6 årsaker til hårtap, råd og produktene du bør ha


Her utdyper jeg kort de 6 mest alminnelige årsaker til hårtap, gode råd mot hårtap, samt forslag til produkter som helt sikkert passer til deg og ditt hår.

Hanne Nyborg

Skjønnhetsskribent

Hanne startet på sin frisørutdannelse, men valgte etter en stund å gå videre med journalistikk istedenfor Hun er nå utdannet journalist fra Universitetet i Bergen, og arbeider som freelance-journalist for HairLust og andre.Les mer om skribenten.

Opplever du hårtap, men du vet ikke hva årsaken er? Du er ikke den eneste! Jeg hadde en lengre periode hvor mitt hår ble betydelig tynnere, men jeg fant heldigvis frem til noen gode produkter som har hjulpet meg med å få både lengre og sunnere hår. I denne artikkelen gir jeg deg alle mine beste anbefalinger.

Alle mister hår. Det kan skje når du vasker håret, tørker det med hårføneren eller når du grer deg. Å miste litt hår her og der er vanlig. Det antas at vi daglig mister mellom 50 og 100 hårstrå i gjennomsnitt. Det er en del av den naturlige livssyklusen til håret; et nytt hår erstatter det gamle. Det kan imidlertid være flere årsaker til hårtap - noen mer alvorlig enn andre. Denne artikkelen gir en oversikt over alle årsakene til hårtap og råd mot hårtap. Det er viktig å vite hva som er årsaken til ditt hårtap, for å kunne finne den rette behandlingen mot hårtapet.

1) Stress og hårtap

Hårtap kan være relatert til stress, og dette er en av de vanligste årsakene til hårtap hos både menn og kvinner. Stress og hårtap trenger ikke å være en permanent tilstand. Dersom du klarer å få stresset ditt under kontroll, vil håret ditt vokse tilbake til sin tidligere, sunne tilstand. Det finnes tre typer hårtap som kan være forbundet med et høyt stressnivå. Disse blir beskrevet nedenfor:

Telogen effluvium

Telogen effluvium anses ofte for å være den type hårtap som er mest vanlig hos nordmenn. Stress kan være årsaken til hårtap, noe som ses av det faktum at et unormalt høyt antall hårfollikler går i dvale. Når hårsekkene går i dvale, betyr det at håret stopper veksten for å til slutt slippe taket på hodebunnen. Det vil si at du vil miste store mengder hår innen få måneder.

Alopecia areata

En rekke faktorer antas å forårsake alopecia, inkludert stress. Med alopecia areata blir kroppens immunsystem svekket i hårsekkene og det kan være en årsak til hårtap

2) Arvelig hårtap

Genetisk hårtap er kjent som androgen alopeci og antas å være en av de vanligste årsakene til håravfall hos menn. Forstyrrelsen kan arves fra enten din mors eller fars side av familien, og det er større sannsynlighet for å få det hvis begge foreldrene dine opplever hårtap. Hos kvinner er det en tendens til å utvikle tynning på toppen av hodet, mens hos menn forekommer androgen alopeci mest ved tinningene. I noen tilfeller kan hårtap være diffust, noe som betyr at hårtapet sprer seg over hele hodebunnen. Spesielt hos menn ser man ofte en tendens til hårtap både ved tinningene og på toppen av hodet.

Hvis du mener at årsaken til hårtapet ditt er genetisk bestemt, så er det altså fortsatt hjelp å få. Grunnen til at du mener at du har arvelig hårtap er sikkert fordi at din far eller andre i familien har opplevd hårtap. Det betyr også at du har en større sannsynlighet for å bli utsatt for hårtap. Jeg har dog lest om flere kvinner, men spesielt menn, som prøver å utsette prosessen av håravfall. Du kommer mest sannsynlig ikke til å unngå hårtap helt i det lange løp, men det kan hende at du kan utsette det ett par år ved å innta de riktige næringsstoffer med kosten eller som kosttilskudd. Nedenfor kan du lese mer om spesielle kosttilskudd for håret, som er rettet mot både menn og kvinner.

FØR- OG ETTERBILDER VED BRUK AV HAIRLUST KOSTTILSKUD

hairlust hair vitamins før efter billede

Etter 5 ukers bruk av Hair Growth Formula Capsules Men. Resultatet varierer fra person til person.

3) Hypotyreose

Mange nordmenn, og generelt flere kvinner enn menn, lider av hypotyreose, som er en skjoldbruskkjertelsykdom. Denne sykdommen kan være en årsak til håravfall. Når kroppen din produserer for lite skjoldbruskkjertelhormon - hormonet som er ansvarlig for å regulere stoffskifte, puls og humør - skyldes det hypotyreose eller en skjoldbruskkjertel med nedsatt aktivitet. Hvis kroppen din produserer for mye av hormonet, er det hypertyreoidisme eller en overaktiv skjoldbruskkjertel. Skjoldbruskhormonet er ansvarlig for din grunnleggende metabolske funksjon; alt fra å få oksygen og energi i kroppen til å fungere, til veksten av hår, hud og negler.

4) Hårtap og vitaminmangel

Sink

Et lavt inntak av sink er en av de vanligste næringsdefektene som kan ha en innvirkning på hårtap hos kvinner og menn. Sink er ansvarlig for å fremskynde nydannelse av hud - og hårceller fordi sink genererer viktige enzymatiske funksjoner i kroppen, inkludert hårvekst. Sink er også ansvarlig for å hjelpe kroppen med å vokse nye hår, og sinkmangel er vanligvis en årsak til tidlig hårtap hos menn og kvinner. For å få ditt sinkinntak dekket, er et godt råd å sørge for at du tar et kosttilskudd, gjerne målrettet mot hårvekst, eller spiser mer av matvarer som inneholder sink som for eksempel nøtter, frø, østers, egg og linser. Dersom du ikke spiser disse matvarene regelmessig vil et kosttilskudd trolig være nødvendig.

B-vitaminmangel og hårtap

Et tegn på B-vitaminmangel kan være hårtap. En mangel kan skyldes røyking, nedsatt leverfunksjon eller graviditet. Et godt råd mot hårtap er å få i seg nok B-vitamin. Da kan du passe på å få i deg matvarer som inneholder rikelig med B-vitaminer. Disse kan være egg, biff, kylling, avokado, belgfrukter, nøtter og poteter - som kan være en behandling for hårtap. I tillegg kan det være en god ide å gi kroppen ekstra B-vitaminer i kombinasjon med andre viktige næringsstoffer, da dette øker absorbsjonen av B-vitaminene og dermed effekten av disse.

Her kan du lese om de viktigste vitaminene til håret og sunn hårvekst.

FØR- OG ETTERBILDER VED BRUK AV HAIRLUST KOSTTILSKUDD

hairlust hair vitamins før efter billede

Venstre: Etter 1 måneds bruk av HairLust Hair Growth Formula Capsules. Høyre: Etter 3 måneders bruk av HairLust Hair Growth Formula Gummies. Resultatet varierer fra person til person.

5) Alopecia Areata

Alopecia areata er en autoimmun lidelse der immunsystemet angriper hårsekkene. Dette skjer både hos kvinner og menn. Årsaken til hårtap forårsaket av alopecia areata kan utløses av stress eller sykdom. Alopecia areata forårsaker ofte flekkevis hårtap i hodebunnen, øyenbrynene eller på bena.

hairlust trustpilot

6) Overdreven styling

Overdreven vask av håret med sjampo, bruk av stylingprodukter og hårfarging kan skade og ødelegge håret ditt og være en årsak til hårtap. Varme og kjemikalier svekker håret, noe som kan gjøre at håret ditt rett og slett kan knekke og falle av. Et godt råd mot hårtap kan derfor være å unngå daglig bruk av varmeapparater som varmer og skader håret ditt. Still hårføneren din på laveste mulig innstilling og minimer bruken av rettetang og krølltang. Du bør ikke farge håret mer enn en eller to nyanser fra din normale farge. Jo mer signifikant fargen endres, desto flere kjemikalier vil bli brukt.

Det vil vi hos HairLust gjerne gjøre noe med! 

Gode tips til å holde håret sunt ved hjelp av god hårpleie er altså:

1. At du så langt det lar seg gjøre unngår å bruke varmeapparater, som utsetter håret ditt for altfor mye varme. Sett hårføneren din på kjøligere og lavere innstillinger og minimer bruken av rettetang og krølltang.

2. Du bør ikke farge håret mer enn én eller to nyanser fra din normale farge. Jo mer markant fargeendringen er, desto flere kjemikalier brukes.

3. Utover dette anbefaler vi at man venner håret til at man kun bruker shampoo 2-3 ganger i uken, og når man så bruker shampooen, så sørg for at det en som HairLust Hair Growth & Repair Shampoo uten skadelige parabener og SLS-sulfater

4. Det er også vigtig at man bruker balsam HVER gang man bruker shampoo, da balsam bidrar til å forsegle håret med et ytre skall av beskyttelse. HairLust har laget en balsam som passer sammen med deres shampoo og derfor underbygger det endelige resultatet.

5. Supplér gjerne opp ved å benytte en god hårkur minst én gang i uken og kanskje også en hårolje i tuppene som et ekstra daglig boost. Velg gjerne en olje eller hårkur som er basert på argan- eller kokosolje, da det trenger dypt inn i hårstråene og effektivt hjelper med å gjenoppbygge hårets fuktbalanse. HairLust har laget både en hårkur og en hårolje, som begge har forskjellige men ytterst komplementære egenskaper, og som hjelper med å holde håret mitt supermykt og sunt.


Hvis du gjerne vil ha råd til hvordan få håret til å vokse fortere, les artikkelen her.

Årsaker til hårtap kan skyldes mange forskjellige årsaker. Dersom du har opplevd hårtap i en lengre periode, eller hvis du mistenker at hårtapet ditt skyldes stress eller lignende grunner, er det en god idé å kontakte legen din for å få riktig diagnose og behandling for hårtapet.

Jeg anbefaler alltid mine kunder å huske både indre og ytre pleie av håret, hvis de ønsker å gro et langt hår

Helene Sørensen

Hårstylist og skjønnhetsekspert

Hårtap hos kvinner

Hvis du er kvinne og opplever hårtap, har vi laget en dedikert artikkel til hårtap hos kvinner. I denne artikkelen utdyper jeg årsakene for hårtap hos kvinner og gir mine anbefalinger til gode produkter mod hårtap.

Kundeanmeldelser av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


 • Hanne

  Hei Eirin,

  Du kan lese anmeldelser både innpå hver enkelt produktside og på vår TrustPilot: https://www.trustpilot.com/review/thehairlust.com?languages=all.

  Vi er stolte av at nesten alle kundene våre melder tilbake om gode resultater og at de er fornøyde med HairLust 😊 Send oss gjerne en mail på info@thehairlust.no, dersom du har noen spørsmål.

  Klem,
  Hanne 💕


 • Eirin Nordgulen

  Jeg kan ikke se om det er noen kunder som er fornøyd? Hvordan kan vi da vite at de virker?


Legg igjen en kommentarVær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres