Protein hårkur: Hva kan en hårkur med proteiner gjøre for håret ditt?


Hva er en egentlig en protein hårkur, hvorfor har håret bruk for protein, og hvorfor er det plutselig så mange som har begynt å booste lokkene med en hårkur med proteiner? Les videre her, hvor jeg gir deg svarene og en masse gode tips og triks til hvordan du får mest ut av din protein hårkur, slik at du sikrer deg et sunt og sterkt hår. Jeg gir til og med min beste produktanbefaling!

Hanne Nyborg

Skjønnhetsskribent

Hanne startet på sin frisørutdannelse, men valgte etter en stund å gå videre med journalistikk istedenfor Hun er nå utdannet journalist fra Universitetet i Bergen, og arbeider som freelance-journalist for HairLust og andre.Les mer om skribenten.

Jeg er nok ikke den eneste som har opplevd at håret blir tørt, slitt og kanskje også har større tendens for å knekke etter litt for mye hårfarge, hårføning eller bruk av heftige stylingprodukter og rettetang? De slitte tuppene fortsetter bare å poppe frem, og man sitter igjen med skadet og skjørt hår, som henger trist nedover skuldrene eller faller av i fleng.

Heldigvis finnes det en løsning, og den er både enkel og grei: En god, gjenoppbyggende proteinkur for håret! Men hva er en protein hårkur, hvorfor kan den gjøre en forskjell, og hvorfor er det plutselig blitt så smart å gi håret en hårkur med proteiner? Les videre og lær mer.

Hårlinjestruktur og håranatomi

Proteiner og helse går hånd i hånd. Ikke bare for de som ønsker å bygge muskler, men også for de som ønsker et langt, sunt og skinnende hår. Håret består nemlig først og fremst av proteiner, som også kalles keratiner, og derfor skal håret naturligvis ha proteiner for å kunne vokse. På samme måte som kroppen og spesielt musklene trenger proteiner for å fungere, kan proteinmangel derfor gjøre at håret blir både tørt og skrøpelig, og kanskje til og med begynner å falle ut. Håret kan derfor ha stor nytte av en ekstra proteinboost i hverdagen.

Hva skjer når du ikke får nok protein til håret?

Helt enkelt forklart vil kroppen din begynne å rasjonere mengden av protein som er tilgjengelig, og bruke den på noen av kroppens viktigste funksjoner, som produksjonen av hormoner, enzymer og antistoffer. Siden hårvekst og reparasjon av vev ikke regnes som funksjoner som er like viktige for kroppens funksjon og overlevelse, vil kroppen først og fremst nedprioritere tilførselen av protein til håret og hårsekkene, når den opplever proteinmangel. Det resulterer fort i at håret blir trist og tørt, og her kan en god og hurtig løsning være en gjenoppbyggende hårkur med et høyt innhold av proteiner.

Før- og etterbilde

Hårets vekstsyklus spiller også en viktig rolle i proteinbehovet håret har for å vokse. Ca. 90% av håret ditt befinner seg i vekstfasen, som også kalles den anagene fase, og som varer i ca. 3-5 år. Etter vekstfasen kommer den katagene fase, som også kalles overgangs- eller svinnfasen, som gjerne varer et par uker. Til slutt gjennomgår håret den telogene fase, som også kalles hvile- eller avvisningsfasen, hvor håret faller ut. Mangel på proteiner kan tvinge store deler av håret til på samme tid at gå direkte i avvisningsfasen, da det ikke får de rette næringsstoffer til å kunne fortsette med å vokse. Derfor opplever man ofte hårtap eller perioder hvor man mister mye mer enn normalt, hvis man ikke får riktig mengde proteiner. Og her kan en protein hårkur være effektiv.

Håret kan trenge ekstra protein, for eksempel som et resultat av farging, bleking, kjemiske behandlinger eller høy temperatur ved styling. Dessuten kan mangel på protein i kostholdet føre til mangel på protein i hårsekkene.

hairlust trustpilot

En gjenoppbyggende proteinkur for håret

En hårkur med proteiner styrker håret ved å reparere forskjellige lag av håret som er skadet. Proteinene i hårkuren fyller potensielle huller i håret, styrker det, og beskytter mot fremtidig skade. En protein hårkur er et supert tilskudd til hårpleierutinen din hvis du vil gi ekstra protein til håret ditt.

De vanligste proteinene som anvendes i en proteinkur for håret er: keratin, kollagen, havre-, ris-, hvete- og silkeprotein. Når du ser på ingrediensene i din protein hårkur, står ofte ordet “hydrolysert” i forbindelse med innholdet av proteiner. Dette ordet betyr at proteinet er blitt brutt ned til mindre molekyler, som har lettere for å trenge gjennom hårets egne keratinlag, og sørger dermed for at proteinene kan trenge dypere inn i håret. Dette holder håret lettere, samt gjør at behandlingen blir mer effektiv. Når du leter etter en protein hårkur, kan du se etter ord som “gjenoppbyggende”, “reparerende” eller “styrkende”. Ord som ‘aminosyrer’ og ‘protein’ er også viktige å se etter når du leter etter den riktige protein hårkuren, da proteiner kan komme fra mange forskjellige naturlige kilder.

Vær imidlertid oppmerksom på at disse ingrediensene kan fås fra mange forskjellige kilder, så det er alltid verdt å være spesielt oppmerksom på at de kommer fra de mest naturlige kildene. Hvis du ønsker litt ekstra boost fra din protein hårkur, anbefaler jeg at du også sjekker mengden av proteiner i produktet. Tommelfingerregelen her er, jo lavere ingrediensen er i ingredienslisten, jo mindre er det i selve produktet. Så hvis du vil gi ekstra protein til håret ditt, bør du velge en proteinkur for håret som er rik på reparerende proteiner.

Symptomer på at du mangler protein

Mangel på proteiner i håret kan vises på mange måter og forårsaker forskjellige symptomer for forskjellige hårtyper. Ulike naturlige forhold eller behandlinger kan også forårsake proteinmangel i håret. Hvis noen av symptomene eller situasjonene nedenfor høres kjent ut, kan det være på tide å gi håret ditt litt ekstra proteiner:

 • Hvis du har veldig krusete og tørt hår, og opplever at håret knekker og splittes, selv om du bruker fuktighetsgivende hårprodukter
 • Hvis du opplever problemer med at håret er flatt og livløst, og har vanskelig for å lage voluminøse frisyrer når du styler håret
 • Dersom ditt krøllete hår plutselig ser unormalt flatt ut og mangler elastisitet.
 • Hvis du opplever at håret ditt er slitt og skadet etter at det har vært utsatt for veldig sterkt sollys, uten at du har brukt UV-beskyttende hårprodukter
 • Spesielt for blondiner er det viktig å gi rikelig med protein til håret, ettersom lyst hår ofte er naturlig tynnere og skjørt (særlig hvis det er bleket eller farget). Du kan lese mer om hårpleie for lyst hår med silver shampoo i bloggartikkelen vår.
 • Plutselig hårtap - hvis proteinmangelen i håret fortsetter i lang tid, kan håret bli tynnere og begynne å falle ut. Dette kan ofte unngås ved å gi ekstra protein til håret.

Protein hjelper også til å absorbere fuktighet i håret, så noen ganger blandes proteinmangel med mangel på fuktighet. Derfor er det en god idé å regelmessig gi nok fuktighet og protein til håret ditt, slik at det holder seg sunt og tykt. En tommelfingerregel er: Hvis håret føles tørt og du ønsker å gi det litt ekstra oppmerksomhet, er det en god ide å bruke en protein hårkur som gir protein til håret ditt!

Hvordan kan jeg tilføre protein til håret?

Hva en protein hårkur er og hvorfor det å legge vekt på å tilføre protein til håret ditt, kan absolutt virke litt rart for mange. Derfor prøver jeg å forklare litt om hvorfor du bør behandle håret ditt med produkter som inneholder proteiner. Med disse små tipsene kan du enkelt få litt mer ut av proteinene i hårpleieproduktene dine!

Hvor ofte man bør bruke en proteinkur for håret kommer veldig an på hvilken hårtype man har, og hvilken tilstand ens hår er i. Det er derfor ingen direkte fasit på hvor ofte man bør gi håret litt ekstra proteiner, og derfor vil jeg anbefale at man prøver seg frem og starter med å forsiktig introdusere lokkene til en proteinkur for håret.

En protein hårkur som HairLust Protein Reconstructor Hair Mask er en svært dyptgående og effektivt gjenoppbyggende hårkur med et høyt innhold av proteiner, og derfor har ikke håret behov for behandlinger med hårkur like ofte som hvis man bruker en normal fuktighetsgivende hårkur. Man vil dog hurtig kunne merke på håret, hva det har bruk for, og hvor ofte du har behov for en behandling med en proteinkur for håret.

Hvis du har normalt og sunt hår:

Det er ikke alt hår som har bruk for spesielt mye ekstra protein. Noen får nemlig nok protein gjennom kosten eller f.eks. via kosttilskudd, til at hårsekkene har det de har bruk for for å vokse seg sunne. Derfor vil jeg anbefale at man, hvis man har noenlunde normalt og sunt hår, kun starter med en månedlig hårkur med et lavt innhold av proteiner, og at man da i hverdagene supplerer med en normal fuktighetsgivende shampoo & balsam, hårolje og evt. en hårkur uten proteiner.

Hvis du har tørt, skadet eller slitt hår:

Hvis du er bekymret for at håret ditt virker veldig slitt og tørt, og du mener at det kunne ha bruk for mer protein, kan du bruke en proteinkur for håret ca. 2-3 ganger månedlig og kanskje supplere med en shampoo og balsam, som også inneholder en mindre mengde proteiner. Det vil alltid være ekstra godt for håret, hvis man prøver å få flere proteiner inn i kosten, og det er det heldigvis mange gode kilder til; både animalske, vegetariske og veganske.

6 enkle trinn: Slik bruker du din proteinkur for håret:

  1. Vask håret med shampoo, så håret er nyvasket og renset for skitt og resterende hårprodukter, før du påfører din protein hårkur. På denne måten kan den trenge dypere inn i håret og gi enda bedre effekt.

  2. Klem ønsket mengde hårkur ut i hånden (man kommer langt med litt) og påfør det i hele håret fra rot til spiss. En god proteinkur for håret vil ikke gjøre håret fett, men i stedet etterlate håret friskt og rent, så ikke vær redd for å påføre den rundt hårrøttene.

  3. Når produktet er godt fordelt i hele håret, pleier jeg alltid å børste forsiktig gjennom med en god hårbørste som kan brukes i både tørt og vått hår - en såkalt wet brush, som også gir hodebunnen en deilig massasje og kickstarter blodsirkulasjonen. Jeg bruker Detangle Wet Brush fra HairLust, som ligger godt i hånden, og som ikke tar så mye plass i vesken når man er på farten.

  4. La din protein hårkur virke i minst 5-10 minutter. Sett på litt god musikk og vrikk litt ekstra med hoftene, eller syng høyt til tonene mens du barberer leggene og venter på at behandlingen har trengt godt inn i håret. Så blir dusjritualet også litt gøyere, hver gang du skal bruke hårkuren.

  5. Skyll håret grundig og avslutt med en god, fuktgivende balsam. Prøv evt. Hair Growth & Repair Conditioner fra HairLust, som er rik på bla. økologisk aloe vera, som er kjent for sine fuktighetsgivende og reparerende egenskaper, og samtidig full av nærende, essensielle fettsyrer fra økologisk kakaosmør.

  6. Da en hårkur med proteiner er en veldig dyptgående behandling, er det ikke nødvendig å bruke den oftere enn 1-3 ganger i måneden. Hvis du derfor føler at du har bruk for mer fukt og pleie i hverdagen, vil jeg anbefale at du supplerer med en fuktighetsgivende hårkur mellom behandlingene med en protein hårkur for å gi håret ekstra pleie og beskyttelse.

  Hårkur med proteiner: Dos & Don’ts

  Hvordan kan man booste effekten av en protein hårkur? Og er det noe man bør unngå å gjøre når man anvende en hårkur med proteiner? Det får du svaret på her:

  Don'ts: Hva bør du unngå?

  Det er en god idé å holde seg fra for mange forskjellige proteinholdige hårpleieprodukter, spesielt hvis man har et rimelig normalt og sunt hår. Derfor vil jeg anbefale at man holder seg til ett produkt av gangen, som f.eks. en hårkur med proteiner. Har man behov for mer protein, kan man også bruke samme produkt litt oftere i stedet for å bruke flere forskjellige på samme tid.

  Dos: Dette vil håret ditt elske

  Leter du etter en god proteinkur for hår, kan jeg anbefale Protein Reconstructor Hair Mask fra HairLust. Den er nemlig proppet med gode essensielle ingredienser, som hydrolysert gjærprotein, hveteprotein og økologisk aloe vera, som virkelig nærer og gjenoppbygger håret i dybden.

  Dersom du vil booste effekten av din protein hårkur, kan du øke hårets absorberingsevne ved å påføre hårkuren under en varm dusj, eller ved å pakke håret godt inn i et skånsomt og varmt håndkle, mens din protein hårkur får lov til å virke. Varme har nemlig den effekten på håret, at det åpner skjellaget på hårstråene og dermed gjør det lettere for hårkuren å trenge ordentlig inn i håret. Her er det viktig at man etterbehandler med en fuktgivende balsam og ved å avslutte med å skylle håret godt i kaldt vann. Begge deler virker nemlig forseglende på hårstråene, så de er godt beskyttet gjennom hele dagen.

  Dersom håret føles stivt etter at du har brukt en hårkur med proteiner, kan du gjerne avslutte med en fuktighetsgivende behandling. La håret suge til seg alle de sunne fettsyrene, som er i en god hårolje av kokosolje eller i en fuktighetsgivende balsam. Sørg for at håret er fullstendig mettet ved å la balsamen eller håroljen sitte i noen minutter, før du skyller håret godt og avslutter med kaldt vann. Jeg digger denne deilige håroljen fra HairLust, som etterlater håret silkemykt og mildt duftende av kokos.

  Hårkur med proteiner: Kan det bli for mye?

  Okay - la oss si at du nå har brukt en protein hårkur, men at håret føles tørt og stivt etterpå. Hva gikk galt? Hadde ikke håret ditt behov for protein likevel? Mye tyder på at du nå faktisk har gitt håret ditt for mye protein.

  Husk å tilføre fuktighet - finn en god balanse

  Kanskje du har hørt snakk om fuktighets- eller proteinbalansen i håret? Håret ditt har det best når det får nok fuktighet og protein til håret. Hvis håret ditt er godt fuktet, men du ikke gir nok protein til håret, kan det bli tynnere, sprøere og se livløst ut. For mye protein gjør derimot håret stivt, loslitt og tørt. Så også i dette tilfellet bør du finne det gylne middelvei og finne riktig balanse for håret ditt.

  Hvis du tilfører håret for mye protein, kan hårsekkene bli stive, ødelagte og harde. Dette er en indikasjon på overdreven mangel på protein og/eller fuktighet. Derfor er det lurt å også regelmessig bruke fuktighetsgivende hårpleieprodukter, for eksempel en fuktighetsgivende hårmaske eller hårolje, sammen med dine normale hårpleierutiner. Det er også en god idé å begynne å gi protein til håret i små doser, og se hvordan håret ditt reagerer på en protein hårkur. Dersom du opplever at håret ditt blir stivt og hardt etter hver proteinbehandling, anbefaler jeg deg å lese følgende avsnitt, hvor jeg går innpå overfølsomhet for proteiner.

  Overfølsomhet for proteiner i håret

  Noen hårtyper er overfølsomme for protein og for proteinets boostende effekt, og i dette tilfellet er det ikke nødvendig å gi ekstra protein til håret. Håret kan da bli hardt og stivt, og knekke som et resultat av proteinbehandlingen. Hvis du føler at håret ditt bare vil bli verre av proteinbehandlingen, kan det være lurt å ta denne enkle testen for å finne ut om håret ditt er overfølsomt for protein.

   1. Fukt en liten del av håret ditt

   2. Påfør litt protein i det våte håret, i form av en f.eks. protein hårkur, egg eller gresk yoghurt

   3. La denne delen av håret tørke, og sammenlign deretter med resten av håret ditt

   Den behandlede delen av håret burde virke litt stivere enn resten av håret, men dersom det føles ekstremt stivt og hardt eller begynner å knekke, er det stor sannsynlighet for at du er overfølsom for proteiner i håret.

   Håret ditt kan faktisk også ha fått for mye proteiner, og rett og slett fått en slags “overdose”. Uansett hva årsaken er, så er behandlingen den samme: fukt, fukt, fukt. Ta gjerne en liten pause fra produkter med innhold av proteiner. Dersom håret ditt føles bra ut neste gang du bruker en protein hårkur eller annen proteinholdig hårpleie, kan det rett og slett hende at det bare var for mye protein sist du prøvde.

   Hvis imidlertid du tror at du lider av en overfølsomhet for proteiner i håret, trenger du absolutt ikke å bekymre deg. Proteiner trenger likevel ikke å bli fullstendig eliminert fra hårpleierutinene dine. Noen ganger, for eksempel en gang annenhver måned, er det bra å gi håret en behandling med protein. Sørg for å bare anvende lette proteinprodukter, og pass på å fukte håret etter en proteinbehandling, gjerne med en god hårolje. I denne artikkelen kan du finne den beste hårolje til din hårtype. Det kan dog være en god idé å kutte ut hårpleieprodukter med mye proteiner fra din daglige hårpleierutine.

   Andre tips og triks til god og skånsom hårpleie, utover å bruke en protein hårkur

   Jeg håper at denne artikkelen ga deg svarene du lette etter om en hårkur med proteiner, og hvorfor det er viktig å tilføre proteiner til hår og hårsekker. Det finnes utallige måter man kan forbedre kvaliteten av håret, og en protein hårkur er kun én av disse. Hvis du er interessert i å gjøre mer for håret ditt, vil jeg anbefale deg å droppe varmeapparatene, la håret lufttørke og begynne på et kosttilskudd til håret, slik at du gir håret optimal pleie både innenfra og utenfra.

   Les gjerne våre andre artikler, hvor vi bla. gir gode råd, tips og triks til hvordan få håret til å vokse fortere ved hjelp av skånsomme hårpleierutiner, som er superenkle å implementere selv i en travel hverdag.

   Kundeanmeldelser av HairLust

   4,8

   4,8 av 5 stjerner

   41 anmeldelser


   2 kommentarer


   • Therese

    Dette er helt ny informasjon for meg! Men nå fikk jeg veldig lyst til å prøve en hårkur med proteiner 😉 Har veldig tynt og slitt hår, så kanskje det kan hjelpe for meg?…


   • Elise

    Har lenge vurdert å kjøpe en proteinmaske til håret, men egentlig vært litt i tvil i forhold til hva som egentlig skiller den fra en vanlig hårmaske. Nå har jeg endelig fått et ordentlig svar, og har allerede klikket hjem proteinmasken deres! Gleder meg til å prøve :)


   Legg igjen en kommentar   Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres