for hårvekst, er det lurt å kombinere det med andre vitaminer og aminosyrer for å skape en synergieffekt. Produktene fra HairLust er blitt utviklet med denne kunnskapen og derfor formulert slik at næringsstoffene utfyller hverandre på best mulig måte.

Bortsett fra kosttilskudd for hår med innhold av biotin, finnes vitaminet i følgende matvarer:

 • Kjøtt
 • Egg
 • Avocado
 • Bær
 • Fisk
 • Sopp
 • Blomkål
 • Banan
 • Nøtter
 • Meieriprodukter

Kosttilskudd for hår med biotin

Selv om mangel av biotin forekommer for de færreste, blir det dessverre en realitet for noen. Mangel på biotin kan føre til en forstyrrelse av kroppens evne til å absorbere næringsstoffer, hvilket kan resultere i flekkete hårtap eller generelt mer hårtap hos både kvinner og menn. En fordel ved å supplere håret med et kosttilskudd med biotin vil være å forebygge økt hårtap, og derved gi kroppen et høyere inntak av biotin enn det normalt vil komme fra kosthold.

Hvis du har problemer med skjøre negler, uttynning av hår eller håravfall, kan et kosttilskudd med biotin til håret være en effektiv måte å skape balanse og gi kroppen best mulig utgangspunkt. Biotin i kosttilskudd til hår kan finnes i B-komplekst tilskudd eller i et målrettet kosttilskudd for hår. Det som er best med vitaminer som faktisk er målrettet mot håret, er at de frembringer en synergieffekt – nettopp ved å sammensette flere vitaminer, mineraler og aminosyrer i en spesiell kombinasjon. Biotin er nemlig ikke det eneste næringsstoffet som hjelper med å bidra til et sunt hår og økt hårvekst. Biotin virker også enda bedre i kombinasjon med blant annet sink, selen eller D-vitamin.

FØR- OG ETTERBILDER VED BRUK AV HAIRLUST KOSTTILSKUDD

hairlust hair vitamins før efter billede

Venstre: Etter 1 måneds bruk av HairLust Hair Growth Formula Capsules. Høyre: Etter 3 måneders bruk av HairLust Hair Growth Formula Gummies. Resultatet varierer fra person til person.

hairlust hair vitamins for Men før efter billede

Etter 5 ukers bruk av Hair Growth Formula Capsules Men. Resultatet varierer fra person til person.

Det finnes visse vitaminer, mineraler og næringsstoffer deriblant sink og biotin, som forskning og studier viser har en god effekt på håret

Maria Hansen

Kostholdsveileder og ernæringsekspert

Biotin mot håravfall og for sunn hårvekst

Håret vokser som proteinfibre som vokser fra folliklene, som finnes i huden og spesielt i hodebunnen. Kroppen vår er dekket med follikler som produserer både tykt og fint hår.

Hår består av keratin og protein. Hårsekkene ligger i underhuden og spiller en viktig rolle i å opprettholde stamceller som bidrar til å få hårsekkene til å produsere nye hår så snart et hår faller av. Et kosttilskudd til håret kan hjelpe med å optimalisere akkurat denne prosessen.

Håret følger en bestemt vekstsyklus som bestemmer hårets levetid. De tre forskjellige vekstsyklusene har også stor betydning for hårtap og hårvekst.

Hårets vekstsyklus er kjent som:

Den anagene fasen: Anagenfasen er den første, så vel som den aktive vekstfasen i hårsekkene. For menn varer denne fasen i 2-4 år og for kvinner i 3-7 år.

Den katagene fasen: Denne fasen er hårets overgangsfase. Den signaliserer slutten av den tidligere veksten fra anagenfasen. Her slipper håret taket i hårroten ved å fjerne blodstrømmen av folliklen til håret.

Den telogene fasen: Den telogene fasen er hårsekkens hvilefase.

Kosttilskudd for hår kan være effektivt av mange grunner, men først og fremst for evnen til å forlenge anagenfasen slik at håret vokser lengere. På samme måte kan kosttilskudd for hår også forkorte hvilefasen, slik at nye hår vokser ut raskere.

Andre viktige vitaminer og kosttilskudd for hår:

Hår vokser som proteinfibre som vokser fra folliklerne, som finnes i huden og særlig i hodebunnen. Kroppen vår er totalt dekket av follikler, som både produserer tykke hår og fine hår.

Vitamin C er et annet viktig vitamin for hår og hud. I motsetning til biotin kan vitamin C-kosttilskudd virke som en sterk antioksidant. Vitamin C er et viktig vitamin for kroppen, og er et essensielt protein for å opprettholde sunn hud, hår og leddbånd.

Vitamin C bidrar til normaldannelse av kollagen, som har betydning for normalt fungerende hud og normal energiomsetning.

Andre næringsstoffer som niacin, selen og sink har også vist seg å være effektive for å gjenopprette sunn hårvekst. Du kan kombinere et kosttilskudd for hår basert på disse vitaminene, uansett om du er mann eller kvinne.

Biotin for håret i kombinasjon med vitamin C, niacin, selen og sink sies å være noen av de beste vitaminene for sunnere hårvekst på grunn av deres evne til å påvirke et bredt spekter av årsaker til håravfall hos kvinner.

 

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


 • Evelyn

  Veldig glad for at jeg kom over denne artikkelen! Jeg bestilte en boks med HairLust Hair Gummies for omtrent én måned siden, og har spist dem hver dag siden. Jeg føler virkelig at jeg merker forskjell på håret, det er både tykkere og sterkere. Har allerede bestilt gummies for de neste 3 måneder.


 • Karen Amalie

  Tusen takk for en super artikkel! Jeg har lenge vært i tvil om jeg i det hele tatt skulle bruke penger på kosttilskudd for hår, men etter å ha lest denne artikkelen har jeg nå klikket hjem 3 pakker med Hair Vitamins. Gleder meg til å prøve :)


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres