"Ammehår" etter graviditet: Alt du skal være oppmerksom på!


Noen kvinner opplever stort hårtap etter graviditet, mens andre opplever hårtap allerede før fødsel. Det antas faktisk at omkring 90% av alle kvinner opplever en form for hårtap etter graviditet. I denne artikkelen gjør jeg deg litt klokere på årsakene til såkalt "ammehår" og hormonelt håravfall, og kommer med noen gode personlige produktanbefalinger.

Christine Jensen

Skjønnhetsskribent

Christine er utdannet journalist fra Høyskolen i Christiania i Oslo. Hun har lang erfaring fra skjønnhetsbrasjen og har arbeidet i en helsekostforretning i Bærum, hvor hennes primære ansvar var kjøp og salg av hårpleieprodukter. Les mer om skribenten.

Strekkmerker, ømme ben, urininkontinens, hovne føtter, ammehår og hormonelt håravfall. Ja, vi kvinner blir virkelig utfordret både under og etter graviditeten. Men én ting vi kan nyte godt av er at håret vårt vanligvis vokser som ugress. Under graviditeten kan man ofte oppleve å endelig se at håret vokser seg sterkt og sunt. Derfor kan det også komme som et sjokk når det etter graviditeten plutselig går i den andre retningen - og ammehår plutselig blir en realitet.

Hårtap etter graviditet, også kjent som postpartum alopecia, oppleves vanligvis i løpet av de første 2-6 månedene etter fødselen. Noen kvinner opplever ikke at de mister spesielt mye hår etter graviditeten, mens andre vil oppleve at de mister sitt nye flotte hår allerede før fødselen. Det antas imidlertid at rundt 90% av alle kvinner vil oppleve en form for hormonelt håravfall og ammehår etter fødselen.

Hva forårsaker hårtap etter graviditeten

Kroppen opplever økt østrogen- og progesteronnivå under graviditeten, noe som får flere hår til å forbli i vekstfasen, som igjen betyr at håret vokser som aldri før. Etter fødselen vil hårsekkene imidlertid gå i dvale, og det kan ta opptil 2-6 måneder før den nye og fine hårveksten vises.

Gå direkte til: Produktanbefalinger til hårtap etter graviditet.

Hvor mye hår er det normalt å miste etter fødselen?

Kvinner som er vant til et tykt og langt hår, har en tendens til å legge merke til mer hårtap under graviditeten enn kvinner med finere hår, da dette såkalte "ammehåret" blir tydeligere for dem. Men det gjennomsnittlige antallet hår du mister per dag er det samme, uavhengig av hårtype.

Vi mister vanligvis 50-100 hår per dag, men hos kvinner med håravfall etter graviditet kan dette tallet være mer enn 400 hår per dag de første 6 månedene etter fødselen. Normalt vil dette bli redusert til normalen etter ca. 6 måneder. Dersom du føler at du fremdeles sliter med ammehår etter de første 6 månedene, kan det skyldes andre årsaker, og du bør vurdere å kontakte legen din.

hairlust trustpilot

Grunner til at man får "ammehår" etter fødsel

 • Ubalanse i skjoldbruskkjertelen
 • Jernmangel og anemi
 • Mangel på vitamin B12
 • Utilstrekkelig inntak av folsyre
 • Oksidativt stress
 • Ernæringsmessig eller følelsesmessig sjokk
 • Hormonelle forandringer

Hva kan du gjøre for å redusere hårtap etter graviditet?

I mange tilfeller oppstår hårtap, eller "ammehår", innen få måneder etter fødselen og krever ingen behandling. Det kan likevel være bra for selvtilliten å redusere hårtapet etter graviditeten med litt hjelp fra sidelinjen - for eksempel i form av kosttilskudd.

Etter en graviditet vil kroppen gjennomgå en større hormonell, fysisk og mental forandring. Amming og stress kan legge mye press på kroppen din, så sørg for at du tar godt vare på deg selv og kroppen din - slik at du unngår det verste ammehåret. Sørg for at nivåene i blodsukker, jern, sink og vitamin D er normale, og prøv å minimere stressnivået. Spis sunn og variert kost med mye proteiner og sunne ingredienser. Det er kosttilskudd for hår med biotin på markedet som kan brukes av kvinner som har opplevd hårtap etter fødselen og opplever hormonelt håravfall på grunn av vitamin- eller mineralmangel. Du kan også lese mer om hvordan du kan få tykkere hår i vår artikkel om nettopp dette.

Før- og etterbilder ved bruk av HairLust kosttilskudd

hairlust hair vitamins før etter bilde

Venstre: Etter 1 måneds bruk av HairLust Hair Growth Formula Capsules. Høyre: Etter 3 måneders bruk av HairLust Hair Growth Formula Gummies. Resultatet varierer fra person til person.

Kan "ammehår" bli permanent?

Generelt sett er hårtap etter fødselen bare midlertidig. Med det sagt, finns det noen kvinner som via genetisk arv opplever at graviditet kan utløse permanent håravfall.

Fakta om hårtap under og etter graviditet

   • Noen kvinner opplever få eller ingen endringer i hårveksten, mens andre opplever store endringer.
   • Hver graviditet er unik; Din erfaring med hårtap etter graviditet gir ingen indikasjon på påfølgende svangerskap.
   • Hårsekkene reagerer annerledes på forskjellige tilsetningsstoffer i shampoo og balsam. Under og etter svangerskapet kan håret bli tørt og livløst. Det kan være lurt å prøve med en balsam eller shampoo for tørt hår, for å gjenvinne hårets fuktbalanse.
   • Noen kvinner oppdager at shampoo og balsam uten SL-sulfater balanserer hårets fuktbalanse og volum.
   • Mange kvinner opplever at håret deres føles tykkere under tredje trimester, enn det har vært de to andre trimesterene, mens andre ikke merker noen forskjell.
   • Under graviditeten oppstår en undertrykkelse av mannlige hormoner kjent som androgener, også kjent som hormonelt håravfall. Dette i kombinasjon med økt sirkulerende østrogen bidrar til mindre volum i håret.
   • Hårtap etter graviditet kan være et tegn på vitamin- og mineralmangel. Det kan også være et signal på at skjoldbruskkjertelen påvirkes.
   • Kvinner som opplever psoriasis i hodebunnen, kan oppdage at det under graviditeten skjer en generell reduksjon av symptomene. For kvinner som har problemer med flass under graviditeten, kan det skje en generell forbedring.

Er du en av mange kvinner som har mistet hår etter graviditet og sliter med ammehår, men som er i tvil om piller og vitaminer mot hårtap kan hjelpe deg, bør du lese mer her, hvor jeg har skrevet litt om de 10 viktigste vitaminer for håret

 

 

Kundeanmeldelser av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


3 kommentarer


 • Ingrid

  Jeg husker at jeg ikke kunne forstå hvordan håret plutselig kunne gå fra å være DEN manken til å plutselig bli tynt og pistrete. Jeg var kjapt ute med å bestille meg et slikt kosttilskudd, og jeg føler faktisk at det hjelper! Det skal sies at jeg også er veldig flink til å behandle håret ellers også, men synes uansett det gir en god effekt 😊


 • Thea

  Synes kapslene deres funker kjempebra på håret! Det har endelig begynte å komme seg igjen etter fødsel. Jeg ble anbefalt å ta et vitamintilskudd med biotin av en venninne, og det er jeg veldig glad for :-)


 • Kristine

  Har slitt veldig mye med ammehår siden jeg fødte sønnen min, og gleder meg derfor veldig til å prøve ut både vitaminene og gummies :)


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres