Shampoo uten sulfat: 6 gode grunner til å velge en sulfatfri shampoo


Hva er en sulfatfri shampoo egentlig? Har du noensinne undret over hva det er som får shampooen til å skumme, eller hvorfor skummende, duftende bobler dannes i badekaret? Det er høyst sannsynlig SLS/SLES-sulfater. Sulfater finnes i en lang rekke produkter som shampoo, kroppssåpe og til og med i tannkrem. Les videre her, hvor jeg dykker ned i seks gode grunner til at du bør bruke en shampoo uten sulfat (SLS/SLES) fremover.

Sofie Tidemand

Medgründer, HairLust

Sofie er medgründer av HairLust. Hun er en hår-nerd med stor H og elsker å kunne formidle sin erfaring i faget til andre. Hun har en stor interesse for å lære om og teste de nyeste trendene rundt naturlig hårpleie, stylingtips og ingredienser. De siste årene har hun sørget for å holde seg oppdatert med alt som beveger seg innen feltet. Noe av det beste hun vet er å kunne gjøre en forskjell for mennesker.Les mer om skribenten.

Pleier du å titte på ingredienslisten bak på shampoo, kroppsvask, håndsåpe, ansiktsrens eller tannkremtuben? Hvis ikke synes jeg at du skal begynne med det. Det er en stor sannsynlighet for at du finner sulfat - i form av Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Lauryl Ether Sulfate - høyt på ingredienslisten.

Det stemmer at visse typer sulfat er helt sikre og effektive, så derfor kan det kanskje også virke litt forvirrende og unødvendig å gjøre et stort nummer ut av sulfatfri shampoo i det hele tatt. Jo visst kan sulfater være ufarlige, men kunsten er å velge riktig form av sulfat eller unngå dem helt, hvis du er i tvil. Fortsett å lese hvis du vil vite hvilke sulfater du bør unngå i shampooen din (og pleieprodukter generelt), og hva en shampoo uten sulfat kan gjøre for kvaliteten og tilstanden til håret ditt.

Det var ikke før jeg tok en nærmere titt på ingredienslisten bakpå shampoo, kroppssåpe, ansiktsvask og tannkrem, at jeg fant ut hvor hyppig skadelige sulfater inngår som en ingrediens i flere produkter som jeg brukte daglig. Det er nå heldigvis flere år siden, og jeg er blitt klokere og mer selektiv med tiden. Nå bruker jeg alltid SLS/SLES sulfatfri shampoo, og det er det mange gode grunner til. Men la oss først starte fra begynnelsen, og bli litt klokere på hva sulfater egentlig er.

Hva er sulfat?

I store trekk er sulfat et rensemiddel som renser for både olje og skitt. De inngår ofte i renseprodukter til hår og hud, fordi sulfat har en evne til å tiltrekke vann og olje/fett. Sulfat gjør altså at fett og oljebasert skitt fra hodebunn, hår og hud løsner når det skummes opp med vann. Dessuten er sulfater også ansvarlige for å gi den skummende såpen som mange forbinder med friskhet og renhet.

Er sulfater farlige?

Sulfater er ikke farlige. Men de kan være plagsomme for hår og hud. Sulfatene jobber med å fjerne skitt, overflødig sebum, opphoping av produktrester m.m., men visse typer sulfater gjør jobben litt for grundig, og fjerner alle oljene hodebunnen og huden har bruk for for å holde seg sunne og aktive, hvilket etterlater hodebunnen tørr og utsatt. Sebum er også nødvendig for å holde hårlokkene fuktet og glansfulle. SLS/SLES kan altså medføre fukttap, hvilket i verste fall kan forårsake irritasjoner i hodebunnen, og tørke ut både hud og hårlokker.

Hvis det ringer en bjelle hos deg, og du sliter med en hodebunn som enten en tørr, eller som kompenserer for fukttapet ved å overprodusere oljer og sebum, som gjør at håret konstant blir fett, bør du overveie en sulfatfri shampoo uten SLS/SLES sulfater! En shampoo uten sulfat er et mildere og mindre uttørrende alternativ.

Stort sett alle undersøkelser viser at håret blir sterkere og sunnere i lengden, hvis man unngår SLS/SLES sulfat i hårpleieprodukter

Helene Sørensen

Hårstylist og skjønnhetsekspert

Bør jeg unngå sulfater?

Det korte svaret er nei. Men du bør unngå visse typer sulfater. Og husk at den ingrediensen som erstatter sulfat i en shampoo uten sulfat ikke alltid er bedre for hår og hud!

Det finnes flere former for sulfater, og noen er milde, naturlige og gode for både hår og hud. Som eksempel er Sodium Coco Sulphate, på norsk; natriumkokosulfat et mildt, overflateaktivt stoff fra kokos, som ikke har uttørrende effekt på hår og hud, men i stedet hjelper med å rense håret uten å fjerne alle de sunne, naturlige oljene i hodebunnen. Derfor kan det være litt av en jungel å skulle forstå nøyaktig hvilke stoffer som er gode å unngå i en shampoo, og hvilken sulfatfri shampoo som faktisk passer til deg.

Om du ser på ingredienslisten på shampooen din, vil de skadelige SL-sulfatene ofte stå beskrevet som; Sodium Lauryl eller Laureth Sulphate, eller alternativt Natrium Lauryl/Laureth Sulphate. Lenger nede i artikkelen forteller jeg mer om nøyaktig hvilke sulfater du bør unngå, og hvilke din SLS/SLES sulfatfri shampoo trygt kan inneholde. Les videre og lær mer.

Er en shampoo uten sulfat noe for deg? 6 gode grunner:

Det kan være mange fordeler ved å velge en shampoo uten sulfat. Men for å hjelpe deg med å avgjøre om håret ditt kan dra nytte av en SLS/SLES sulfatfri shampoo, bør du følge godt med nå, hvor jeg gjennomgår 6 gode grunner til å velge en shampoo uten sulfat (SLS/SLES):

1. Du har krøller

Hvis svaret er ja, bør du absolutt overveie en SLS/SLES sulfatfri shampoo. Hvis du har krøllete hår, vet du sikkert godt at krøllene har bruk for masse fukt. En shampoo uten sulfat (SLS/SLES) hjelper krøllene dine godt på vei, nettopp ved å holde på den gode fukten i håret, som tross alt bidrar til at krøllene ikke kruser seg eller glattes ut. På samme måte hjelper du hår og hodebunn med å bevare naturlige oljer som er nødvendige for sunn hårvekst! Utover å bruke en shampoo uten sulfat, bør du huske å bruke både fuktgivende hårmaske og balsam. På den måten gir du håret ditt de beste vilkårene med optimal næring og fukt.

For de som har problemer med krusete hår, men ikke har krøller, kan man med fordel bruke en god hårolje, som samler, reduserer og mykgjør krusete og frizzy hår.

2. Du farger håret

Hvis du farger håret eller benytter deg av kjemiske hårbehandlinger, kan en shampoo uten sulfat bidra med å holde fargen frisk og fin. SLS/SLES sulfat kan oppbygge seg i håret, og det kan også ha innflytelse på varigheten av dine kjemiske behandlinger, som f.eks. permanente krøller. Det er flere årsaker til hvorfor en shampoo uten sulfat er godt egnet dersom du farger håret. En av disse er at håret er mer sensitivt og tørt etter at du har farget det, og derfor bør du velge en shampoo uten sulfat (SLS/SLES), som ikke tørker ut håret. En annen årsak er at en sulfatfri shampoo hjelper med å holde på fargen og kan minimere misfarging eller utvaskning av den nye hårfargen din.

3. Håret ditt er tørt og glansløst

Hvis håret ditt føles tørt, grovt og glansløst, har det sannsynligvis bruk for mer fukt. Som jeg har nevnt tidligere, er en shampoo uten sulfat mildere, og jobber mer effektivt med å holde på fukten i håret, i motsetning til SLS/SLES sulfatene. Hvis du har problemer med ekstremt tørt hår, finner du flere gode råd og produktforslag ved å trykke på linken.

hairlust trustpilot

4. Håret ditt er tungt, skadet og knekker fort

Hvis ja - Prøv med en shampoo uten sulfat! Hvis du har fint hår (som meg), og opplever at håret har en tendens til å bli tungt og livløst, og splittes eller knekke lett, så kan det være et tegn på at du har opphoping av produktrester fra bla. sulfater og annet i hår og hodebunn. Bruk en dyptgående og gjenoppbyggende shampoo uten sulfat (SLS/SLES) med gode proteinkilder og plantefibre, som kan gjenoppbygge håret i dybden og løfte håret naturlig - uten kløende produktrester.

5. Hodebunnen er tørr og kløende

Hvis ja, bør du absolutt investere i en SLS/SLES sulfatfri shampoo. Ulempen med visse sulfater er at de også vasker vekk de naturlige oljene fra hodebunnen og håret. Hvis hodebunnen din er følsom, kan SLS/SLES sulfatene i shampooen din også forårsake irritasjon som rødme, tørrhet og kløe. Hvis hodebunnen din gir deg trøbbel, er det med andre ord en veldig god idé å sjekke hva shampooen din inneholder, og gjerne undersøke hva en sulfatfri shampoo kan gjøre for deg i din situasjon.

6. Du vasker håret få ganger i uken

Hvis du ikke vasker håret mer enn 2-3 ganger i uken, og ikke opplever problemer med fet hodebunn, kan du med fordel velge en shampoo uten sulfat. Du kan høyst sannsynlig hoppe over den daglige hårvasken, da sebumproduksjonen er i balanse, og hodebunnen ikke overproduserer en masse naturlig olje. Prøv heller med en mildere SLS/SLES sulfatfri shampoo og opplev fort forskjellen på hårlokkene.

Hvordan velger man en shampoo uten sulfat?

Det kan være litt av en jungel å finne frem til hvilke ingredienser som kan være skadelige i en shampoo, og hvilke man trygt kan smøre i hår og hodebunn. Ofte kan det være vanskelig å gjennomskue de latinske ordene på en varedeklarasjon, og selv om ingrediensene er helt naturlige, kan de høres som det helt motsatte. Derfor vil jeg nå forklare nøyaktig hvilke sulfater du bør unngå, og hvilke ingredienser du gjerne kan se etter i en shampoo uten sulfat, så du ikke lenger trenger å frykte for hodebunnens helse:

Gå etter produkter med økologi-sertifikater som Ecocert. Det er din sikkerhet for at du unngår skadelige kjemikalier.

Stine Holm - Community Manager, HairLust

Sulfatfri shampoo: Disse sulfatene bør du unngå:

Sørg for å alltid holde deg vekk fra shampooer som inneholder sulfatholdige såpestoffer som Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Sodium Laureth Sulfat (SLES). Disse fjerner nemlig ikke bare alle de naturlige oljene i hodebunnen, de kan også skape kløe, rødhet og irritasjon i hodebunnen, og virke ytterst uttørrende på både hår og hodebunn. Disse SLS/SLES sulfatene kan også stå på varedeklarasjonen under navnet; Natrium Lauryl/Laureth Sulfat, så vær ekstra oppmerksom på ordene ‘lauryl sulfat’ og ‘laureth sulfat’.

Nedenstående sulfater og ingredienser du bør unngå hvis shampooen din skal være skånsom for både hår og hodebunn:

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfat
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonat
 • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat

hairlust trustpilot

Du kan trygt velge en shampoo uten sulfat (SLS/SLES) med milde sulfater:

Gode SLS/SLES sulfatfri shampooer har naturlige, men likevel effektive ingredienser, som f.eks. er utvunnet av kokosolje, som gir deg en sikker og mild renhet. Nedenfor nevner jeg noen ingredienser du kan finne i en naturlig shampoo uten sulfat (SLS/SLES). Disse er sikre og de skal du gjerne sørge for at hårpleieproduktene dine inneholder, hvis du ønsker et produkt uten skadelige SLS/SLES sulfater.

 • Coco glucosid
 • Lauryl glucosid
 • Decylglucosid
 • Kaprylycaprylglucosid
 • Sodium Coco-Sulfate
 • Natriumcocoylglutamat
 • Dinatriumcocoylglutamat
 • Natriumcocoamphoacetat
 • Dinatrium laureth sulfosuccinat
 • Natriummethylcocoyltaurat
 • Natriummethyl oleoyl taurat
 • Natriumcocoylisethionat
 • Ammoniumcocoylisethionat
 • Natriumlaurylglucosecarboxylat
 • Natriumlauroyllactylat
 • Cocamidopropylbetain

Når du har valgt en shampoo uten sulfater som er skadelige, og du vil pleie håret litt ekstra etter at du ha dusjet, bør du også overveie et bambus håndkle til håret.

Mine produktanbefalinger til å vedlikeholde sunt hår:

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo

Dette er en sertifisert økologisk, vegansk, og SLS/SLES sulfatfri shampoo, som med fordel kan benyttes som et mildere alternativ under hårvasken. Denne shampoo uten sulfat (SLS/SLES) virker gjenoppbyggende på tørt, skadet eller skjørt hår og inneholder mikroproteiner og essensielle planteoljer, som gir styrke til tørt hår og hodebunn. De nærende oljene fra økologisk aloe vera, økologisk blåbærekstrakt og økologisk mangosmør forhindrer at håret blir tørt og virker svært pleiende på hodebunn og hårlokker.

Det er en SLS/SLES sulfatfri shampoo, som er enkel å bruke og som inneholder naturlige aktive ingredienser og effektive næringsstoffer mot tørt og livløst hår som hjelper med å holde håret elastisk, sunt og langt.

Denne sjampoen fås også i en forfriskende utgave til menn, med stimulerende mynteolje som vekker blodsirkulasjonen til hårrøttene til live og pleier og stimulerer hodebunnen hos menn.

HairLust Hair Growth & Repair Conditioner

Husker du å bruke balsam etter hver hårvask med shampoo? Det bør du absolutt gjøre hvis du ønsker å vedlikeholde et sunt hår. Hvor en shampoo fjerner skitt, produktrester og overflødig sebum, sørger en balsam for å pleie håret i dybden og beskytte håret mot fukttap. HairLust Hair Growth & Repair Conditioner er rik på gjenoppbyggende proteiner, og den gjør håret verken fett eller tynger det. Så alt i alt er den et nødvendigt produkt til oss med tørre lokker - selvfølgelig i kombinasjon med en god shampoo uten sulfat.

Protein Reconstructor Hair Mask

Som jeg nevnte kort lenger oppe i artikkelen, er en sulfatfri shampoo god hvis du farger håret eller utsetter det for kjemiske behandlinger. Det samme gjelder med en proteinkur til håret. Kjemiske behandlinger kan skade proteinene i håret, og derfor det er viktig at du supplerer med proteiner i hårpleien din. Jeg bruker selv Protein Reconstructor Hair Mask fra HairLust, som både inneholder gjær- og planteprotein. Bruk den et par ganger i måneden, så er håret fit for fight!

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


4 kommentarer


 • HairLust

  Hei Sara,

  Med krøllete og farget hår kan du fint bruke vår Hair Growth & Repair Shampoo. Denne passer fint til alle typer, men er spesielt velegnet til tørt, tynt og skadet hår. Krøllete hår har en tendens til å være tørrere enn andre hårtyper, så dette bør passe ditt hår godt.

  Du må gjerne ta kontakt på info@thehairlust.no om du har flere spørsmål :-)

  Mvh, HairLust


 • Sara

  Hei takk for fin bog; vet du om flere på SLS fri sjampoer du kan anbefale? Har både krøller og farget hår.


 • HairLust

  Hei Ank,
  Takk for fin tilbakemelding! :-)

  Sodium C14-16 Olefin Sulfonate har noen av de samme egenskapene som blir nevnt i dette blogginnlegget! Den har også en tendens til å tørke ut og irritere hår og hodebunnen. Krøllete hår er ofte mer tørt enn annet hår, så her vil nok ikke denne ingrediensen være til fordel for krøllete hår, da den bare tørker håret ytterligere. Det krøllete hår trenger er fuktighet så jeg ville heller ha sett etter produkter som tilfører masse fuktighet til håret ditt.

  Jeg har sendt deg en e-post med en lengre forklaring! :-)

  Mvh, Mariell.


 • ANk dE JOng

  Hei, fin og oopklarende blog, men kva med C14-16 olifin sulfonate? Er den curly girls venleg?


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres