Hvordan velger man en god sulfatfri shampoo?


Les videre her, hvor jeg ser nærmere på hvorfor SL-sulfat kan være dårlig for deg og din hårpleie. Bli klokere på hvorfor shampoo uten sulfat (SL-sulfatfri) kan være godt å bruke fremover. I tillegg får du mine aller beste produktanbefalinger.

Christine Jensen

Skjønnhetsskribent

Christine er utdannet journalist fra Høyskolen i Christiania i Oslo. Hun har lang erfaring fra skjønnhetsbrasjen og har arbeidet i en helsekostforretning i Bærum, hvor hennes primære ansvar var kjøp og salg av hårpleieprodukter. Les mer om skribenten.

Det var ikke før jeg tok en nærmere titt på ingredienslisten bakpå shampooen, kroppssåpen, ansiktsrensen eller tannkremen som jeg bruker daglig, at jeg fant ut hvor hyppig SL-sulfater inngår som en ingrediens i flere produkter. Dette var heldigvis for ett par år siden, og jeg er blitt en del klokere nå. Nå bruker jeg konsekvent alltid SL-sulfatfri shampoo - og det med god grunn!

Les videre her, og jeg garanterer deg at du fremover vil være sikker på at du vet alt om shampoo uten sulfat (SL-sulfatfri) og fremover unngår å kjøpe dårlige hårpleieprodukter.

Hva er sulfat?

Kort fortalt er sulfat et rensemiddel, som renser for både olje og skitt. De inngår ofte i renseprodukter til hår og hud, fordi sulfat har en evne til å tiltrekke vann og olje. Sulfatet gjør altså at fett og oljebasert skitt løsner fra hodebunn og hår når det skummes opp med vann. Dessuten er sulfat også ansvarlige for å gi den skummende såpen, som mange forbinder med friskhet og renhet.

Det finnes flere former for sulfater, og noen kan faktisk være veldig milde, naturlige og gode for både hår og hud. Som eksempel er Sodium Coco Sulphate, på norsk; natriumkokosulfat er et mildt, overflateaktivt stoff fra kokos, som slett ikke har samme uttørkende effekt på håret som de skadelige SL-sulfater har. Istedenfor hjelper det med å rense håret uten å fjerne de sunne, naturlige oljer i hodebunnen. Derfor kan det være litt av en jungle å skulle forstå helt nøyaktiv hvilke stoffer som er gode å unngå i en shampoo.

En god guideline er dog å alltid unngå produkter med SL-sulfater og derfor alltid gå etter SL-sulfatfri shampooer, hvis du vil være sikker på at du unngår skadelige stoffer. Disse SL-sulfater er nemlig spesielt tøffe for hår og hodebunn, og har det med å legge seg som en uttørkende hinne på håret som er utrolig vanskelig å vaske ut av håret igjen. SL-sulfater fjerner alle de gode, naturlige oljene vi danner i hodeb unnen og kan derfor ofte skape irritasjon og tørr hodebunn, hvilket ikke gagner hverken hårvekst eller hårets helse. En sunn hodebunn er nemlig alfa og omega, hvis man gjerne vil ha sunt og sterkt hår. Har du, som meg, en meget sart hodebunn og hud, eller sliter med en form for hårtap, vil det være en rigtig god idé å forsøke å unngå disse skadelige SL-sulfater i de produktene man bruker til hud og hår. Gå derfor alltid etter en shampoo uten sulfater, spesielt hvis sulfatene heter noe med SL foran.

Dersom du titter på ingredienslisten til shampooen din, vil de skadelige SL-sulfater ofte stå beskrevet som; Sodium Lauryl eller Laureth Sulphate, eller alternativt Natrium Lauryl/Laureth Sulphate. Lengre nede i artikkelen forteller jeg mer om akkurat hvilke sulfater du bør unngå, og hvilke din SL-sulfatfri shampoo trygt kan inneholde. Les videre og lær mer.

Hvorfor er det så mye snakk om SL-sulfatfri shampoo?

Sulfater er som utgangspunkt sikre og effektive å bruke i sitt produkt. Derfor kan det kanskje også være forvirrende hvorfor alle disse artikler og all snakk om shampoo uten sulfat er aktuelt. Men saken er at shampoo som inneholder SL-sulfater kanskje kan være litt for kraftige til å 'bare' rense håret ditt. Selv om SL-sulfater vasker skitt og olje vekk fra hår og hud, så kan det også medføre tap av fukt. Derfor anses en shampoo uten sulfat (SL-sulfatfri shampoo) som et mildere og mindre uttørkende alternativ.

Les om andre typiske dårlige vaner som kan gi ødelagt og tynt hår i vårt andre innlegg.

Stort sett alle undersøkelser viser at håret blir sterkere og sunnere i lengden, hvis man unngår SL-sulfat i hårpleieprodukter

Helene Sørensen

Hårstylist og skjønnhetsekspert

Er en shampoo uten sulfat (SL-sulfatfri) noe for deg og ditt hår?

For å hjelpe deg med å avgjøre om håret ditt kan ha nytte av en SL-sulfatfri shampoo, har jeg listet opp noen spørsmål som hjalp meg å velge:

Har du krøller og tendens til at håret blir krusete?

Hvis svaret er ja, skal du virkelig overveie en SL-sulfatfri shampoo. Hvis du har krøllete hår, så vet du nok at håret ditt har bruk for masse fukt. Hvis du velger en sulfatfri shampoo, hjelper du håret og hodebunnen med å bevare de naturlige oljene. Hvis du velger en shampoo med SL-sulfater, vil håret ha en større tendens til å kruse på grunn av en ubalanse i den naturlige oljebalansen i håret. Det kan være en god idé å avslutte med en god balsam uansett om du bruker en shampoo med eller uten SL-sulfater, slik at håret får optimalt med næring og fukt.

For oss som har problemer med kruset hår, men ikke har krøller, kan med fordel bruke en god hårolje, som samler, reduserer og mykner kruset hår.

Har du farget håret?

Hvis ja, kan du holde hårfargen fin med en SL-sulfatfri shampoo. For å holde håret så fresht som da du gikk ut av salongen, har du bruk for noen hårprodukter som beskytter din nye hårfarge. Der er flere årsaker til hvorfor en shampoo uten sulfat (SL-sulfatfri) er best egnet til dette formålet. En av årsakene er at håret er mer sensitivt og tørt etter hårfarging enn det normalt ville være. En shampoo uten sulfat (SL-sulfatfri) vil ikke tørke ut håret på samme måte. En annen god grunn til at du bør velge en sulfatfri shampoo og balsam, hvis du har farget håret, at produktene kan hjelpe med å holde på fargen og er mindre tilbøyelige til å misfarge eller vaske fargen vekk.

Er håret ditt tørt og kjedelig?

Hvis håret føles tørt, grovt og kjedelig i istedenfor glatt og mykt, når du drar fingrene mellom hårlokkene, har du sannsynligvis kruset og tørt hår. Denne hårtypen kan også ha godt av en shampoo uten sulfat, da en SL-sulfatfri shampoo ikke fjerner hårets naturlige oljer og fukt - som nettopp bidrar til et sunt, glatt og mykt hår.

Er håret ditt skadet og knekker lett?

Hvis ja, så skal du endelig ikke bruke en shampoo med sulfater (SL-sulfater). Hvis håret ditt er fint, skrøpelig eller typisk skandinavisk, vil en SL-sulfatfri shampoo faktisk være ideell for å motvirke disse symptomene. En shampoo uten sulfat (SL-sulfatfri) kan også holde på fukten i håret. Og siden tørrhet ofte er en stor synder til skadet og knekt hår, kan dette være veldig gunstig for deg med skadet, splittet og knekt hår. For å styrke og reparere håret i dybden, bør du overveie å bruke en hårmaske til tørt hår ukentlig, som kan fremme proteinproduksjonen i håret.

Har du problemer med tørr og kløende hodebunn?

Hvis ja, så skal du virkelig overveie å bytte til en SL-sulfatfri shampoo. Ulempen med SL-sulfater er, at de også vasker de naturlige oljer fra hodebunnen og håret vekk. Hvis din hodebunn er følsom, kan SL-sulfater forårsake irritasjon som rødhet, tørrhet og kløe. Dersom hodebunnen din ikke spiller på lag, er det en riktig god grunn til å sjekke hva shampooen din inneholder, og gjerne bytte over til en shampoo uten sulfat og SL-sulfat.

Hvordan velger man en shampoo uten SL-sulfat?

Det kan være litt av en jungel å finne ut hvilke ingredienser som kan være skadelige i en shampoo, og hvilke man trygt kan bruke i hår og hodebunn. Ofte kan det være vanskelig å gjennomskue de latinske ordene på en varedeklarasjon, og selv om ingrediensene er naturlige, kan de høres ut som det helt motsatte. Derfor forklarer jeg her nettopp hvilke sulfater du bør unngå og hvilke ingredienser du skal kan se etter i en shampoo uten sulfater.

Disse sulfater bør du unngå når du skal finne en god, skånsom SL-sulfatfri shampoo:

Sørg alltid for å holde deg langt vekk fra shampooer som inneholder sulfatholdige såpestoffer som Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Sodium Laureth Sulfat (SLES). Disse fjerner nemlig ikke bare alle de naturlige oljer i hodebunnen, de kan også skape kløe, rødme og irritasjon i hodebunnen, og virke ytterst uttørkende på både hår og hodebunn. Disse SL-sulfater kan også stå på varedeklarasjonen under navnet; Natrium Lauryl/Laureth Sulfat, så vær ekstra oppmerksom på ordene lauryl sulfat og laureth sulfat.

Disse sulfater og ingredienser er gode å unngå hvis din shampoo skal være skånsom for både hår og hodebunn:

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfat
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonat
 • TAmmonium eller Sodium Xylenesulfonat

Du kan trygt velge en shampoo som inneholder disse milde sulfater:

Gode SL-sulfatfrie shampooer har naturlige, men fremdeles effektive ingredienser, som f.eks. er utvunnet av kokosolje, som vil gi deg en sikker og mild renhet. Nedenfor nevner jeg noen ingredienser som du kan finne i naturlige shampooer uten SL-sulfater. Disse er sikre og de skal du gjerne sørge for at hårpleieproduktene dine inneholder hvis du ønsker et produkt uten skadelige SL-sulfater.

 • Coco glucosid
 • Lauryl glucosid
 • Decylglucosid
 • Kaprylycaprylglucosid
 • Sodium Coco-Sulfate
 • Natriumcocoylglutamat
 • Dinatriumcocoylglutamat
 • Natriumcocoamphoacetat
 • Dinatrium laureth sulfosuccinat
 • Natriummethylcocoyltaurat
 • Natriummethyl oleoyl taurat
 • Natriumcocoylisethionat
 • Ammoniumcocoylisethionat
 • Natriumlaurylglucosecarboxylat
 • Natriumlauroyllactylat
 • Cocamidopropylbetain

Når du har valgt en shampoo uten skadelige sulfater og hvis du vil pleie håret ekstra godt etter en dusj, bør du også overveie et bambushåndkle til håret.

hairlust trustpilot

Min produktanbefaling: HairLust SL-sulfatfri shampoo

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo er en sertifisert økologisk og vegansk SL-sulfatfri shampoo, som kan brukes av alle hårtyper. Den virker effektivt gjenoppbyggende på tørt, skadet eller skrøpelig hår. Den inneholder risprotein, planteprotein og hveteprotein, som gir styrke til håret og hjelper det med å vokse. Den innovative kombinasjonen av nærende planteekstrakter fra økologisk aloe vera, økologisk blåbærekstrakt og økologisk mangosmør forhindrer at håret tørker ut, og virker svært pleiende på en sart og irritert hodebunn. Om du har blondt, lyst eller grått hår, anbefaler jeg deg å sjekke ut vår andre artikkel om lilla shampoo og -balsam, og hvordan du unngår gult hår.

Shampooen inneholder ikke parabener, ftalater eller andre ingredienser som kan virke hormonforstyrrende. Hair Growth & Repair Shampoo er en mild, shampoo uten sulfater som gjør skade eller irriterer hodebunnen. I stedet for skadelige SL-sulfater inneholder shampooen såpestoffet Sodium Coco Sulfat, som er utvunnet av kokosolje. Vi har valgt å bruke et sulfatholdig såpestoff i shampooen for å sikre at shampooens kvalitet og effekt er så god som overhodet mulig. Samtidig har vi sørget for at den inneholder noen ytterst effektive, fuktgivende og pleiende naturlige ingredienser, som beskytter hodebunnen og sikrer huden mot det milde såpestoffet. Sodium Coco Sulfat er nedbrytelig i naturen, og godkendt af f.eks. Svanemerket, hvilket betyr at det ikke er hverken hormonforstyrrende eller allergifremkallende.

En SL-sulfatfri shampoo som er enkel å bruke og inneholder naturlige aktive ingredienser og effektive næringsstoffer mot tørt og kjedelig hår, og som hjelper med å holde håret elastisk, sunt og langt.

 

Kundeanmeldelser av HairLust
4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


1 kommentar


 • Kathrine G

  Merket faktisk veldig stor forskjell da jeg byttet til en shampo uten sulfat. Har veldig krusete og tørt hår, men etter at jeg begynte å bruke en sulfatfri shampo føles håret mye mykere og mer håndterlig. Bytter ikke tilbake, for å si det sånn ;)


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres