Bambus vs. silkeputetrekk: 5 grunner til å velge bambus putetrekket


Mange av oss opplever krusete hår, tørr hud og kanskje til og med allergier fra tid til annen, og noen opplever det oftere enn andre. Det er faktisk noe veldig enkelt som kan hjelpe deg med disse problemene som du sikkert ikke engang har tenkt på. Stoffet i puten du sover på. Dersom du er vant til en pute med bomullstrekk kan det være på tide å vurdere et annet alternativ.

Sofie Tidemand

Medgründer, HairLust

Sofie er medgründer av HairLust. Hun er en hår-nerd med stor H og elsker å kunne formidle sin erfaring i faget til andre. Hun har en stor interesse for å lære om og teste de nyeste trendene rundt naturlig hårpleie, stylingtips og ingredienser. De siste årene har hun sørget for å holde seg oppdatert med alt som beveger seg innen feltet. Noe av det beste hun vet er å kunne gjøre en forskjell for mennesker.Les mer om skribenten.

Det har lenge vært kjent i skjønnhetsverden at et silkeputetrekk eller et bambus putetrekk er bedre enn ett i bomull, men hvilket er faktisk det beste for deg? Kan kanskje et putetrekk i sateng være noe? I denne artikkelen skal vi prøve å svare på alle spørsmålene du måtte ha om fordelene ved et silkeputetrekk, bambus putetrekk eller putetrekk i sateng. Vi kommer også til å snakke om hvilket putetrekk som faktisk er sunnest for håret ditt.

Kan materialet i putetrekket ditt faktisk forbedre hud og hår?

Det korte svaret: Ja! De fleste putetrekk er laget av enten bomull eller en blanding av polyester og bomull. Selv om disse stoffene er billigere å produsere, kan det faktisk bidra til større skade på hud og hår enn nødvendig ettersom det skaper mer friksjon gjennom natten. Når du våkner på et putetrekk i bomull, kan du føle deg tørr og irritert i huden og håret kan føles krusete.

Bomull trekker til seg mye fukt, og suger ut fuktigheten i huden og håret ditt når du sover. Dersom du er vant til å våkne opp med tørt og bustete hår, samt føler deg stram i huden, skjønner du kanskje hva vi mener.

Bambus putetrekk, silkeputetrekk, samt sateng, er på den andre siden laget av et mye mykere og lettere materiale. Friksjon du får av puten reduseres drastisk ettersom hår og hud lettere sklir over bambus putetrekk og silkeputetrekk. Putetrekk i bambus, silke og sateng trekker også til seg mindre fuktighet slik at det ikke tørker ut huden og håret ditt når du sover.

Det er veldig enkelt ting å bytte ut putetrekket ditt til et silkeputetrekk eller bambus putetrekk, og du vil merke en stor forskjell på hud og hår. Det er ett spesifikt putetrekk som er spesielt godt for håret ditt, men vi kommer tilbake til det senere.

Burde du bytte til et silkeputetrekk eller et bambus putetrekk?

Det korte svaret er ja! Men hvem har mest nytte av å bytte ut putetrekket sitt?

Personer med allergi

Personer med allergi

Bambus og silkeputetrekk er hypoallergisk, og vil derfor minske allergiske reaksjoner. De vil også redusere formasjonen av støvmidd på puten din. Støvmidd allergi er noe mange sliter med, og noe så enkelt som bytte av putetrekk til et silkeputetrekk eller bambus putetrekk kan hjelpe med allergien din.

Personer med tørr hud

Personer med tørr hud

Silkeputetrekk og bambus putetrekk hjelper huden og håret ditt bedre å holde på den naturlige fuktigheten sin, i motsetning til putetrekk i bomull som trekker ut fukten av huden og håret ditt.

Personer med sensitiv hud

Personer med sensitiv hud

Silkeputetrekk og bambus putetrekk har en glattere overflate som reduserer friksjonen mot huden din om natten. For huden din betyr dette mindre betennelse i huden, noe som er gode nyheter for de som har sensitiv hud.

Personer med krøllete, slitt eller mye tekstur i håret sitt

Personer med krøllete, slitt eller mye tekstur i håret sitt

Har du noen av disse hårtypene vet du at krusete hår alltid er rett rundt hjørnet. Dersom du bytter ut putetrekket ditt med et silkeputetrekk, bambus putetrekk eller ett i sateng kan du merke en stor forskjell i hvordan håret ditt oppfører seg. Du vil ikke bare se en forskjell i håret ditt når du våkner, men også generelt gjennom hele dagen. Et putetrekk i et glattere materiale vil faktisk øke kvaliteten og helsen på håret ditt på lang sikt.

Dette er også grunnen til at både bambus- og silkeputetrekk anbefales, hvis man følger Curly Girl Metoden.

Hvilke fordeler kan du forvente for håret ditt om du bytter putetrekk?

På hvilken måte kan et silke putevar eller bambus putetrekk faktisk øke kvaliteten på håret ditt?

Putetrekk i både bambus og silke har en glatt overflate som vil hjelpe deg å redusere krus i håret ditt. Et putetrekk i bomull, i motsetning til et bambus eller silke putevar, skaper mye friksjon for håret ditt over natten, noe som gjør håret tørt og kan skade det ytterste hårlaget ditt. Med et bambus og silkeputetrekk sklir håret ditt over trekket, og blir ikke strukket og dratt i over natten. Dersom du sliter med tørt hår som floker seg lett eller blir fort krusete og statisk kan dette faktisk være løsningen.

For alle med krøllete, skadet og tørt, eller de med mye tekstur i håret kan bytte av materialet på putetrekket ditt være en stor redning for håret. Disse hårtypene kan ofte være mer på den tørre siden av skalaen generelt, og bomull kan gjøre problemet ditt verre. Silkeputetrekk og bambus putetrekk trekker ikke naturlige fuktigheten ut av håret ditt, og du kommer til å merke at håret ditt blir sunnere. Fuktighet er noe av det viktigste for hårkvaliteten din, så ikke gjør mer skade på håret ditt enn nødvendig.

Hairlust kundeanmeldelse

Sateng, bambus eller silke: Hvilket putetrekk er det beste for håret ditt?

Først skal vi gå gjennom fordelene og ulempene ved alle de tre materialene, så kommer vi til den endelige anbefalingen vår.

sofie

Det tar omtrent 2500 silkeormer for å produsere bare et halvt kilo silke. Putetrekk i silke blir deretter vevd fra denne tråden.

Sofie Tidemand - COO HairLust

Bambus putetrekk

Bambus vokser fritt i naturen, og bambus putetrekk er laget fra fibrene til bambus planten. Stoff i bambus blir laget ved å knuse bambusen inn til en masse. De naturlige fibrene er så trukket ut fra denne massen og spunnet inn til tråd. Bambus er sett på som et bærekraftig materiale ettersom bambusplanten, som er ansett som en type gress, faktisk kan vokse i underkant av én meter i løpet av kun en dag!

Fordelene med bambus putetrekk:

 • Bambus er et utrolig mykt stoff og er ofte sammenlignet med følelsen av kasjmir. Det myke stoffet hjelper mot floker og krusete hår.
 • Likt som med silkeputetrekk vil ikke bambus trekke ut fuktigheten av huden og håret ditt, og det hjelper også mot støvmidd.
 • Bambus som stoff puster godt og er naturlig et kjølende materiale. I tillegg til å unngå fett hår kan du også få følelsen av «den kalde siden av puten» gjennom hele natten.
 • Bambus putetrekk er utrolig slitesterke. Putetrekket kan enkelt vaskes i vaskemaskinen og holder seg fine vask etter vask.
 • Bambus er naturlig betennelsesdempende og antibakteriell, og egner seg godt til personer som sliter med akne. Dette hjelper også mot vond lukt som kan bygge seg opp i sengetøy over tid.

Ulempene med bambus putetrekk:

 • Selv om bambus stoff er mykt og luksuriøst i følelsen er det likevel ikke fullt like mykt som et silkeputetrekk. Det kan likevel være en god ting, ettersom mange kan føle at et silke putevar faktisk kan være for glatt og at man kan skli rundt på de. Dette vil man ikke oppleve med et bambus putetrekk.

På før- og etterbildet under kan du se (til venstre) hvordan håret mitt så ut etter at jeg hadde sovet en hel natt på et vanlig putetrekk i bomull, og (til høyre) hvordan det så ut etter en natt på bambus putevar - tenk hvordan det ville se ut etter flere måneder:

HairLust bambus putetrekk

Silkeputetrekk

Silke er produsert fra kokongene til silkeormen. En silkeorm er faktisk larvestadiet til en type møll. Når silkeormen blir født blir den fôret med morbær blader for å øke størrelsen på ormene (du har kanskje hørt om mulberry silke?). Ormene spinner silke for å lage kokongen sin. Kokongene blir så samlet inn og kokt, noe som tar livet av silkeormen inne i kokongen. Silken blir så forsiktig dratt ut fra kokongen og spunnet til silketråd. For å lage rundt 0,5 kg med silke trengs rundt 2,500 silkeormer. Man syr så silke putevar av silketråden.

Fordelene med silkeputetrekk:

 • Den glatte overflaten i et silke putevar gir mindre friksjon på hår og hud når du sover.
 • Du får en luksuriøs følelse når du sover på silke. Silke har lenge vært et høykvalitetsprodukt som historisk har blitt benytter av høytstående mennesker.
 • Silkeputetrekk er bra for personer med allergi da de ikke fremmer formering av støvmidd.
 • Silkeputetrekk skaper også et dårlig miljø for bakterier, noe som gjør silke putevar til et godt alternativ for personer som sliter med akne.

Ulempene med silkeputetrekk:

 • Silke er dyrt å produsere grunnet prosessen som skal til for å produsere silketråd. Selv om det er store fordeler ved å bruke et silke putevar kan andre materialer gi deg de samme fordelene som et silkeputetrekk (som for eksempel et bambus putetrekk), til en lavere pris.
 • Det krever mer å ta vare på et silkeputetrekk enn andre materialer. De delikate fibrene tåler ikke hard håndtering, og ettersom det er anbefalt av eksperter å vaske sengetøyet sitt ukentlig kan fibrene raskt bli slitte.
 • Når man syr et silkeputetrekk er de tynne trådene sydd tett sammen, noe som kan gjøre at puten puster dårligere og man kan raskere føle seg litt klam når man sover på et silke putevar.
 • Selve produksjonen av silke tar faktisk livet av silkeormene, så dersom du er opptatt av dyrevelferd og veganske produkter er ikke dette produktet for deg.

Sateng putetrekk

Hva med sateng? Dette er et mykt og skinnende stoff liknende silke. I motsetning til silkeputetrekk er derimot sateng et stoff laget av polyester og rayon.

Fordelene med sateng putetrekk:

 • Sateng er et billig alternativ ettersom det er produsert av syntetiske stoffer.
 • Sateng er et veldig mykt materiale, og det skaper derfor ikke friksjon mot hud og hår.

Ulempene med sateng putetrekk:

 • Sateng har ikke de antibakterielle eller betennelsesdempende egenskapene som bambus og silkeputetrekk har.
 • Sateng er ikke hypoallergisk.

Hvilken er den beste? Her kommer min konklusjon

Fordelene med silke og bambus er tydelig større enn sateng. Mens silke pleide å være det mest populære valget for putevar, har bambus nå blitt utrolig populært på kort tid. En av grunnene til den store populariteten til bambus er miljøaspektet. Sammenlignet med silke er bambus et langt mer miljøvennlig alternativ. Tilstedeværelsen av bambusfabrikker i Europa har imidlertid vært svært begrenset (mens de har vært veldig utbredt i det meste av Asia de siste årene). Men nå blir imidlertid bambus veldig populær i produksjonen av undertøy, T-skjorter og putevar over hele verden. Det er imidlertid fortsatt ikke lett å finne et putetrekk i bambus på markedet. Lenger nede i artikkelen vil jeg gi min anbefaling på et putetrekk i bambus, samt en link til siden hvor du kan kjøpe det.

Bambus vs. Silkeputetrekk: 5 grunner til at bambus putetrekk er best for håret ditt

Både silkeputetrekk og bambus putetrekk er gode alternativer for å skåne både huden og håret ditt under skjønnhetssøvnen. Det er likevel et par ting som gjør at å velge et bambus putetrekk over et silkeputetrekk er smart:

 1. Bambus er rimeligere. Ettersom bambus planten vokser raskt, er det enkelt å holde kostnadene lave på stoffet. Å produsere et silkeputetrekk krever mer ettersom det kommer fra silkeormer, og prisen er derfor høyere. Både bambus og silkeputetrekk er myke og gode, men bambus er altså et mye rimeligere alternativ for lommeboken.
 2. Det er enklere å ta vare på bambus. Bambus er ikke et absorberende stoff, noe som gjør at flekker og misfarging ikke kommer til å oppstå i stor grad på trekket. Dersom putetrekket ditt blir møkkete er det enkelt å slenge det i vaskemaskinen. Silkeputetrekk er ikke like enkelt å vaske, og det er faktisk anbefalt å få silke renset profesjonelt.
 3. Bambus er mer holdbart. Selv om du vasker bambus putetrekket ofte vil det fortsatt være godt som nytt i lang tid. Det er også mindre sannsynlig at putetrekket ditt rakner, i motsetning til et silkeputetrekk. Det er lettere å få en rift i et silkeputetrekk ettersom fibrene er så fine.
 4. Bambus puster. Med et bambus putetrekk får du følelsen av en kjølig pute gjennom hele natten. Ettersom fibrene i et silkeputetrekk er vevd mye tettere puster ikke et silkeputetrekk like godt som et bambus putetrekk, og du kan raskere bli klam når du sover på ett i silke.
 5. Bambus er vegansk. Som en bonus er også bambus et cruelty-free materiale, i motsetning til produksjonen av silkeputetrekk som faktisk tar livet av utallige silkeormer i prosessen.

Det beste putetrekket for håret ditt: Vår anbefaling

Vår personlige favoritt og absolutte anbefaling for et sunt hår er (trommevirvel)… Pure Bamboo Pillowcase! Dette hypoallergiske og antibakterielle putetrekket er laget i 100% bambus. Bambus putetrekket er mykt og deilig, og du vil få følelsen av å sove på en sky når du ligger på det. Ettersom det er produsert av et vegansk materiale kan du sove med god samvittighet over at du har valgt et miljøvennlig produkt. Dette er hovedgrunnene til at dette er favoritten vår for et sunt og sterkt hår!

3 ekstra tips til hvordan bambus kan redde håret ditt

Det er faktisk flere ting du bruker i hår rutinen din som kan bli forbedret ved å bytte til bambusprodukter:

 1. Bamboo Towel Pillowcase - Om du er en fan av hårmasker du kan sove med er dette bambus putetrekket et must! Det myke og absorberende putetrekket beskytter puten din fra å trekke til seg fukt, og du kan våkne opp med et skinnende og glatt hår på morgenen.
 2. Bamboo Turban Hair Towel - Akkurat som et putetrekk i bomull kan skade håret ditt kan også et håndkle av bomull faktisk slite unødvendig og skade håret ditt. Dette håndkleet har en blanding av bomull og bambus, og det vil også hjelpe håret ditt å tørke opptil 10 ganger raskere!
 3. Bamboo Hair brushes – Hårbørstene våre i bambus er et økovennlig alternativ til tradisjonelle børster laget av plast eller tre. Bambus vokser som nevnt raskt, det blir ikke brukt noen skadelige kjemikalier når man gror bambus. Bambus er også generelt et mer holdbart materiale. Våre bambus børster kommer i tre varianter for å passe til din spesifikke hårtype.

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


 • HairLust

  Hei Lise Mari!
  Bambus og silke føles veldig likt, men bambus er ikke like glatt som silke. Det vil si at du ikke vil gli rundt på puten og samtidig vil du redusere skadene på håret!
  Jeg har sendt deg et lengre svar på e-post.

  Mvh, HairLust


 • Lise Mari

  Jeg var akkurat i ferd med å kjøpe et putetrekk i silke, men nå tror jeg at jeg heller skal kjøpe et i bambus. Hvor glatte er putetrekkene? En venninne sa at det er lett å gli litt rundt på de i silke, er bambus like glatt?
  Mvh, Lise Mari


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres