• GRATIS LEVERING VED KJØP OVER 499,-

 • KUNDESERVICE ER ÅPEN 10-16 PÅ HVERDAGER

Hårtap etter graviditet – alt du skal være oppmerksom på


Strekkmerker, ømme ben, urininkontinens, hovne føtter og hårtap. Ja, vi kvinner kan bli utfordret grundig under graviditeten. Men en ting vi kan nyte er at håret vårt vanligvis vokser som ugress. Under graviditeten kan man ofte oppleve å endelig se at håret ditt vokser seg sterkt og sunt. Derfor kan det også komme som et sjokk når det etter graviditeten plutselig går den andre veien og håravfall plutselig blir en realitet.

Hårtap etter graviditet, også kjent som postpartum alopecia, oppleves vanligvis i løpet av de første 2-6 månedene etter fødselen. Noen kvinner opplever ikke at de mister noe spesielt mer hår etter graviditeten, mens andre vil oppleve at de mister sitt nye flotte hår allerede før fødselen. Det antas imidlertid at rundt 90% av alle kvinner vil oppleve en form for hårtap etter fødselen.

Hva forårsaker hårtap etter graviditeten?

Kroppen opplever økt østrogen- og progesteronnivå under graviditeten, noe som får flere hår til å forbli i vekstfasen, som igjen betyr at håret vokser som aldri før. Etter fødselen vil hårsekkene imidlertid gå i dvale, og det kan ta opptil 2-6 måneder før den nye og fine hårveksten vises.

Hvor mange hår er det normalt å miste etter fødselen?

Kvinner som er vant til et tykt og langt hår, har en tendens til å legge merke til mer hårtap under graviditeten enn kvinner med finere hår, da det blir tydeligere for dem. Men det gjennomsnittlige antallet hår du mister per dag er det samme, uavhengig av hårtype.

Vi mister vanligvis 50-100 hår per dag, men hos kvinner med håravfall etter graviditet kan dette tallet være mer enn 400 hår per dag de første 6 månedene etter fødselen. Normalt vil dette bli redusert til normalen etter ca 6 måneder. Dersom du føler at du fremdeles mister store mengder hår etter de første 6 månedene, kan det skyldes andre årsaker, og du bør kontakte legen din.

Grunner til at man mister hår etter fødsel:

 • Ubalanse i skjoldbruskkjertelen
 • Jernmangel og anemi
 • Mangel på vitamin B12
 • Utilstrekkelig inntak av folsyre
 • Oksidativt stress
 • Ernæringsmessig eller følelsemessig sjokk
 • Hormonelle forandringer

Hva kan du gjøre for å redusere hårtap etter graviditet?

I mange tilfeller oppstår hårtap etter fødselen innen få måneder og krever ingen behandling, men det kan være bra for selvtillit å redusere hårtap etter graviditet med litt hjelp fra sidelinjen i form av kosttilskudd.

Etter en graviditet vil kroppen gjennomgå en større hormonell, fysisk og mental forandring. Amming og stress kan legge mye stress på kroppen din, så sørg for at du tar godt vare på deg selv og kroppen din. Sørg for at nivåene i blodsukkeret, jern, sink og vitamin D er normale, og prøv å minimere stressnivået. Spis et sunt og variert kosthold med mye protein og sunne ingredienser. Det er kosttilskudd for hår med biotin på markedet som kan brukes av kvinner som har opplevd hårtap etter fødselen og opplever håravfall på grunn av vitamin- eller mineralmange.

Kan hårtap under graviditeten bli permanent?

Generelt sett er hårtap etter fødselen bare midlertidig, men med det sagt kan noen kvinner som har et genetisk hårtap, oppleve permanent hårtynning, bli utløst av graviditet.

Fakta om hårtap under og etter graviditet

 • Noen kvinner opplever få eller ingen endringer i hårveksten, mens andre opplever store endringer.
 • Hver graviditet er unik; Din erfaring med hårtap etter graviditet gir ingen indikasjon på påfølgende svangerskap.
 • Hårsekkene reagerer annerledes på forskjellige tilsetningsstoffer i shampoo og balsam. Under og etter svangerskapet kan håret bli tørt og livløst. Det kan være lurt å prøve med en shampoo, balsam eller hårkur til tørt hår, for å gjenvinne hårets fuktighetsbalanse.
 • Noen kvinner oppdager at balsam og shampoo uten sulfater balanserer hårets fuktighetsbalanse og volum.
 • Mange kvinner opplever under graviditetens tredje trimester at håret deres føles tykkere enn det har vært de to andre trimesterene, mens andre kvinner ikke merker noen forskjell.
 • Under graviditeten oppstår en undertrykkelse av mannlige hormoner kjent som androgener, og disse påvirker også hårtap. Dette i kombinasjon med økt sirkulerende østrogen bidrar til mindre volum i håret.
 • Hårtap etter graviditet kan være et tegn på vitamin- og mineralmangel. Det kan også være et signal om at skjoldbruskkjertelen påvirkes.
 • Kvinner som opplever psoriasis i hodebunnen, kan oppdage at det under graviditeten skjer en generell reduksjon av symptomene. For kvinner som har problemer med flass under graviditeten, kan det skje en generell forbedring.