Alopecia Areata: 7 tips til å få tilbake håret etter flekkvis hårtapSe alle artikler

Alopecia Areata: 7 tips til å få tilbake håret etter flekkvis hårtap

Dersom du opplever å miste håret, kan en årsak til dette være en autoimmun sykdom. Om du merker et plutselig og flekkvist hårtap kan det være at du lider av den autoimmune sykdommen alopecia areata.

Alopecia areata, også kalt flekkvis hårtap, er en autoimmun sykdom som kan føre til hårtap på enkelte steder på kroppen eller over hele kroppen. Dersom du lider av alopecia areata er det som regel ikke snakk om et permanent hårtap, men selve sykdommen har ingen kur. Det finnes likevel noen alopecia behandlinger som kan hjelpe deg å få tilbake håret raskere.

Fortsett å lese om du vil vite mer om alopecia areata, tilbakevekst av håret, og hvilke alopecia areata behandlinger som er tilgjengelige.

Innholdsfortegnelse

Hva er Alopecia Areata?

Alopecia areata er en vanlig autoimmun sykdom som forårsaker et uforutsigbart og flekkvist hårtap. Immunsystemet vårt beskytter kroppen vår fra fremmede inntrengere, slik som bakterier og virus, men det finnes også tilfeller der kroppen angriper sine egne friske celler. Det er dette som skjer hos de med alopecia areata, hvor immunsystemet angriper friske hårsekker.

Hårtap fra alopecia areata er heldigvis ikke permanent hos de fleste. Ettersom hårsekkene ikke faktisk blir ødelagt, kan man få tilbake håret sitt med riktig alopecia behandling.

Selv om hårtap fra alopecia areata ikke er permanent, finnes det ingen faktisk kur mot sykdommen. Det finnes likevel noen alopecia behandlinger som kan hjelpe håret ditt å gro tilbake raskere. Dette kan du lese mer om lenger ned i artikkelen.

Forskjellige typer alopecia

Alopecia areata påvirker hodebunnen din, og gir som regel små områder som etterlater et flekkvist hårtap. I noen tilfeller kan disse flekkene spre seg, ut du kan ende opp med å miste alt håret. Denne tilstanden kalles alopecia totalis, total skallethet. Hårtapet kan også spre seg til andre deler av kroppen, og denne tilstanden kalles alopecia universalis.

Ingen grunn til full bekymring enda! De fleste typene av alopecia utvikler seg ikke til alopecia totalis eller alopecia universalis. Disse typene er heller sjeldne.

Fakta om alopecia areata

 • Rundt 147 millioner mennesker lider av alopecia areata i verden.
 • I følge alopeciaforeningen i England opplever 4 av 5 som lider av sykdommen å få tilbake håret sitt innen et år, uten noen form for alopecia behandling.
 • Opptil 20% av de som lider av alopecia areata har også familiemedlemmer som lider av den samme sykdommen.
 • Det finnes ingen kur for alopecia areata.
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter for kvinner, basert på silika fra bambus, aminosyrer, vitaminer og mineraler.

349 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men

Hair Growth Formula Tablets for Men

Hårtabletter for menn, beriket med 20 vitaminer, mineraler og aminosyrer.

349 kr

Les mer

Når forekommer alopecia areata?

Alopecia areata kan forekomme hos alle aldre, kjønn og raser. De fleste får likevel sykdommen før de fyller 30, og alopecia areata er derfor ofte forbundet med barn og ungdom.

Selv om man har opplevd alopecia areata, kan det være en tilbakevendende sykdom for flere. For noen kan sykdommen faktisk vare livet ut, og de kan ha flere tilbakevendende episoder med flekkvist hårtap gjennom livet. For andre kommer sykdommen alopecia areata imidlertid aldri tilbake etter at håret har vokst ut igjen.

Et sunt kosthold og livsstil er viktig og kan utgjøre en forskjell for å normalisere hårets vekstsyklus.

Hva forårsaker alopecia areata?

Årsaken til alopecia areata er ikke helt kjent, men den antas å være genetisk betinget. I følge Alopecia UK har rundt 1 av 5 personer med alopecia også et familiemedlem med den samme sykdommen.

Ettersom alopecia areata er en autoimmun sykdom er det normalt at familiemedlemmer også kan ha andre autoimmune sykdommer, slik som psoriasis, astma, allergier og lupus.

Forskere er likevel usikre på hva som forårsaker den autoimmune responsen. Personer med alopecia areata har foreslått stress som en utløsende faktor, men det finnes ikke noe vitenskapelig bevis på at dette kan være en utløsende faktor for alle som lider av alopecia areata.

Alopecia areata er ikke smittsomt, og er heller ikke knyttet til vitamin- eller mineralmangler.

Symptomer på alopecia areata

Det er noen tegn og symptomer du burde være på utkikk etter om du mistenker at du kan ha alopecia areata:

1. Runde eller flekkete områder uten hår

Et klassisk symptom på alopecia areata er flekkete, hårløse områder på størrelse med en mynt. Alopecia starter normalt som et lite glatt og hårløst område i hodebunn. Hårtapet kan føre til flekkvis hårtap eller spre seg til alt håret på hodet er borte.

Alopecia areata

2. Prikking

Noen som lider av alopecia areata opplever en prikkende følelse i hodebunn.

Alopecia areata tingling

3. Mye hårtap over en kort periode

I motsetning til androgen alopecia (en annen form for hårtap som skjer mer gradvis, som viker som kryper seg oppover) vil du merke et synlig raskt hårtap med alopecia areata.

Alopecia areata hair loss

4. Full skallethet

I visse tilfeller kan alopecia utvikle seg til mer enn bare flekkvis hårtap. Denne typen hårtap kalles alopecia totalis.

alopecia totalis

5. Fullt hårtap over hele kroppen

De som lider av alopecia universalis kan miste alt håret på hele kroppen.

alopecia universalis

Diagnose og behandling av alopecia areata

Om du merker at du begynner å få et flekkvist hårtap er det på tide å kontakte en hudlege. Det kan være viktig å merke seg at jo mindre hår du mister, desto større sjanse er det for at alt håret vokser tilbake.

Hudlegen din kan diagnostisere deg med alopecia areata kun ved en enkel undersøkelse av hårtapet ditt. Dersom du ønsker en alopecia behandling kan det kreve mer informasjon for legen din, slik som familiens sykdomshistorie og blodtester.

Selv om det ikke finnes noen kur mot alopecia areata, kan en hudlege tilby forskjellige alopecia behandlinger, som kortisonkrem og sprøyter, for å hjelpe mot symptomene. Det er likevel ingen garanti for at alopecia areata behandlingene vil hjelpe med å få hårveksten tilbake.

Ikke fortvil helt enda! I mange tilfeller ved alopecia areate vil håret komme tilbake av seg selv, uten noen form for alopecia areata behandling. Det nye håret vil stille og rolig vokste tilbake i løpet av noen måneder eller år. Håret kan i noen tilfeller også komme tilbake helt hvitt, spesielt første gang du opplever flekkvis hårtap.

Du har en større sjanse til å oppnå en full tilbakevekst av håret ved alopecia om man har mindre grad av hårtap. Det er derfor viktig at du tar en tur til legen din så raskt som mulig når du opplever symptomer på alopecia.

7 tips til å få hårveksten tilbake

Det er et par ting du kan gjøre selv om du opplever alopecia areata, i tillegg til å dra til legen din for alopecia behandling. Det er likevel viktig å konstatere at disse metodene ikke nødvendigvis hjelper mot senere tilbakevending av alopecia areata, men de kan hjelpe med en raskere tilbakevekst av håret ditt.

1) Ta et kosttilskudd for håret

Ta et kosttilskudd for håret

Det er som nevnt ingen kobling mellom alopecia og vitaminmangel. Det kan likevel være fordelaktig å ta et kosttilskudd for håret som for eksempel disse, som kan hjelpe deg å få tilbake håret ditt på en mer effektiv måte. Med en kombinasjon av biotin, vitamin E, sink og folsyre, er dette kosttilskuddet for håret alt du trenger til en optimal hårvekst og sunne hårsekker. Som et pluss kan du også få de som tyggevitaminer, som både smaker fantastisk og er sukkerfrie!

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies

Hair Growth Formula Gummies

Sukkerfrie tyggevitaminer med høyt innhold av biotin, som bidrar til å vedlikeholde normalt hår.

349 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sukkerfrie tyggevitaminer med biotin, sink og selen, som bidrar til å vedlikeholde normalt håret.

349 kr

Les mer

2) Bruk en skånsom shampoo og balsam

Bruk en skånsom sjampo og balsam

Produktene du bruker i håret ditt kan faktisk være en av årsakene til alopecia areata. Ved å begrense påkjenning og betennelse i hodebunn som kan skape en reaksjon i huden din, kan det hjelpe mot flekkvist hårtap. Mange sjampoer og balsamer kan være fulle av skadelige ingredienser som kan irritere hodebunn, og er dårlig for sensitiv hud.

Derfor bør du heller velge en sjampo og balsam med naturlige vekstfremmende ingredienser, slik som organiske Hair Growth Shampoo & Conditioner fra HairLust. Denne sjampoen og balsamen er ikke bare et godt alternativ til de som trenger et mildere middel for hodebunn, men de tilføyer også ekstra næring til håret og hodebunn i form av en helt unik kombinasjon av mikroproteiner, vitaminer og mineraler.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set

Hair Growth & Repair Set

Gjenoppbyggende shampoo og balsam som skaper optimale forhold for sunn hårvekst.

458 kr

389 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Shampoo for menn mot hårtap, beriket med AnaGain™ og økologisk rosmarin.

229 kr

Les mer

3) Øk sirkulasjonen i hodebunn

Giv blodcirkulationen i hovedbunden et boost

En annen alopecia behandling mot flekkvist hårtap er å øke blodsirkulasjonen i hodebunnen din. Hvorfor er dette viktig? Fordi blod leder vitaminer og mineraler fra din daglige kost til hårsekkene dine. Om du får mer næring til hårsekkene dine vil dette igjen føre til et sunnere og sterkere nytt hår.

Det finnes flere måter å øke blodsirkulasjonen i håret ditt. Du kan massere hodebunnen med fingrene dine, og for et enda bedre resultat burde du også massere inn den økologiske hodebunnsbehandlingen Scalp Follicle Treatment & Volumizer og den økologiske hodebunsskrubben Hair & Scalp Detox Scrub fra HairLust. Scalp Follicle Treatment & Volumizer kan gi bedre helse generelt til hodebunnen din, og gi ekstra volum i et ellers tynt hår. Hair & Scalp Detox Scrub hjelper å fjerne møkk, olje og produktrester som kan ha bygget seg opp i hodebunnen din, noe som også kan få håret ditt til å se fyldigere ut.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Forfriskende hodebunnskrubb for tørr, kløende eller fet hodebunn.

249 kr

Les mer
HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Beroligende kur mot kløende, tørr hodebunn, beriket med RootBioTec™ for hårtap.

299 kr

Les mer

4) Reduser stresset i livet ditt

Reduser Stress

Mange som lider av flekkvist hårtap mener at stress kan være en utløsende faktor ved alopecia areata. Det kan derfor være en idé å senke skuldrene og bli kvitt noe av stresset i hverdagen, som en form for alopecia behandling. Det finnes flere måter å stresse ned på, så her er man nødt til å finne metoder som funker for seg selv. Vi har noen ideer som kanskje kan hjelpe på veien:

 • Skrive dagbok
 • Yoga
 • Aromaterapi
 • Meditasjon
 • Spille og høre på musikk
 • Kunst og håndverk
 • Trening
 • Tilbringe mer tid utendørs
 • Leke med dyr
 • Akupunktur

5) Bruk solkrem

Bruk solkrem

En av oppgavene til håret ditt er faktisk å beskytte hodebunnen din mot solskade. Om du opplever alopecia areata, kan flekkvist hårtapet eksponere hodebunnen din for skadelige UV stråler, som igjen kan øke sannsynligheten for å utvikle hudkreft. Det kan i tillegg gjøre det vanskelig å gro tilbake håret dersom hodebunn er skadet.

For å beskytte hodebunnen din anbefaler vi deg å bruke solkrem når du er ute i solen i lengre perioder. Solkrem er alltid viktig, for all eksponert hud, og vi anbefaler en så høy faktor som mulig.

HairLust - Hair Defence & Hydration Mist HairLust - Hair Defence & Hydration Mist

Hair Defence & Hydration Mist

Ekstra fuktighetsgivende hår-mist som også gir solbeskyttelse.

229 kr

Les mer

6) Spis en betennelsesdempende diett

Spis en betennelsesdempende diett

En diett bestående av masse sukker, alkohol og prosessert mat kan skape en betennelse i kroppen din. Det er også noen som mener at å kutte ut vanlige matallergier, slik som nøtter, gluten og melkeprodukter, kan redusere immunresponsen i kroppen din. Som en mulig alopecia behandling kan det være lurt å endre dietten sin, og kutte ut sukker og alkoholinntaket så mye som mulig.

Å gjøre store endringer i dietten sin kan være en utfordring i seg selv, og ofte ikke gjort over natten. Om du likevel ønsker å teste ut denne metoden mot flekkvis hårtap som en alopecia behandling, begynn med en gradvis endring i dietten din. Ved å kutte ut litt og litt om gangen, kan det være mulig for deg å finne ut akkurat hvilke ting i dietten din som utløser en reaksjon.

Det anbefales også å legge til visse ting i dietten din som har vist å ha betennelsesdempende egenskaper. Dette inkluderer grønne bladgrønnsaker, bær, gurkemeie, brokkoli, ingefær, kokosolje, villaks og buljong.

Det finnes ingen garanti for at en endring av kostholdet, med antiinflammatorisk kost, kan fungere som en alopecia areata behandling hos alle, men det vil uansett ikke skade å legge om til en litt sunnere diett!

7) Essensielle oljer

Essensielle oljer

Det finnes noen type essensielle oljer som innehar betennelsesdempende egenskaper, og kan derfor hjelpe som en alopecia behandling mot flekkvis hårtap. Lavendelolje innehar egenskaper som kan være gode for en sunn hårvekst. I en studie fra 2016 ble det fastslått at lavendel som en lokalbehandling i hodebunn økte antall og dybden på hårsekkene. Lavendel er også godt for avspenning og hjelper med å redusere stress. Rosmarin er en annen olje som kan hjelpe med hårvekst. En studie fra 2015 pekte på at rosmarinolje kunne være med på å fremme hårvekst. Ved å massere begge disse oljene inn i hodebunnen din kan dette være med å fremme hårveksten din etter alopecia areata.

HairLust - Hair Growth Serum HairLust - Hair Growth Serum

Hair Growth Serum

Konsentrert hårvekstserum, utviklet med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ og AnaGain™.

619 kr

Les mer
HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Beroligende kur mot kløende, tørr hodebunn, beriket med RootBioTec™ for hårtap.

299 kr

Les mer

Essensielle oljer kan være veldig sterke for noen av oss, og man kan oppleve en dårlig reaksjon på disse. Det anbefales å blande de essensielle oljene med en pleiende hårolje, som kokosolje, for å tynne ut de essensielle oljene. Test først en liten mengde på armen din for å se hvordan du reagerer på oljene for å være sikker på at du ikke vil oppleve en negativ reaksjon på produktene. Det er bedre å være på den sikre siden, du vil jo tross alt ikke gjøre ting verre!

Om du lider av alopecia areata er du på ingen måte alene om dette. Vi skjønner at alle typer hårtap kan være utrolig frustrerende. Det finnes flere forum og grupper med mennesker som lider av akkurat det samme du gjør, og det kan være en trøst og oppløftende å snakke med noen som lider av det samme du gjør, og kanskje få noen ekstra tips og triks.

Vi håper du har fått noe nyttig ut av denne artikkelen, og om du har opplevd alopecia areata selv, og funnet noen alopecia behandlinger som fungerer mot flekkvis hårtap for deg, vil vi gjerne høre historien din! Send oss en e-post eller del erfaringene dine med leserne våre i kommentarfeltet under.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Kan man få hårtap av stress? Årsak & behandling av hårtap etter stress

  Kan man få hårtap av stress? Årsak & behandling av hårtap etter stress

 • Kosttilskudd for håret: De 14 beste vitaminene og hvordan de fungerer

  Kosttilskudd for håret: De 14 beste vitaminene og hvordan de fungerer

 • De 7 beste vitaminer mot hårtap: Få svar på de mest stilte spørsmålene

  De 7 beste vitaminer mot hårtap: Få svar på de mest stilte spørsmålene

 • Hårtap hos menn: Slik kommer du tynt hår i forkjøpet!

  Hårtap hos menn: Slik kommer du tynt hår i forkjøpet!

 • Hvordan får man tykkere hår? 10 enkle tips for fyldig og tykt hår

  Hvordan får man tykkere hår? 10 enkle tips for fyldig og tykt hår

Se alle artikler