Shampoo uten sulfat og silikon: Slik finner du den beste sulfatfri shampoo


Hvilke produkter du velger å bruke i håret kan ha en stor påvirkning på utseende og kvaliteten til håret ditt. Visse produkter kan hjelpe til å opprettholde et sunt, sterkt hår, og dessuten bidra til å gi nytt liv til slitne, tørre lokker!

Sofie Tidemand

Medgründer, HairLust

Sofie er medgründer av HairLust. Hun er en hår-nerd med stor H og elsker å kunne formidle sin erfaring i faget til andre. Hun har en stor interesse for å lære om og teste de nyeste trendene rundt naturlig hårpleie, stylingtips og ingredienser. De siste årene har hun sørget for å holde seg oppdatert med alt som beveger seg innen feltet. Noe av det beste hun vet er å kunne gjøre en forskjell for mennesker.Les mer om skribenten.

Hvor effektivt et hårprodukt er kommer som regel an på hvilke ingredienser produktet inneholder. Produkter av høy kvalitet er laget med et spesielt fokus på gode ingredienser som hjelper til å fremme kvaliteten på håret ditt.

Men noen ganger er det mangelen på visse ingredienser som kan utgjøre en forskjell. Du har kanskje hørt om forskjellige ingredienser som kan være skadelig for håret, som sulfater og silikon, men vet du egentlig hvorfor det er skadelig? I dag skal vi snakke om hvorfor spesielt sulfater er dårlig for håret ditt, og vi kommer med tips til de beste sulfatfri shampoo og balsam for ditt hår.

Hvis du vil forstå fordelene ved å bruke en shampoo uten sulfat er det bare å fortsette og lese!

Hva er egentlig sulfater?

Før vi snakker om de shampoo uten SLS (Sodium Lauryl Sulfate) og SLES (Sodium Laureth Sulfate) er det viktig å forstå hva sulfater faktisk er og hvorfor det er skadelig for håret.

Når du dusjer føler du deg kanskje ekstra ren når såpen og shampooen du bruker skummer godt. Det er det sulfater som sørger for! Sulfater er ingrediensen som gjør at produktet skummer og er ofte brukt i badeprodukter for deres skummende og rensende egenskaper.

Sulfat er et syntetisk stoff laget i et laboratorium, og som ofte er fremstilt fra fettalkoholer som finnes i grønnsaker. Men selv om sulfater er laget fra grønnsaker betyr det ikke nødvendigvis at det er sunt for verken kroppen eller håret. Antallet sulfatfri og parabenfri shampoo du finner i butikken i dag burde vært en god indikator på at det kanskje ikke er den beste ingrediensen for håret.

Er sulfater skadelig for håret?

Et av de største problemene med sulfater er at de ofte fjerner alle de naturlige oljene hodebunnen produserer. Over tid kan dette føre til at håret blir veldig tørt og skjørt, noe de færreste ønsker! Hvis du har en sensitiv hodebunn kan også sulfater føre til rødhet, irritasjon og kløing.

Hos de med et aldrende hår vil også sulfater gjøre hårstråene svakere og mer utsatt for varme- og miljømessig skade. Ettersom vi blir eldre krever også hår og hodebunn mer fuktighet for å holde seg sunt. Sulfater fjerner som nevnt hårets naturlige fuktighet slik at du over tid kan oppleve en tørr og irritert hodebunn. Dette er en av grunnene til at det kan være viktig å bytte til en shampoo uten sulfat og silikon.

Fordelene med en shampoo uten SLS og SLES

En sulfatfri og parabenfri shampoo kan ta håret ditt til neste nivå, og vi har satt sammen en liste med fordelene du kan forvente om du bytter til en shampoo uten sulfater.

1. Oppretthold hårets naturlige fuktighetsgivende oljer

Preserves naturally moisturising hair oils

En av de største fordelene ved å bruke en shampoo uten sulfat og silikon er at hodebunnen klarer å opprettholde sin naturlige fuktighetsgivende barriere som hjelper til å beskytte håret. Hvis du sliter med tørt eller skadet hår er det viktig at hodebunnen ikke mister all den naturlige fuktigheten sin. Jo mer fuktighet hodebunn klarer å holde på, desto sunnere kommer håret til å være.

2. Hårfargen varer lenger

Longer-lasting hair colour

Visste du at en sulfatfri shampoo og balsam faktisk kan hjelpe deg med å beholde fargen i et fargebehandlet hår lenger? Det er helt sant! En shampoo uten SLS kan hjelpe til å forlenge intensiteten og glansen i håret i opptil fire uker eller mer.

3. Krusfritt hår

Frizz-free hair

Et krusete hår var kanskje inn på 80-tallet, men i dag gjør vi alt vi kan for å forhindre krus. Noe som hjelper til å forhindre krusete hår er, du gjettet det kanskje, å bruke en god shampoo uten sulfat og silikon i hårpleierutinen din!

4. Forhindre en sensitiv hodebunn

Reduced scalp sensitivity

Som vi nevnte litt lenger opp i artikkelen kan sulfater føre til betennelse og irritasjon i huden. Å bytte til en shampoo uten SLS kan hjelpe til å roe ned en kløende, tørr hodebunn. Håret vil i tillegg føles mykere og mer silkeaktig enn noen gang, det er vel en vinn-vinn?

Hvem kan ha nytte av en sulfatfri shampoo?

Alle kan faktisk dra nytte av å bytte til en shampoo uten sulfat, silikon og parabener. Enten du har et sunt hår eller har problemer med tørrhet eller irritasjon, kan en shampoo uten SLS gi håret den støtten det trenger for å igjen bli (og forbli) sunt!

Hvis du i tillegg har andre hudproblemer som rosacea, kontaktdermatitt eller eksem i hodebunn kan en sulfatfri og parabenfri shampoo hjelpe til å motvirke noen av disse problemene.

Hvordan vet du om din shampoo er uten sulfater?

Hvis du er på utkikk etter en sulfatfri shampoo er det viktig å ikke bare stole på hva merkelappen på flasken sier, men du må også sjekke ingredienslisten nøye. Noen merker sier de har sulfatfri og parabenfri shampoo, men det er kanskje ikke hele sannheten.

For eksempel kan et merke si at de lager sulfatfri shampoo, men at de likevel bruker «sodium lauryl sulfonate», en endret versjon av den mer kjente «sodium lauryl sulphate». Selv om navnene er annerledes har begge ingrediensene den samme skadelige effekten på håret.

Når du ser etter den beste sulfatfri shampoo burde du bruke litt ekstra tid på å lese over ingrediensene, og bli kjent med hvilke ingredienser du må være på utkikk etter. De beste sulfatfri shampoo burde inneholde ingredienser som glykosider, sulfosuccinater, glutamater eller andre plantebaserte stoffer. Disse naturlige ingrediensene er mye mer skånsomme mot håret, men renser like godt uten å skumme like mye og tørke ut håret. Men husk at antall vask i uka også kan bidra til tørt hår. Selv om du bruker den beste sulfatfri shampoo med milde vaskemidler, vil for hyppige hårvask øke risikoen for tørt og skadet hår.

Vaskemidler uten sulfater

Nedenfor nevner jeg noen ingredienser du kan finne i en naturlig shampoo uten sulfat (SLS/SLES). Disse er milde og de kan du gjerne sørge for at hårpleieproduktene dine inneholder, hvis du ønsker en sulfatfri shampoo.

 • Coco-Glucoside
 • Lauryl Glucoside
 • Disodium Cocoyl Glutamate
 • Sodium Cocoyl Glutamate
 • Disodium Cocoyl Glutamate
 • Sodium Lauroyl Glutamate
 • Sodium Cocoamphoacetate
 • Cocamidopropyl Betaine
 • Sodium Cocoamphoacetate
 • Dinatrium Laureth Sulfosuccinat
 • Sodium Methyl Cocoyl Taurate
 • Sodium Cocoyl Isethionate
 • Ammonium Cocoyl Isethionatev
 • Sodium Lauryl Glucose Carboxylate
 • Sodium Coco-Sulfate (ikke sulfatfri - men uten SLS/SLES)
 • Sodium Sulfate (ikke sulfatfri - men uden SLS/SLES)

Disse sulfatene bør du unngå

Sørg for å alltid holde deg vekk fra shampooer som inneholder sulfatholdige såpestoffer som Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Sodium Laureth Sulfat (SLES). Disse fjerner nemlig ikke bare alle de naturlige oljene i hodebunnen, de kan også skape kløe, rødhet og irritasjon i hodebunnen, og virke ytterst uttørrende på både hår og hodebunn. Disse SLS/SLES sulfatene kan også stå på varedeklarasjonen under navnet; Natrium Lauryl/Laureth Sulfat, så vær ekstra oppmerksom på ordene ‘lauryl sulfat’ og ‘laureth sulfat’.

Nedenstående sulfater og ingredienser du bør unngå hvis shampooen din skal være skånsom for både hår og hodebunn:

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfat
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonat
 • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat

Problemene med shampoo uten SLS

Finnes det noen problemer med å bruke sulfatfri og parabenfri shampoo? Det er faktisk ingen skadelige effekter ved å velge en sulfatfri shampoo. Noen kan kanskje synes det er rart i begynnelsen å bruke et produkt som ikke skummer, men man blir fort vant til det. Andre syns kanskje de må bruke en større mengde produkt enn normalt for å få den helt rene følelsen, men dette gjelder ikke for alle. Det kan kanskje ta litt tid å venne seg til en shampoo uten sulfat og silikon, men fordelene er mye større enn den mulig litt uvante følelsen i begynnelsen.

De beste sulfatfri shampoo og balsam

Er du klar til å prøve en sulfatfri shampoo? Vi har satt sammen en liste av våre beste shampoo uten sulfater basert på din hårfarge, tekstur, og mer!

For normalt, tynt hår

Hvis du har tynt til normalt hår anbefaler vi Hair Growth and Repair Shampoo. Takket være den skånsomme formelen gjør shampooen håret forfriskende rent uten å strippe bort hårets naturlige oljer.

Ettersom dette er en sulfatfri shampoo må man ha en litt annen tilnærming til hårvasken enn ved en tradisjonell shampoo. Når du har fuktet håret påfører du en liten mengde Hair Growth & Repair Shampoo i håndflaten, og masserer produktet inn i hodebunn. Skyll ut med lunkent vann, og gjenta prosessen en gang til. Den andre omgangen vil få shampooen til å skumme, slik at du blir kvitt produktrester og andre ting som har bygd seg opp i hodebunn siden sist vask.

For bølgete og krøllete hår

Hvis du har mye tekstur i håret er det et supert valg å velge en shampoo uten sulfat og silikon. Tørrhet og brukne hårstrå er ofte et problem hos de med krøller i håret, og det er nettopp med disse problemområdene i tankene at vi skapte Hair Growth and Repair Shampoo for Curls. Denne shampooen inneholder økologisk aloe vera og andre næringsrike ingredienser som tilfører maksimal fuktighet til håret.

For blondiner:

Både naturlige blondiner og de som har farget håret kan ofte oppleve at man får uønskede gule, oransje og varme fargetoner i håret. Derfor har vi skapt Hair Growth and Repair Shampoo for Blondes, som hjelper til å redusere gule, oransje og varme toner. Hvis du ser etter en shampoo uten SLS som vil hjelpe med å opprettholde kaldt lyst hår, trenger du ikke lete lenger. 

Andre gode vaner til hårvasken

I tillegg til å bruke en shampoo uten sulfat, silikon og parabener er det viktig at du har gode vaner når du vasker håret for at det skal holde seg så sunt som mulig. Når du har funnet den beste sulfatfri shampoo for ditt hår burde du også tilegne deg noen av vanene vi har listet opp under for å få det absolutt beste resultatet.

Ikke vask håret oftere enn du trenger

Dette er veldig viktig. Hvis du vasker håret for ofte kan det føre til at håret blir veldig tørt, du kan få irritasjon i hodebunn, håret kan brekke enklere og du kan til og med oppleve å miste mer hår enn normalt. Så om du vasker håret hver dag, bør du vurdere å kutte ned på hårvasken!

Hvis du har en normal hårtype holder det å vaske håret 2-3 ganger i uken. Hvis du har et tynnere eller mer oljete hår, kan du vaske det litt oftere. Hvis du derimot har krøller og mer tekstur i håret anbefaler vi å vaske håret sjeldnere for å opprettholde fuktigheten i håret.

Ikke glem balsam (uten silikoner!)

Den rette shampooen kan være forskjellen på et sunt, velpleid hår, og et tørt, tungt og livløst hår. Hvis du har funnet en god shampoo er det veldig viktig at du komplimenterer den med rett balsam for din hårtype. Vi elsker Hair Growth and Repair Conditioner, da den bidrar til et sunt, sterkt hår. Vår silikonfrie formel er basert på helt naturlige ingredienser, og hjelper til å gjenopprette tørre, skjøre lokker slik at håret blir sunt, mykt og glansfullt igjen.

Etter du har vasker håret med shampoo påfører du en generøs mengde med balsam fra midten av lengden og ned til tuppene. Unngå balsam ved hodebunn. Det er viktig å bruke balsam hver gang du bruker shampoo, da dette vil hjelpe deg med å oppnå det beste resultatet.

Tilfør fuktighet til hår og hodebunn

En annen god vane å tillegge seg når man vasker håret er å passe ekstra på hodebunn. Hodebunnen vår er hårets første forsvarslinje, og jo bedre vi tar vare på den, desto sunnere kommer håret til å bli.

Hvis du vil være proaktiv og hjelpe håret med å være på sitt beste anbefaler vi å prøve Hair and Scalp Detox Scrub. Enten du sliter med flass eller oppbygging i hodebunn vil skrubben hjelpe deg med å skånsomt rense bort døde hudceller og samtidig stimulere ny hårvekst. Ingredienser som aprikoskjerne og havreekstrakt vil i tillegg bidra til et glansfullt resultat, forhindre at håret brekker og at tuppene blir slitte. Det er mye kjærlighet i én skrubb!

Hvis du vil ha en enda mer luksuriøs opplevelse når du vasker håret anbefaler vi deg å prøve og påføre shampooen eller hodebunnskrubben med en skånsom hodebunnsbørste. Myke silikontupper hjelper til å øke blodtilførselen i hodebunn og fremmer en sunn hårvekst. Du kommer garantert til å føle deg oppfrisket og avslappet etter en god hodebunnsmassasje!

Husk den indre pleien

En shampoo uten sulfat, silikon og parabener er bare ett av stegene mot en bedre hårpleierutine. Et sunt kosthold og trening sammen med nok søvn er faktisk alle viktige faktorer når det kommer til hårets helse, og med noen gode vitaminer for håret kan du virkelig forbedre helsen og utseende til håret ditt. En sunn livsstil og gode hårpleierutiner er den beste veien til et vakkert hår!

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


4 kommentarer


 • HairLust

  Hei Sara,

  Med krøllete og farget hår kan du fint bruke vår Hair Growth & Repair Shampoo. Denne passer fint til alle typer, men er spesielt velegnet til tørt, tynt og skadet hår. Krøllete hår har en tendens til å være tørrere enn andre hårtyper, så dette bør passe ditt hår godt.

  Du må gjerne ta kontakt på info@thehairlust.no om du har flere spørsmål :-)

  Mvh, HairLust


 • Sara

  Hei takk for fin bog; vet du om flere på SLS fri sjampoer du kan anbefale? Har både krøller og farget hår.


 • HairLust

  Hei Ank,
  Takk for fin tilbakemelding! :-)

  Sodium C14-16 Olefin Sulfonate har noen av de samme egenskapene som blir nevnt i dette blogginnlegget! Den har også en tendens til å tørke ut og irritere hår og hodebunnen. Krøllete hår er ofte mer tørt enn annet hår, så her vil nok ikke denne ingrediensen være til fordel for krøllete hår, da den bare tørker håret ytterligere. Det krøllete hår trenger er fuktighet så jeg ville heller ha sett etter produkter som tilfører masse fuktighet til håret ditt.

  Jeg har sendt deg en e-post med en lengre forklaring! :-)

  Mvh, Mariell.


 • ANk dE JOng

  Hei, fin og oopklarende blog, men kva med C14-16 olifin sulfonate? Er den curly girls venleg?


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres