Flass i hodebunn? 5 måter å bli kvitt flass i håret en gang for alle


Flass i hodebunn er noe de fleste ikke snakker så mye om, men det er noe mange opplever innimellom. Enten du sliter med flass i hodebunn fra tid til annen, eller om du har et mer permanent problem, er det uansett noe som kan være ganske ødeleggende for en person i hverdagen.

Peter Jørgensen

Freelance hårstylist

Med en lang og erfaringsrik karriere innenfor hudpleieindustrien er Peter en drevet spesialist innen forebyggelse og vedlikeholdelse av sunn hud og hår. Peter holder til daglig til i Paris, hvor han jobber som freelance hårstylist.Les mer om skribenten.

Når du har flass i håret kan det være vanskelig å ha håret opp i forskjellige frisyrer, og du bruker kanskje mer tid på håret ditt en det du hadde trengt. Vi har derfor satt sammen noen tips mot flass som skal gjøre situasjonen din litt enklere.

Dersom du vil vite hva flass i hodebunn kommer av, og hva du kan gjøre for å forhindre flass i hodebunn, burde du fortsette å lese nedenfor hvor vi har samlet våre beste tips mot flass.

Hvorfor flasser vi?

Enkelt sagt har flass i hodebunn med hudcellene våre å gjøre. Cellene på hele kroppen vår deler og multipliserer seg hele tiden, og blir byttet ut med nye celler. De nye cellene faller bort fra huden din, og en ny syklus for cellene dine begynner.

Det som gjør at flass i hodebunn faktisk oppstår og blir et problem, er når cellene dine begynner å dele seg for raskt og det bygger seg opp et lag av døde hudceller i hodebunnen din. Det høres kanskje ikke veldig delikat ut, men flass i hodebunn er faktisk veldig vanlig.

Her er noen av de vanligste årsakene til at du opplever flass i hodebunnen.

Årsaker til flass #1 – Du har en tørr hodebunn

En tørr hodebunn kommer av mangel på fukt. Det sier seg selv, ikke sant? Når hodebunn ikke får nok fuktighet blir den irritert, og hudlaget begynner å falle bort, som fører til flass.

En tørr hodebunn kan komme av forskjellig type vær/luft, alderdom eller reaksjoner på forskjellige produkter.

Årsaker til flass #2 – Livsstil og diett

En dårlig diett hvor du ikke får i deg riktig næring kan ha en påvirkning på både helse, hud og hår. Det kan faktisk også være en årsak til at noen begynner å flasse. En diett som inneholder mye sukker kan skape en høy insulinproduksjon, noe som igjen fører til en overproduksjon av oljeproduksjon i hodebunn som kan forårsake flass.

Årsaker til flass #3 – Oljete/irritert hodebunn

Dersom du har opplevd oljete hud vet du at dette kan føre til utbrudd og dårlig hud generelt. En oljete hodebunn kan også skape irritasjon og få et dårlig utfall. Flere ting kan bidra til en oljete hodebunn, og noen av årsakene kan være genetikk, diett, ubalanse i hormonene dine, graviditet eller overgangsalder.

Årsaker til flass #4 – Du vasker ikke håret ofte nok

Avhengig av hårtypen din burde du vaske håret ditt rundt 3-4 ganger i uken om du sliter med flass. Dersom du går for lenge mellom hver gang du vasker håret ditt vil det bygge seg opp mye olje og møkk i hodebunnen din som kan skape irritasjon og flass i hodebunn.

Årsaker til flass #5 – Du reagerer på produktene dine

Dersom du spiser noe du ikke helt tåler kan du få en veldig dårlig reaksjon, og det samme gjelder dersom du bruker hårprodukter du egentlig ikke tåler. Forskjellen er at man ofte føler det mer fysisk dersom man spiser noe. Det er utallige ingredienser som kan påvirke hodebunnen og håret ditt på forskjellige måter, og alle produkter passer ikke til alle typer hår. Dersom du sliter med mye flass i hodebunn kan produktene du bruker være årsaken.

Dersom du sliter med mye flass anbefaler vi at du forsøker å bytte til produkter som er spesielt laget for en tørr og irritert hodebunn. Dette kan gjøre hodebunnen din mindre irritert, og kan hjelpe deg å bli kvitt flass i håret.

Årsaker til flass #6 – Du har en underliggende hudlidelse

Forskjellige hudlidelser, slik som psoriasis eller eksem, kan forårsake irritasjon, tørrhet og flass i hodebunn. Dersom du har en underliggende hudlidelse, anbefaler vi deg å snakke med legen din for råd til behandling.

5 måter å bli kvitt flass i hodebunn på en gang for alle

Dersom du er lei av at flass i håret tar over livet ditt har vi satt sammen 5 tips mot flass som kan hjelpe deg å bekjempe problemet. Vi har samlet tips mot flass som faktisk er utprøvd og bevist, og skal kunne hjelpe deg å oppnå en sunn hodebunn.

1. Endre dietten din

Dietten din har mye mer å si for en sunn hodebunn enn det du kanskje skulle tro. Tørrhet og flass i hodebunn kan faktisk være på grunn av maten du får i deg, og det kan være på tide å endre noen av vanene dine.

Biotin, jern, omega-3 fettsyrer, samt masse frukt og grønt kan hjelpe deg mot flass i hodebunn. Det kan hjelpe til å gjenopprette en sunn oljeproduksjon i hodebunn, men også opprettholde sunt hår, hud og negler. Om du syns det er vanskelig å sette sammen en god matrutine anbefaler vi deg å begynne med vitaminer og supplementer i begynnelsen for å komme i gang.

2. Vask håret ditt oftere

Vi hører ofte at vi vasker håret vårt for ofte, og det kan være sant for mange. Dersom man derimot sliter med flass i hodebunn burde du prøve å vaske håret oftere.

Dersom du vasker håret rundt 3 ganger i uken, burde du vurdere å vaske det annenhver dag. Om du derimot vasker håret daglig burde du sjekke ut vårt neste tips mot flass.

3. Prøv en hodebunnskrubb

Oppbygget flass i hodebunn kan bekjempes med vår favoritt hodebunnskrubb, Hair & Scalp Detox Scrub. Denne skrubben er laget spesielt for å fjerne ekstra olje, mineraler og oppbygget flass i hodebunn, og gjenoppbygge et sunt hår.

Bruk skrubben i dusjen en gang i uken, og bruk deretter sjampo og balsam normalt. Dette vil hjelpe deg å redusere flass i hodebunn, og få i gang en naturlig oljeproduksjon for røttene dine.

skæl

4. Ikke klø

Vi har vel alle hørt en eller annen gang at vi ikke skal klø opp skorper og sår, og det samme gjelder for en irritert hodebunn. Dessverre er det slik at flass i hodebunn kan klø intenst, men om du klør kan det faktisk gjøre vondt verre.

Dersom du føler du er nødt til å klø, bruk håndflaten din til å trykke ned over stedene du klør, og unngå etter beste evne å bruke neglene dine til å klø deg med.

5. Bytt ut produktene dine

Flass i hodebunn er ofte knyttet til feil produkter som skaper irritasjon. Det er derfor på tide å ta en titt på produktene du bruker, og se om det kanskje er noen bedre alternativer for deg der ute. En god sjampo og balsam burde gi næring, beskytte og gi god fukt til hår og hodebunn, uten å skape unødvendig irritasjon.

Vi har et fantastisk sett med sjampo og balsam som gir deg akkurat disse tingene. Vår Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner hjelper håret å bli synlig sunnere og mer elastisk. Ps: vi har også noe som passer for menn.

Det er ikke kun produktene vi bruker i dusjen som kan være med på å skape mer flass i hodebunn. Det er et spesielt sted du tilbringer mange timer av døgnet din, og dette er i sengen din. Stoffet i putetrekket ditt kan faktisk være et ekstra irritasjonsmoment for hodebunnen din, som kan føre til ekstra flass i håret. Pure Bamboo Pillowcase er et putetrekk i bambus som er spesielt laget for å beskytte hår og hodebunn, og er veldig hjelpsomt for personer med sensitiv hodebunn.

Ting du kan gjøre selv hjemme for en tørr og flassende hodebunn

Om du ikke ønsker å vente på bestillingen av produkter, eller om du vil se hva som kan fungere mot flass i hodebunn av ting du kanskje allerede har hjemme har vi noen tips mot flass du kan prøve å lage selv hjemme.

Tetreolje

Tetreolje er kjent som et vanlig produkt for bekjemping av akne og oljete hud, men det som kanskje er mindre kjent er at oljen kan brukes mot flass i håret.

Ved å blande 4-5 dråper av oljen i sjampoen din kan du lage din egen lille vidunderkur mot flass i hodebunn. Det kan hjelpe mot tørrhet og irritasjon, og få tilbake den naturlige balansen i hodebunnen din. Tetreolje hjelper med overproduksjonen av flass i hodebunn, og kan hjelpe mot kløe og sårhet man ofte kan føle om man sliter med flass i håret.

Eplecidereddik

Enda et tips mot flass er eplecidereddik. Du har kanskje hørt at eplecidereddik kan brukes til så mangt, og lindring av flass i hodebunnen er en av en av de tingene. Ha en spiseskje i sjampoen din, eller ha eddiken i en sprayflaske og spray hodebunnen din. Dette kan hjelpe deg å bekjempe flass i håret.

Syren i eddiken kan hjelpe mot skapelsen av noen type mikrober som er med på å skape ekstra flass i hodebunn. Dette kan balansere pH-verdien i hodebunnen din og hjelpe å bekjempe problemet ditt.

Kokosolje

Er det egentlig noe som ikke kan fikses med kokosolje? Dette er ikke bare et tips mot flass, men er godt for deg på mange måter. For å bekjempe flass i hodebunn er kokosolje spesielt bra grunnet sine fuktighetsgivende egenskaper.

Før du vasker håret ditt påfører du en god mengde med kokosolje på hodebunnen din som en slags hårmaske. Ha oljen i hodebunn i 15-20 minutter før du dusjer og vasker håret som normalt. Bruk en gang i uken for å forebygge flass i håret.

Aloe Vera

Enda er produkt du kanskje har hjemme, men ikke var klar over at kunne hjelpe mot flass, er aloe vera. Aloe vera er spesielt kjent for sine dempende egenskaper mot solbrent hud, men akkurat som med kokosolje kan aloe vera også hjelpe å gi ekstra fuktighet mot flass i hodebunn. Aloe vera har antibakterielle og anti-sopp egenskaper som kan hjelpe mot irritasjon og kløe ved flass i håret.

Bruk aloe vera på samme måte som med kokosolje, og ha den som en maske i håret før du dusjer.

Sitron

Før du bruker masse sitronsaft mot flass i hodebunn er det greit å tenke på at sitron er en syre, og dersom du har veldig sensitiv hodebunn kan dette faktisk skape ekstra irritasjon. Det er likevel et tips mot flass som kan være verdt å sjekke ut.

For å bruke sitron mot flass i håret anbefaler vi å blande rundt en spiseskje med sitronsaft sammen med kokosolje og sukker for å lage din egne hodebunnsskrubb. Denne blandingen kan brukes for å skrubbe bort flass i hodebunn. Vi anbefaler deg likevel å følge nøye med under behandlingen om du prøver denne miksen, og slutt og bruke blandingen dersom du kjenner en brennende følelse i hodebunnen, eller du kjenner hodebunnen din blir mer irritert.

Salt

En annen skrubb du kan prøve å lage er og blande salt med favorittoljen din for å motvirke flass i håret. Skrubb hodebunnen forsiktig, ikke bruk for mye makt, og bruk sjampo og balsam som normalt etterpå.

Olivenolje

Dette er noe som finnes i de fleste kjøkken, og er en olje som kan brukes til mye mer enn god matlaging. Om du ofte sliter med flass i hodebunn kan olivenolje være løsningen for deg.

Masser 1-2 spiseskjeer i hodebunnen din i rundt 1 minutt. La så oljen virke i hodebunnen din i rundt 15-20 minutter og dusj håret ditt som normalt etterpå. Olivenolje kan også gi nytt og næringsfullt liv til håret ditt generelt!

Med alle disse tipsene mot flass burde du være et stykke på veien til å bli kvitt flass i hodebunn. Vi håper du klarer å bli kvitt flass i håret en gang for alle, og at du aldri trenger å sjeneres av hvite flak i håret og på klærne dine igjen.

Dersom HairLust sine tips mot flass i håret har hjulpet deg, eller om du har andre tips og triks du vet fungerer, legg igjen en kommentar nedenfor. Vi vil gjerne se dine før/etter bilder, så tagg oss gjerne på Instagram med @thehairlust.

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


  • Caroline

    Heia! Etter at æ skreiv til dokker på e-post for en måned sia, så fikk æ en link til den her artikkelen pluss litt ekstra tips. Måtte lese den igjen nu for å sørge for at det ikke va nåkka æ hadde glemt. Men nu har æ prøvd sjampoen og balsamen i noen uke og håret føles helt annerledes! Mine naturlige krølla har kommet mer tilbake og æ flasse nesten ikke i det hele tatt lenger! Tuuuusen tusen takk!


  • Frida S

    Hei, det er sjeldent jeg kommenterer på bloggartikler, men jeg må bare si at det har virkelig hjulpet å bruke skrubben til hodebunnen! Hodebunnen føles så frisk og nesten avkjølt etter at jeg brukt den :)


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres