Hårkur med proteiner: Hva er det godt for?


Hva er egentlig en protein hårkur, og hva er grunnen til at det har sneket seg inn i hårpleierutinen til så mange? Her finner du gode tips og råd til hvordan du får mest mulig ut av din hårkur med proteiner, slik at du er ett steg nærmere sunt og sterkt hår.

Hanne Nyborg

Skjønnhetsskribent

Hanne startet på sin frisørutdannelse, men valgte etter en stund å gå videre med journalistikk istedenfor Hun er nå utdannet journalist fra Universitetet i Bergen, og arbeider som freelance-journalist for HairLust og andre.Les mer om skribenten.

Jeg tipper at jeg ikke er den eneste som har noen (u)vaner som innebærer både farging, føning og styling av hår. Vi har vel alle opplevd hva farge- og varmebehandling kan gjøre med håret? Man sitter igjen med slitt og tørt hår, som er skrøpelig og skadet. Jeg kan forsikre deg om at en god løsning og investering derfor kan være en protein hårkur.

På samme måte som kroppen din, kan også håret ditt ha nytte av protein. Hvis lokkene virker slitne eller livløse, kan det være et tegn på at du trenger mer protein til håret. Du lurer kanskje på hvorfor en hårkur med proteiner er så bra for håret, og hva som egentlig skiller den fra en vanlig hårmaske? Les videre her, og få et innblikk i hvorfor du bør introdusere en proteinkur for hår til din hårpleierutine!

Hvorfor er en proteinkur for hår så viktig?

Ja, hvorfor er egentlig protein til håret så viktig for oss? Proteiner og helse går hånd i hånd – ikke bare for de som ønsker å bygge muskler, men også for de som ønsker langt, sunt og skinnende hår.

Men hva skjer egentlig når du ikke får i deg nok protein?

Enkelt sagt, vil kroppen din begynne å rasjonere mengden protein tilgjengelig i kroppen din og bruke den til viktigere funksjoner som å produsere hormoner, enzymer og antistoffer. Siden hårvekst og vevsreparasjon ikke regnes som en viktig funksjon for kroppens regelmessige funksjon og overlevelse, blir tilførsel av protein til hårsekkene dine avskåret. Dette resulterer derfor i at du sitter igjen med tørt og sprøtt hår, og en god løsning kan da være å ta i bruk en god protein hårkur.

Vekstsyklusen til håret ditt spiller også en viktig rolle i proteinbehovet for hårvekst. På et hvilket som helst tidspunkt er 90% av håret ditt i den voksende fasen (anagen fase), som varer i 3-5 år. Deretter kommer den mellomliggende fasen (katagen fase) som varer i et par uker, etterfulgt av en hvile/felle-fase (telogen fase) under hvilket eldre hår faller ut. En proteinmangel kan tvinge en stor del av håret til å gå i en hvile/felle-fase samtidig, noe som resulterer i høyere enn gjennomsnittlig hårtap.

Hvordan bremser du håravfall med en hurtig proteinkur?

Så hva gjør du for å øyeblikkelig bremse håravfall, når du plutselig opplever at du mister masse hår, fordi du ikke får nok proteiner gjennom kosten? Det raskeste alternativet er å tilføre protein til håret. Vet du ikke hva det er? Les videre her, så skal du nok få svaret! En annen ting man kan gjøre for å unngå tynt hår, er å prøve å supplere med kosttilskudd med viktige vitaminer og mineraler. Jeg bruker selv HairLust Hair Gummies.

hairlust trustpilot

Hva består en proteinkur for hår av?

En proteinkur for hår er proppet med proteiner som håret kan absorbere. En protein hårkur styrker håret, gjenoppretter det dersom det har blitt skadet, fyller hull i skjellaget og etterlater håret sunt og sterkt. En hårkur med proteiner kan sakke ned vanntap, og kan bidrar til å holde håret fuktet.

Hvilke ingredienser bør man se etter i en god proteinkur til håret?

De mest vanlige proteiner som anvendes i en protein hårkur er keratin, kollagen, havre, ris, hvete og silke. De vil normalt bli preget av ordet hydrolysert, noe som betyr at proteinet har blitt brutt ned i et mindre molekyl som kan trenge gjennom lagene av keratin, som gjør håret lettere. Ordene aminosyre og protein er også viktige å se etter i en hårkur med proteiner, siden proteiner kan komme fra så mange forskjellige typer naturlige kilder. Når er på utkikk etter en proteinkur for hår, bør du sørge for at disse ingrediensene vises som noen av de første på ingredienslisten, for å være sikker på at det er en betydelig mengde protein i produktet. Jo lenger nede på listen de er, desto mindre er det i.

 

Når trenger man påfyll av protein til håret ?

Hvem er egentlig en hårkur med proteiner best egnet for? Det er ulike grunner til hvorfor en protein hårkur er så viktig for håret. Nedenfor har jeg listet opp de vanligste årsakene til hvorfor man bør gå til anskaffelse av en protein hårkur.

 • Dersom du sliter med at håret knekker og spalter seg, til tross for at du bruker fuktighetsgivende hårprodukter.

 • Dersom du har svært tørt og krusete hår, enten av natur eller på grunn av dårlige hårpleierutiner.

 • Dersom du har problemer med flatt og livløst hår, og har vanskelig for å skape voluminøse hårfrisyrer som krøller eller bølger.

 • Dersom du har vært eksponert for mye sterkt sollys uten å bruke beskyttende hårprodukter, og derfor opplever slitt og skadet hår.

 • Dersom du er i ferd med å gjennomgå en heftig behandling, som bleking, farging eller kjemiske behandlinger for håret. Dersom du, som mange andre, er forbruker av lillasjampo, kan en proteinkur være en veldig god idé! Her kan du lese mer om lilla shampoo og -balsam, og hva som er lurt å vite dersom du bruker produkter for farget og bleket hår.

 • Dersom du allerede er et offer for bleking, kjemiske behandlinger eller overeksponering av klor (fra bassenget i sommerferien?). Håret føles gjerne porøst og tørt, og da er det gjerne på tide med en hårkur med proteiner.

Hvor ofte skal man bruke en protein hårkur?

Hvor ofte man bør bruke proteinkur for hår kommer selvsagt an på hårtype og tilstanden på håret. Her er det åpent for litt eksperimentering, og du kan prøve deg frem med å forsiktig introdusere protein til håret. Du vil ganske fort merke hva håret ditt har behov for, og hvor ofte du bør bruke en protein hårkur.

En protein hårkur som HairLust Protein Reconstructor Hair Mask er en svært dyptgående og gjenoppbyggende hårkur med et høyt innhold av proteiner, og derfor har ikke håret behov for behandlinger med denne typen hårkur like ofte som hvis man bruker en normal fuktgivende hårkur. Man vil dog fort kunne merke på håret hva det egentlig har bruk for, og hvor ofte det har behov for en behandling med en proteinkur. Du kan gjerne starte med å introdusere et produkt med en ganske lav mengde protein til håret, og bare bruke det en gang eller to i måneden. Dette er et godt valg hvis håret ditt er naturlig er litt grovt, eller hvis du kun er bekymret for litt skade og slitasje. Hvis du føler at håret ditt ville ha nytte av mer protein, kan du jobbe deg opp med å bruke et hårprodukt som skal vaskes ut, opptil én gang i uken. Her må du gjerne prøve deg litt frem, og kjenne hva ditt hår har bruk for.

Hvor ofte bør du bruke en proteinkur til håret om du har normalt, sunt hår?

Det er ikke alt hår som har bruk for særlig mye ekstra protein. Noen får nemlig nok protein gjennom kosten eller f.eks. via kosttilskudd, til at hårsekkene har det de behøver for å vokse seg sunne. Derfor vil jeg anbefale at man, hvis man har noenlunde normalt og sunt hår, bare starter med en månedlig hårkur med et lavt innhold av proteiner, og at man i hverdagene supplerer med en normal fuktgivende shampoo & balsam, hårolje og evt. en hårkur uten proteiner.

Hvor ofte bør du bruke en proteinkur til håret om du har tørt, skadet eller slitt hår?

Hvis du er bekymret for at håret ditt virker veldig slitt og tørt, og du mener at det kunne ha nytte av mer protein, kan du bruke en proteinkur til håret ca. 2-3 gange månedlig. Dett kan også være en god idé å i tillegg supplere med en shampoo og balsam som også inneholder en mindre mengde proteiner. Det vil altid være ekstra godt for håret hvis man prøver å få flere proteiner inn via kosten, og det er det heldigvis mange gode kilder til; både animalske, vegetariske og også veganske.

Dos & Don’ts med protein til håret

Hvordan kan man booste effekten av sin protein hårkur? Og er det noe man bør la vær å gjøre når man bruker en hårkur med proteiner? Det får du svaret på her:

Don'ts: Hva bør du unngå når du skal gi håret en proteinkur?

Det er en god idé å holde seg fra å bruke for mange proteinholdige hårpleieprodukter, spesielt om du har normalt og rimelig sunt hår fra før. Bruk gjerne kun én type behandling med protein til håret, enten det er en shampoo, balsam, hårkur eller leave-in-krem.

Do's: Dette er hva håret ditt kommer til å elske, hvis du investerer i en protein hårkur

Leter du etter en ordentlig god protein hårmaske, kan jeg anbefale Protein Reconstructor Hair Mask fra HairLust. Den er nemlig proppet med essensielle ingredienser, som hydrolysert gjærprotein, hveteprotein og økologisk aloe vera, som virkelig nærer og gjenoppbygger håret i dybden.

Hvis du gjerne vil booste effekten av din protein hårkur, kan du øke hårets absorberingsevne ved å påføre hårkuren mens du tar en varm dus, eller ved å pakke håret godt inn i et skånsomt og varmt håndkle, mens proteinkuren får virke. Varme har nemlig den effekten på håret at det åpner skellaget på hårstråene og dermed gjør det lettere for hårkuren å trenge inn i håret. Her er det viktig, at man etterbehandler med en fugtgivende balsam og til sist at man skyller håret godt i kaldt vann. Begge deler virker nemlig forseglende på hårstråene, så de er godt beskyttet for å motstå dagens vanskeligheter.

Hvis håret ditt føles veldig stivt etter bruk av en protein hårkur, kan du følge opp med en fuktighetsgivende behandling. La håret suge til seg en god kokosnøttolje, eller en fuktgivende balsam. Pass på at håret ditt er fullstendig mettet, og la det sitte i noen minutter. Når du har skyllet ut, bør stivheten være borte. Jeg anbefaler denne supergode håroljen fra HairLust, som etterlater håret silkemykt og duftende av kokos.

Hvordan bruker man en hårkur med proteiner?

Proteinkur for hår er kanskje et nytt hårpleieprodukt for mange, og jeg ønsker derfor å forklare hvordan jeg pleier å gå frem når jeg bruker min hårkur med proteiner. Det er nemlig noen små triks som kan gjøre det enda enklere å påføre, samt at man får en enda bedre virkning. Nedenfor lister jeg opp de ulike stegene du bør ta for å få mest ut av din hårkur med proteiner!

 • Håret skal helst være nyvasket, og renset for skitt og smuss. Dette er slik at produktet enda enklere kan trenge inn i håret, og gi optimal effekt.

 • Deretter klemmer du ut ønsket mengde i hånden (man kommer langt med litt!), og påfører i hele håret. En protein hårkur vil nemlig ikke gjøre håret fettete, men heller etterlate det friskt og rent.

 • Når produktet er fordelt i hele håret pleier jeg alltid å gre gjennom med en god hårbørste, slik at du er sikker på at du kommer til overalt. Invester i en børste som er egnet både for vått og tørt hår – en såkalt wet brush gir hodebunnen en deilig massasje og får i gang blodsirkulasjonen. Jeg bruker Detangle Wet Brush fra HairLust, og den er blitt en fast følgesvenn i dusjen!

 • La hårkuren sitte i 5-10 minutter, og ta en liten dans i dusjen mens du venter!

 • Skyll deretter håret grundig, og avslutt med en god balsam. Hva med å prøve Hair Growth & Repair Conditioner?

 • En protein hårkur er ikke nødvendig å bruke oftere enn 1-3 ganger i måneden, da det er en veldig dyptgående behandling. Jeg anbefaler å supplere med en fuktighetsgivende kur mellom behandlingene, for å gi håret rikelig med fukt. Et tips fra meg til deg er den deilige Hair Growth & Protection fra HairLust!

Tips og råd utover å anvende en protein hårkur

Jeg håper denne artikkelen gav deg svar på de spørsmålene du måtte ha om protein til håret, og hvordan du skal anvende en proteinkur for hår. Det finnes selvsagt mange andre måter man kan forbedre hårkvaliteten på, og en protein hårkur er kun én av disse. Dersom du er interessert i å ta enda flere steg for å forbedre hårets helse, vil jeg anbefale deg å komplementere ytre pleie med indre pleie i form av et kosttilskudd som styrker håret innenfra.

Sjekk gjerne ut våre andre artikler inne på HairLusts blogg! Dersom du vil ha flere tips og råd vil jeg oppfordre deg til å ta en titt på noen av mine andre artikler, hvor du blant annet kan lese om vitaminer for hår eller om hvordan få håret til å vokse fortere.

Kundeanmeldelser av HairLust

 

 

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


 • Merete

  Har egentlig aldri helt skjønt hvorfor protein skal være så viktig for håret, helt til jeg selv prøvde en proteinkur. Mitt tynne, pistrete og slitte hår (har vært gjennom mange runde med farging og varmeverktøy) ble plutselig mykt, sunt og håndterlig!! Det er nesten som magi for håret altså! Takk til Hairlust for denne fantastiske hårkuren ❤️


 • Elise

  Har lenge vurdert å kjøpe en proteinmaske til håret, men egentlig vært litt i tvil i forhold til hva som egentlig skiller den fra en vanlig hårmaske. Nå har jeg endelig fått et ordentlig svar, og har allerede klikket hjem proteinmasken deres! Gleder meg til å prøve :)


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres