• GRATIS LEVERING VED KJØP OVER 499,-

  • KUNDESERVICE ER ÅPEN 10-16 PÅ HVERDAGER

6 årsaker til hårtap


Alle mister hår. Det kan skje når du vasker håret, tørker det med hårføneren eller når du grer deg. Å miste litt hår her og der er vanlig. Det antas at vi daglig mister mellom 50 og 100 hår i gjennomsnitt. Det er en del av den naturlige livssyklusen til håret; ett nytt hår erstatter det gamle. Det kan imidlertid være flere årsaker til hårtap, noen mer alvorlig enn andre. Denne artikkelen gir en oversikt over alle årsakene til hårtap og hvordan du skal reagere på dem.

 

Stress og hårtap

Hårtap kan være relatert til stress, og dette er en av de vanligste årsakene til hårtap hos både menn og kvinner. Stress og hårtap trenger ikke å være en permanent tilstand. Dersom du klarer å få stresset ditt under kontroll, vil håret ditt vokse tilbake til sin tidligere, sunne tilstand. Det finnes tre typer hårtap som kan være forbundet med et høyt stressnivå. Disse blir beskrevet nedenfor:

Telogen effluvium

Telogen effluvium anses ofte for å være den type hårtap som er mest vanlig hos nordmenn. Stress kan være årsaken til hårtap, noe som ses av det faktum at et unormalt høyt antall hårfollikler går i dvale. Når hårsekkene går i dvale, betyr det at håret stopper veksten for å til slutt slippe taket på hodebunnen. Det vil si at du vil miste store mengder hår innen få måneder.

Trichotillomania

Trichotillomania er en uimotståelig trang til å plukke hår ut av hodebunnen, øyenbrynene, øyevipper, bena eller andre områder av kroppen. Å plukke hår kan være en måte å håndtere negative eller ubehagelige følelser som stress, spenning, ensomhet, kjedsomhet eller frustrasjon. Det vanligst at at man først begynner med å plukke øyevipper og øyenbryn.

Alopecia areata

En rekke faktorer antas å forårsake alopecia, inkludert stress. Med alopecia areata blir kroppens immunsystem svekket i hårsekkene og kan være en årsak til hårtap.

Arvelig hårtap

Genetisk hårtap er kjent som androgen alopeci og antas å være en av de vanligste årsakene til håravfall hos menn. Forstyrrelsen kan arves fra enten din mors eller fars side av familien, og det er større sannsynlighet for å få det hvis begge foreldrene dine opplever hårtap. Hos kvinner er det en tendens til å utvikle tynning på toppen av hodet, mens hos menn forekommer androgen alopeci mest ved tinningene. I noen tilfeller kan hårtap være diffust, noe som betyr at hårtapet sprer seg over hele hodebunnen. Spesielt hos menn ser man ofte en tendens til hårtap både ved tinningene og på toppen av hodet.

Hypotyreose

Mange nordmenn, og generelt flere kvinner enn menn, lider av hypotyreose, som er en skjoldbruskkjertelsykdom. Denne sykdommen kan være en årsak til håravfall. Når kroppen din produserer for lite skjoldbruskkjertelhormon, som er hormonet som er ansvarlig for å regulere stoffskifte, puls og humør, skyldes det hypotyreose eller en skjoldbruskkjertel med nedsatt aktivitet. Hvis kroppen din produserer for mye av hormonet, er det hypertyreoidisme eller en overaktiv skjoldbruskkjertel. Skjoldbruskhormonet er ansvarlig for din grunnleggende metabolske funksjon; alt fra å få oksygen og energi i kroppen til å fungere, til veksten av hår, hud og negler.

Hårtap og vitaminmangel

Sink

Et lavt inntak av sink er en av de vanligste næringsdefektene som kan ha en innvirkning på hårtap hos kvinner og menn. Sink er ansvarlig for å fremskynde nydannelse av hud - og hårceller fordi sink genererer viktige enzymatiske funksjoner i kroppen, inkludert hårvekst. Sink er også ansvarlig for å hjelpe kroppen med å vokse nye hår, og sinkmangel er vanligvis en årsak til tidlig hårtap hos menn og kvinner. For å få ditt sinkinntak dekket, må du sørge for at du tar et kosttilskudd, gjerne målrettet mot hårvekst, eller spiser mer av matvarer som inneholder sink som for eksempel nøtter, frø, østers, egg og linser. Dersom du ikke regelmessig spiser disse matvarene vil et kosttilskudd trolig være nødvendig.

B-vitaminmangel og hårtap

Et tegn på B-vitaminmangel kan være hårtap. En mangel kan skyldes røyking, nedsatt leverfunksjon eller graviditet. For å forhindre håravfall forårsaket av mangel på vitamin B, kan du passe på å få i deg matvarer som inneholder rikelig med B-vitaminer. Disse kan være egg, biff, kylling, avokado, belgfrukter, nøtter og poteter. I tillegg kan det være en god ide å gi kroppen ekstra B-vitaminer i kombinasjon med andre viktige næringsstoffer, da dette øker absorpsjonen av B-vitaminene og dermed effekten av disse.

Her kan du lese om de viktigste vitaminene til håret og sunn hårvekst.

Alopecia Areata

Alopecia areata er en autoimmun lidelse der immunsystemet angriper hårsekkene. Dette skjer både hos menn og kvinner. Årsaken til hårtap forårsaket av alopecia areata kan utløses av stress eller sykdom. Alopecia areata forårsaker ofte flekkevis hårtap i hodebunnen, øyenbrynene eller på bena.

Overdreven styling

Overdreven vask av håret med sjampo, bruk av stylingprodukter og hårfarging kan skade og ødelegge håret ditt og være en årsak til hårtap. Varme og kjemikalier svekker håret, noe som kan gjøre at håret ditt rett og slett kan knekke og falle av. Unngå derfor daglig bruk av varmeapparater som varmer og skader håret ditt. Still hårføneren din på laveste mulig innstilling og minimer bruken av rettetang og krølltang. Du bør ikke farge håret mer enn en eller to nyanser fra din normale farge. Jo mer signifikant fargen endres, desto flere kjemikalier vil bli brukt.

Årsaker til hårtap kan skyldes mange forskjellige årsaker. Dersom du har oppleved hårtap i en lengere periode, eller hvis du mistenker at hårtapet ditt skyldes stress eller lignende grunner, er det en god ide å kontakte legen din for å få riktig diagnose.